Φρόσω Καρασαρλίδου: Γκρεμίζουν τα θεμέλια της Δημόσιας Υγείας – Ωθούν τους γιατρούς σε περισσότερες ώρες εργασίας και τους ασθενείς σε περισσότερες πληρωμές για υπηρεσίες υγείας. 

Δήλωση της Φρόσως Καρασαρλίδου, πρ. βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Η κυβέρνηση που ανέστειλε για μήνες εκατοντάδες επεμβάσεις, που εξώθησε χιλιάδες κόσμου να πληρώσει πανάκριβα σε μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ασθενείς που δεν είχαν να πληρώσουν, δίνει τη χαριστική βολή στη Δημόσια Υγεία.

Το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, μεταξύ άλλων, δίνει δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να ανοίξουν ιδιωτικά ιατρεία, αλλά και να χειρουργούν εκτός νοσοκομείων σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές. Αντιστρατεύεται ευθέως τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, αφού πλέον οι πολίτες ωθούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να νοσηλευθούν ή να εξυπηρετηθούν! Μετακυλίει ολοένα και μεγαλύτερο κόστος στους ίδιους τους ασθενείς, ενώ πλήττει σοβαρά και τα μικρά ιδιωτικά ιατρεία.

Το εδραιωμένο στη συνείδηση όλων δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποκούμπι των πολιτών στις δύσκολες στιγμές τους, φαίνεται ότι λαμβάνει και επισήμως τέλος. Η κυβέρνηση λέει ωμά στους γιατρούς του ΕΣΥ στο εξής να «τα παίρνουν» από τους ασθενείς για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους!

Ασφαλώς το εφιαλτικό αυτό σενάριο πρέπει να αποτραπεί. Και μόνον μια προοδευτική κυβέρνηση είναι σε θέση να αλλάξει τις εξελίξεις υπέρ του Δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, όπως ακριβώς έκανε την περίοδο της διακυβέρνησής της 2015-2019, παρά τις δυσκολίες στα δημόσια οικονομικά.

Αυτό που προφανώς επιβάλλεται, είναι η σοβαρή ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας και η σύγκλιση τους με τον μέσο όρο της Ε.Ε. (7% του ΑΕΠ), για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί, ώστε να γίνει πράξη ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο για:

· Την αντιμετώπιση του brain drain και της πρωτοφανούς κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ, με γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων επαγγελματικών υγείας, με επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στις άγονες περιοχές-δομές-ειδικότητες, με βελτίωση των συνθηκών εργασίας, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης.

· Την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού μέσω της ενίσχυσης των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΠΙ).

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι το τελευταίο προπύργιο προστασίας για τους μη έχοντες. Την επομένη της επανεκλογής της η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να εξασφαλίσει το αυτονόητο στους πολίτες, ένα δωρεάν σύστημα υγείας με εύκολη πρόσβαση ώστε οι μη έχοντες να μπορούν να έχουν την κατάλληλη νοσηλεία αλλά και τη θεραπεία. Κι αυτό θα πράξουμε όλοι μαζί.

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή