Η δυναμική σχέση της οικονομικής κρίσης, με τα ζητήματα υγείας που αυτή συνεπάγεται, είναι μια νάρκη στα θεμέλια της κοινωνίας μας, μια νάρκη που πλήττει κυρίως τις ευάλωτες ομάδες.

Και η εδώ αναφορά στην υγεία είναι καθολική, αφού αφορά τόσο την ψυχική υγεία, όσο την σωματική. Τα στοιχεία που αντλεί κανείς μελετώντας τη σχέση της κρίσης με την υγεία είναι δραματικά. Ενδεικτικά – και σύμφωνα με σχετική έρευνα στην ΕΕ –  μια αύξηση της ανεργίας κατά 1% στην καταγράφει αντίστοιχη αύξηση των αυτοκτονικών κατά 0,79% και ο ανάλογος δείκτης θνησιμότητας σημειώνει αύξηση κατά 2,18 %. Παρόμοια ευρήματα συνηγορούν για συσχέτιση της ανεργίας με την θνησιμότητα από αγγειακά νοσήματα.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης κατανέμονται διαφορετικά στην κοινωνική κλιμάκωση και τα άτομα που βρίσκονται σε χαμηλή οικονομική θέση διατρέχουν 2 φορές περισσότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και αυξημένης νοσηρότητας εξ αιτίας προβλημάτων στο εισόδημα, στην εκπαίδευση, στην ιατρική περίθαλψη, στην στέγαση, στην διατροφή.

Η πίεση που δέχεται ο πολίτης μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις βασικές του καθημερινές ανάγκες, τον οδηγεί σε μια απέλπιδα προσπάθεια αναζήτησης νέων τρόπων για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές. Όμως η σκληρή πραγματικότητα,  τον οδηγούν μοιραία σε νέα αδιέξοδα, ένα φαύλο κύκλο, χωρίς τέλος, με διαρκές άγχος και προσωπική πίεση. Μη μπορώντας πλέον να διαχειριστεί αυτά τα αδιέξοδα και κάτω από την πίεση της καθημερινότητας και των αναγκών της, οδηγείται σε καταθλιπτικές καταστάσεις που με τη σειρά τους αντανακλώνται στη σωματική και ψυχική του υγεία.

Ο προσωπικός Γολγοθάς όμως δε σταματά εκεί. Με τα προβλήματα υγείας πλέον δεδομένα, το εθνικό σύστημα υγείας δεν μπορεί να τον βοηθήσει όταν προσφεύγει για βοήθεια, από τη στιγμή που και το ίδιο βιώνει την απαξίωση και την διάλυση.

Σε μια κοινωνία όπως η δική μας όπου κυριαρχούν τα κάθε είδους συμφέροντα, ο πολίτης είναι καταδικασμένος να μάχεται καθημερινά για την επιβίωση του.

Η ακολουθούμενη πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη βλάπτει σοβαρά την υγεία.

 Σε αυτήν την πολιτική παραπέμπουν όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την διάλυση του ΕΣΥ, την υποβάθμιση της Δημόσιας παιδείας και του ασφαλιστικού συστήματος, την άρνηση να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των τραπεζών και των εταιριών ενέργειας. Ουσιαστικά στηρίζει τους λίγους, λεηλατεί την  κοινωνία και είναι αποτέλεσμα επιλογής και όχι δυνατοτήτων.

Οι ανύπαρκτες κρατικές δομές στήριξης των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, επιδεινώνουν την όλη κατάσταση και απαιτούν δυνάμεις και δυνατότητες, που ξεφεύγουν από τα όρια του και έτσι τον οδηγούν στο περιθώριο. 

Αυτή την πραγματικότητα οφείλουμε να παλέψουμε,

– να σταθούμε δίπλα στον πολίτη, 

– να τον βοηθήσουμε στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ζωής,

– να τον στηρίξουμε στον αγώνα του για τη διασφάλιση της ικανοποίησης των καθημερινών του αναγκών  στο οικονομικό επίπεδο,

– να τον στηρίξουμε μέσα από ένα ανθρώπινο σύστημα υγείας στις δύσκολες στιγμές που θα αντιμετωπίσει. Πρωταρχική επιδίωξη μας να μην αισθανθεί ποτέ μόνος του στον καθημερινό του αγώνα.

Όλα όμως αυτά προυποθέτουν μια διαφορετική πολιτική μιας Προοδευτικής Κυβέρνησης που θα λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για την κοινωνία των πολλών.

Αυτό αποτελεί δέσμευση μας και για αυτό θα δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα, ώστε κανένας πολίτης να μην είναι πλέον έρμαιο συμφερόντων,  κανένας πολίτης να μην χάσει την αξιοπρέπειά του!

* Ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος είναι Ιατρός Καρδιολόγος και Μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 

επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή