Δελτίο Τύπου: Το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας πληροφορήθηκε το νέο επεισόδιο χειροδικίας εναντίον εκπαιδευτικού από γονέα, που έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες σε σχολείο της περιοχής μας.

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται αύξηση τέτοιων θλιβερών περιστατικών εναντίον των εκπαιδευτικών στο ευαίσθητο σχολικό περιβάλλον. Χωρίς αντίρρηση το σχολείο αντανακλά σαν καθρέφτης την κοινωνία και τα προβλήματά της. Αποδέκτες αυτών των προβλημάτων, πολλές φορές σαν  «σάκος του μποξ» γίνονται οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας. Η  πραγματικότητα αυτή οφείλεται ασφαλώς σε πολλούς παράγοντες ανάμεσα σε άλλους στα σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες μαθητών-μαθητριών, στην απαξίωση του ρόλου  εκπαιδευτικών και εκπαίδευσης από πολλούς γονείς, ΜΜΕ αλλά και τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Ακόμη, και η ελλιπής στελέχωση των σχολικών δομών από εξειδικευμένους εργαζόμενους – κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους- που μπορούν να διαχειριστούν  τα σοβαρά αυτά ζητήματα, διογκώνει τη δύσκολη κατάσταση εντός του σχολικού πλαισίου. Το εργασιακό περιβάλλον των εκπαιδευτικών μεταμορφώνεται καθημερινά σε περιβάλλον αστάθειας, επαγγελματικής απαξίωσης, υπερφόρτωσης και κινδύνου, χαρακτηριστικά που, όπως έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων ετών, απειλούν δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις τη σωματική ακεραιότητα του εκπαιδευτικού της τάξης!

Ως Σύλλογος των Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας καταδικάζουμε απερίφραστα οποιοδήποτε επεισόδιο βιαιοπραγίας λαμβάνει χώρα  εναντίον εκπαιδευτικών στον ευαίσθητο σχολικό χώρο και κάθε τέτοιου είδους συμπεριφορά θα μας βρει απέναντι τους.  

Τα όποια προβλήματα εμφανίζονται εντός του σχολείου είναι σίγουρο πως δεν επιλύονται με τέτοιες μεθόδους. Τα σχολεία είναι χώροι μάθησης, γνώσης και δημιουργίας, χώροι στους οποίους μαθητές και μαθήτριες με το συντονισμό και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών διδάσκονται αρχές όπως η ισότητα, η ισοτιμία, η αλληλοκατανόηση, η αλληλεγγύη, η επίλυση προβλημάτων και διαφορών με δημοκρατικό τρόπο και συζήτηση. Στα σχολεία δεν υπάρχει χώρος για την επίλυση όποιας διαφοράς με τη βία.

Έχουμε επίγνωση των αιτιών  που γεννούν αυτές τις αντιδράσεις και βίαιες συμπεριφορές. Δε θα δεχτούμε ο νόμος της ζούγκλας- που δυστυχώς εξαπλώνεται σε πολλές πτυχές της κοινωνίας και της κοινωνικής ζωής-  να εισχωρήσει και να κυριαρχήσει στα σχολεία μας. Καταδικάζουμε απερίφραστα το πρόσφατο περιστατικό τέτοιας συμπεριφοράς. Είναι απαραίτητο και αναγκαίο να τεθεί ως προτεραιότητα από του Υπουργείο παιδείας και όλους τους κοινωνικούς φορείς η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος έναντι της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Είναι αναγκαίο να διαφυλαχθεί η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων απέναντι σε συμπεριφορές και πρακτικές που βάζουν σε κίνδυνο μαθητές και εκπαιδευτικούς.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ           ΑΠΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 

επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή