Λιγότεροι από 11 μήνες έμειναν για τις Δημοτικές εκλογές της Βέροιας, στις 8 Οκτωβρίου 2023 και ήδη το προεκλογικό σκηνικό άρχισε να θερμαίνεται.

Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 είχαμε την πρώτη επίσημη προεκλογική συγκέντρωση, του πρώην βουλευτή Ημαθίας Μιχάλη Χαλκίδη, ο οποίος ανακοίνωσε και επίσημα την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον Δ. Βέροιας. 

Νωρίτερα, ο Παύλος Παυλίδης επανεπιβεβαίωνε την πρόθεσή του να κατέλθει στις εκλογές (η σχετική δήλωση δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο φύλλο της εφ. InVeria). 

Από την άλλη, μία ακόμη υποψηφιότητα είναι στα… σκαριά, αυτή του πολιτευτή της ΝΔ Φώτη Κουτσουπιά, για την οποία υποψηφιότητα μαθαίνουμε ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε εντός του Δεκεμβρίου νεότερα. 

Επίσης, υπάρχουν δύο τουλάχιστον ακόμη πρόσωπα που επιθυμούν διακαώς να κατέλθουν στις εκλογές, αλλά δεν έχουν κάνει καμία κίνηση προκειμένου να μην «καούν» στην ήδη «καυτή» κατάσταση που διαμορφώνεται. 

Όπως φαίνεται, η εντολή της ηγεσίας της ΝΔ περί μη εμπλοκής των κομματικών προσώπων στα αυτοδιοικητικά, τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές, κάθε άλλο παρά βοηθά την κατάσταση. Διάφορα «μπαϊράκια» σηκώνονται, που διεκδικούν την… αυθεντία της κεντροδεξιάς, άλλοι εμφανίζονται ως αυτοί που δικαιωματικά τους ανήκει η στήριξη, άλλοι έρχονται ως μεσσίες μετά από παρακλήσεις του λαού και άλλοι στέκουν αφ’ υψηλού και αναμένουν τις – ίδιου υψηλού επίπεδου – εντολές και στηρίγματα. Τέλος, είναι και αυτοί που περιμένουν να γίνει η σφαγή και αν τελικά όλοι λαβωθούν και αποχωρήσουν από τη μάχη, να μπουν ως η αναγκαία λύση που θα… επουλώσει τις πληγές. 

Βεβαίως, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι οι εκλογές του 2023 δεν έχουν καμία σχέση με τις εκλογές των δεκαετιών του ’80 και του ’90. Οι εποχές των «μπλε» και «πράσινων» καφενείων έχουν παρέλθει, τα συνθήματα και οι μεγαλοστομίες έχουν ένα εικαστικό ενδιαφέρον, ως μία καλτ αναβίωση της παλιάς εποχής, αλλά στα μάτια των νεότερων ανθρώπων δεν λέει τίποτα παραπάνω. Αν βέβαια δεν στοχεύονται οι κάτω των 50 ετών, παρά μόνο οι οδεύοντες ή ήδη βαδίζοντες την τρίτη ηλικία, αυτή η μέθοδος είναι ιδανική. 

Αφού, λοιπόν, δεν υπάρχουν τα χρωματιστά καφενεία και ούτε ο κόσμος έχει την πώρωση εκείνης της εποχής, τι πρέπει να γίνει; Βασικά, θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ξεκαθαρίσουν μέσα τους τι θέλουν. Θέλουν, για παράδειγμα, να γίνουν όντως Δήμαρχοι ή θέλουν να διασφαλίσουν μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο; Διότι θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως η ύπαρξη πολλών υποψηφίων που… ψαρεύουν από τα ίδια νερά θα ευνοούσε ξεκάθαρα και μόνο τον βασικό αντίπαλο και ήδη Δήμαρχο, που κατέρχεται για τρίτη φορά.

Τα ιστορικά δεδομένα είναι αμείλικτα…

Επίσης, με ποια λογική και «ανιστόρητη» αντίληψη μπορεί κάποιος να ονειρεύεται ότι στον Δ. Βέροιας μπορεί να μπει κάποιος  «ατόφιος γαλάζιος»; Από την μεταπολίτευση και μετά, ένας Δήμαρχος εξελέγη με την στήριξη της ΝΔ και αυτός για μία θητεία, ο Χρήστος Σκουμπόπουλος (από 1 Ιανουαρίου 2003 έως 31 Δεκεμβρίου 2006). Αυτό δεν λέει κάτι στους επίδοξους διεκδικητές; Ακόμα και οι δύο ισχυρότατες υποψηφιότητες της τελευταίας 12ετίας από τον χώρο της κεντροδεξιάς, το 2010 του σημερινού βουλευτή Λάζαρου Τσαβδαρίδη και το 2014 του πρώην Νομάρχη και αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη, αν και στον πρώτο γύρο κέρδισαν την πρωτιά, στον β’ γύρο έχασαν από τους αντιπάλους τους, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και Κώστα Βοργιαζίδη, αντίστοιχα (βλέπε παραπάνω πίνακες για αναλυτικά αποτελέσματα). 

Τι σημαίνει, πρακτικά, το παραπάνω ιστορικό δεδομένο; Ότι η κεντροδεξιά, όση συσπείρωση κι αν έχει, δεν αρκεί από μόνη της για να «πάρει» τον Δ. Βέροιας. Οι… λοιπές δυνάμεις (προς τα αριστερά συνήθως) αν δεν επιλέξουν αποχή στον β΄ γύρο, προτιμούν τον «λιγότερο δεξιό» υποψήφιο. 

Είναι τώρα η… ευκαιρία να επαναληφθεί η «παρένθεση» Σκουμπόπουλου;

Η συγκυρία που θα υπάρχει το 2023 θεωρείται από πολλούς ως μια καλή ευκαιρία να αλλάξει χέρια ο Δήμος, σχεδόν 20 χρόνια μετά την «παρένθεση» Σκουμπόπουλου. Ο σημερινός Δήμαρχος έχει ήδη συμπληρώσει 8 χρόνια θητείας και την χρονιά των εκλογών θα ολοκληρώνει την 9η χρονιά του. Οι πολίτες, λοιπόν, μπροστά στα 9 χρόνια θητείας δεν θα πιστέψουν εύκολα την δικαιολογία του τύπου «δεν προλάβαμε και σχεδιάζουμε για την επόμενη θητεία», ούτε – λογικά – θα τους είναι αρκετό που στα 9 χρόνια έγιναν πάμπολλες μελέτες, προεγκρίσεις έργων κλπ, αλλά στην πράξη λίγα και μικρής εμβέλειας έργα είδαν να υλοποιούνται. Πάνω σε αυτή την ευκαιρία, θα μπορούσε να εμφανιστεί μία δυναμική και εναλλακτική πρόταση, που θα έδινε διέξοδο σε όσους σκέφτονται ότι η Βέροια άξιζε πολλά περισσότερα από όσα είδε την τελευταία 10ετία. 

Επειδή όμως, όπως προαναφέρθηκε, δεν ζούμε στις δύο δεκαετίες πριν το… Μιλένιουμ, αλλά στην δεύτερη μετά από αυτό, και επιπλέον η Βέροια του 2023 απαρτίζεται στην συντριπτική της πλειοψηφία της από ανθρώπους με μόρφωση, καλλιέργεια, αντίληψη και πολιτικό αισθητήριο (ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε), δεν αρκούν γενικόλογες πολιτικές κορώνες για να πειστούν οι πολίτες να ψηφίσουν κάποιον συνδυασμό. Με λίγα λόγια, αν δεν υπάρχει μία ιδιαίτερα θελκτική υποψηφιότητα, είναι πολύ πιθανόν πολλοί να σκεφτούν ότι «είναι καλύτερα να πάμε σιγά – σιγά με αυτούς που τους ξέρουμε, παρά να ρισκάρουμε να μην φτάσουμε καθόλου με αυτούς που δεν γνωρίζουμε». 

Εκεί είναι το στοίχημα… Να πεισθούν οι πολίτες ότι πέρα από την επιλογή του αργοκίνητου καραβιού στην μονοπωλιακή γραμμή, μπορεί να μπει ένα ταχύπλοο που θα κάνει και ποιο γρήγορο και ποιο ασφαλές και πιο ποιοτικό ταξίδι.  

Αν, από την άλλη, δεν υπάρξει αυτή η εναλλακτική πρόταση και τεθούν στην κρίση του Βεροιώτικου λαού προτάσεις ισχνές και εξαρχής καταδικασμένες σε αποτυχία, τότε ναι, ο σημερινός Δήμαρχος μπορεί να πάει διακοπές την περίοδο των εκλογών, δεν θα χρειάζεται να κουνήσει ούτε… δαχτυλάκι, αφού η εκλογή του θα θεωρείται δεδομένη. Όχι επειδή είναι απαραίτητα η άριστη πρόταση, αλλά επειδή θα του χαριστεί από τους αντιπάλους του. 

Άλλωστε, «στους τυφλούς ο μονόφθαλμος βασιλεύει», όπως λέει ο σοφός λαός. 

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 

επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή