Αρχική Ροή Ειδήσεων Το “Κονάκι του Γιδά” υποψήφιο μνημείο για το 7 MOST ENDANGERED PROGRAMME...

Το “Κονάκι του Γιδά” υποψήφιο μνημείο για το 7 MOST ENDANGERED PROGRAMME 2023 της Europa Nostra

Το Κονάκι του Γιδά (-Αλεξάνδρειας) αποτελεί υποψήφιο μνημείο για το 7 MOST ENDANGERED PROGRAMME 2023 της Europa Nostra. Η υποψηφιότητα του κονακιού κατατέθηκε μετά από πρόταση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ) της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και με την ενθάρρυνση των ιδιοκτητριών. 

Την πρωτοβουλία στήριξαν με επιστολές τους ο Δήμος Αλεξάνδρειας, η Εστία Ρουμλουκιωτών, όπως και το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη-Κέντρου Έρευνας Μάσκας από κοινού με τον Σύλλογο Φίλων του Εθνογραφικού Κέντρου. Η προετοιμασία και κατάθεση του φακέλου έγινε σε συνεργασία της Λέσχης Κινηματογράφου & Πολιτισμού Αλεξάνδρειας «Κινηματόδρασις» με τον Γ. Μερτζανίδη και το ΣΑΚ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, με την υποστήριξη του αρχιτέκτονα τοπίου Σ. Μίχου και του Ι. Μοσχόπουλου.

Το πρόγραμμα 7 MOST ENDANGERED διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του προγράμματος είναι να αναδειχθούν ευρωπαϊκά μνημεία σε κίνδυνο, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα χορηγίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στο παρελθόν έχουν ενταχθεί στη λίστα ιστορικές γειτονιές της Καστοριάς (2014), ο Κάμπος της Χίου (2016), αλλά και πέντε νησιά των Κυκλάδων με κοινή υποψηφιότητα (2021). 14 επιλέγμενα μνημεία θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2023, ενώ η τελική λίστα με τα 7 μνημεία θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2023. 

Την προσεχή Κυριακή στις 13/11/2022, στις 11:00 στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Αλεξάνδρειας πραγματοποιείται ημερίδα-συζήτηση με τίτλο «Κονάκι, ιστορία & προοπτικές». Εκεί θα δοθεί η δυνατότητα για ενημέρωση σχετικά με την υποψηφιότητά του κονακιού. Κυρίως όμως θα αναδειχθεί η σημασία της διατήρησης του ιστορικού κτιρίου, δυνητικού πυρήνα ανάπτυξης του χώρου της πόλης.

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 

επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή