Η  πολυαναμενόμενη τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου των Αιγών, στη Βεργίνα, που υποτίθεται θα ήταν ένα παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός και η είδηση θα έκανε τον γύρο όλου του κόσμου, τελικά δεν θα είναι καθόλου έτσι… 

Όπως πληροφορηθήκαμε μέσα από δημοσιεύματα και χωρίς να υπάρχει καμία σοβαρή οργάνωση και διάδοση της είδησης σε τοπικό, πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να «ξεπετάξει» την τελετή σε μία ωρίτσα και στη συνέχεια θα πιει καφέ στον πεζόδρομο της Αλεξάνδρειας! 

Το νέο πολυκεντρικό μουσείο των Αιγών, έργο που ξεκίνησε προ 10ετίας και στοίχησε κάτι λιγότερο από 30 εκατ. ευρώ στο σύνολό του (περίπου 24 εκατ. ευρώ η κατασκευή και 4,5 εκατ. το έργο της υλοποίησης της έκθεσης του κτηρίου. Το πραγματικά σπουδαίο αυτό έργο, που έρχεται να «κουμπώσει» με τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως εφάμιλλο του Μουσείου της Ακρόπολης. 

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργήθηκε η φημολογία ότι με την ολοκλήρωση και τελειοποίηση του νέου Μουσείου, η οποία έγινε το 2022 τελικά, θα οργανωνόταν ένα παγκόσμιο γεγονός, με καλεσμένους αρχηγούς κρατών, προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών διεθνούς φήμης, θα υπήρχαν πολυήμερες εκδηλώσεις που θα πλαισίωναν τα εγκαίνια και, γενικότερα, όλος ο πλανήτης θα μιλούσε για τον τόπο καταγωγής του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Άλλωστε, οι ίδιες φήμες ήθελαν αυτά τα εγκαίνια να αποτελούν την άπαξ και δια παντός αποστόμωση καθενός που αμφισβητούσε την ελληνικότητα της Μακεδονίας, αλλά την καταγωγή του Μεγάλου Στρατηλάτη, Αλέξανδρου! 

Αντί όλων των παραπάνω, προετοιμάζεται μια «σεμνή» τελετή, αποκομμένη από την τοπική κοινωνία και μετατρέπεται σε μία κομματική φιέστα, σαν όλες τις άλλες. Ένα έργο που οραματίστηκαν πολλοί, συνέδραμαν σε αυτό ακόμα περισσότεροι, τελικά θα εγκαινιαστεί με τρόπο διεκπεραιωτικό και… κομματικό. 

Στις 10.30 το πρωί θα γίνουν τα εγκαίνια στην Βεργίνα και στις 11.45 έχει δοθεί ραντεβού με πολίτες σε καφέ στον πεζόδρομο της Αλεξάνδρειας! Τουλάχιστον με βάση τον προγραμματισμό, ούτε να ξεναγηθεί δεν θα προλάβει ο κ. Μητσοτάκης. 

Από την άλλη, από τον περασμένο Μάρτιο αναμένουμε τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Βέροιας και αναμενόταν να συνδυαστούν τα δύο γεγονότα.

Τελικά, για το νοσοκομείο δεν ανακοινώθηκε τίποτα. Ευτυχώς, το έργο έχει ολοκληρωθεί και στην ουσία η νέα πτέρυγα χρησιμοποιείται κανονικά, ανεξαρτήτως… φιέστας. Αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε ανάγκη για διεθνοποίηση του θέματος, αρκεί να λειτουργούν τα νοσοκομεία, να έχουν γιατρούς (ευσυνείδητους πάντα) και ας μην κοπούν ποτέ… κορδέλες! 

Φανταζόμαστε μέχρι τις εκλογές ίσως έχει την ευκαιρία να έρθει και πάλι στην Ημαθία ο Πρωθυπουργός και τότε ίσως εγκαινιάσει τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου.  Ωστόσο, είτε ο κ. Μητσοτάκης ή όποιος άλλος είναι πρωθυπουργός το καλοκαίρι του 2023, θεωρούμε πως πρέπει να διοργανώσει ένα ισάξιο της Βεργίνας γεγονός και να καταφέρουμε, έστω και τότε, να κάνουμε το Αστέρι της Βεργίνας να «λάμψει» σε όλον τον κόσμο, μέσα από τα ΜΜΕ σε κάθε γωνιά της γης και να μην αρκεστούμε σε μια μικρή κομματική φιέστα μεταξύ ολίγων. 

Θεωρούμε ότι στην πρόταση περί διοργάνωσης ενός μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος συμφωνούν όλοι οι βουλευτές της Ημαθίας, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ημαθία, η ΕΦΑ Ημαθίας και η προϊσταμένη της Αγγ. Κοτταρίδη που έκανε τόσο σπουδαίο έργο και το βλέπει να προσπερνιέται λες και κατάφερε απλώς την κατασκευή ενός… γιοφυριού, και γενικότερα όλοι οι φορείς της Ημαθίας και οι κάτοικοί της. 

Λίγα λόγια για το νέο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (από την ιστοσελίδα του Υπ. Πολιτισμού)

Το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών συντίθεται από μνημεία, μουσειακά κελύφη και αρχαιολογικούς χώρους. Αποτελεί μια σύλληψη που συνενώνει δυναμικά το σύνολο των παλαιών, αλλά και των νέων αρχαιολογικών θυλάκων της αρχαίας πόλης, παραπέμποντας στο πολεοδομικό της πρότυπο με την ευρύτατη οικιστική διασπορά στο χώρο. Το Ανάκτορο, ο Τύμβος με την ταφική συστάδα του Φιλίππου Β΄, η Νεκρόπολη των Τημενιδών,  και το Κεντρικό Κτήριο, συνθέτουν το Πολυκεντρικό Μουσείο. Το έργο πέραν της πολιτιστικής του σημασίας όχι μόνον για την Ημαθία και την Μακεδονία, αλλά και για τη χώρα συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό στην αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής και την εδραίωσή της στον χάρτη των τουριστικών προορισμών διεθνούς εμβέλειας.

Το έργο της κατασκευής του Κεντρικού Κτηρίου του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, προϋπολογισμού περίπου 24.000.000 ευρώ, δημοπρατήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού τον Δεκέμβριο 2012, χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας – ΕΣΠΑ 2007-2013 και ολοκληρώθηκε το 2017. Ακολούθως εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας – ΕΣΠΑ 2014-2021 το έργο της υλοποίησης της έκθεσης του κτηρίου, προϋπολογισμού περίπου 4.500.000 ευρώ με φορέα υλοποίησης της Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Το νέο μουσείο  αποτελεί την «είσοδο» για τον  αρχαιολογικό  χώρο των Αιγών. Διαθέτει  μεγάλο, ενιαίο εκθεσιακό χώρο για την παρουσίαση θεματικών εκθέσεων  που  θα αφορούν στο βίο, τον πολιτισμό και την ιστορία των Αιγών και του Μακεδονικού Βασιλείου. Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υπάρχει πρόβλεψη για την προβολή του ψηφιακού μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος από τις Αιγές στην Οικουμένη», αλλά και του δίκτυο περιήγησης στο αρχαίο βασίλειο των Μακεδόνων. 

Στον ημιυπαίθριο  χώρο  του Μουσείου  φιλοξενείται μέρος των όψεων του δεύτερου ορόφου του ανακτορικού συγκροτήματος, το οποίο αποκαθίσταται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ των δύο προγραμματικών περιόδων 2007-2013 και 2014-2021. 

Οι εκθεσιακοί  χώροι,  αλλά και εκείνοι που υποστηρίζουν τη λειτουργία του κτηρίου υποδέχτηκαν  τα μοναδικά εκθέματα που τεκμαίρουν και αναδεικνύουν την ιστορία των Αιγών στην μακρά ιστορική τους διάρκεια,  προσφέροντας στην περιοχή έναν μοναδικό πολιτιστικό πόλο, αλλά και ένα μείζονα αναπτυξιακό πόρο. 

 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 

επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή