Μήνας εξελίξεων για τα Δημοτικά της Βέροιας φαίνεται πως θα είναι ο Νοέμβριος του 2022, έντεκα μήνες πριν τις κάλπες (στις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023) και 9 μήνες πριν την τελική κατάρτιση των συνδυασμών, που έχει οριστεί η 31η Αυγούστου 2023. 

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Κώστας Βοργιαζίδης θα είναι για 3η φορά υποψήφιος και θα κληθεί να πείσει τους συμπολίτες του πως του αξίζει η τρίτη ευκαιρία στον Δημαρχιακό θώκο. Η πρώτη και η δεύτερη χαρακτηρίστηκαν κυρίως από «συμμάζεμα» των οικονομικών (κατά δήλωσή του Δημάρχου και συνεργατών του) και προετοιμασία για έργα. 

Στα μέχρι στιγμής 8 χρόνια (9 την επόμενη χρονιά), μπορούν να ισχυρίζονται ότι για πολλά έργα έγιναν μελέτες ή μπήκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά κανένα σημαντικό και «τρανταχτό» έργο δεν έγινε στη Βέροια. Μόνη εξαίρεση η γέφυρα Κούσιου στη Βέροια, που ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά μετά από 10 χρόνια, εκκρεμεί ωστόσο και η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για την τελική σύνδεσή της με τους δύο δρόμους εκατέρωθεν τις κοίτης του Τριποτάμου. Λεπτομέρεια μεν, αλλά στην ουσία το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Από την άλλη, έργα μικρότερης εμβέλειας ή συντηρήσεις είναι κάτι που κατά καιρούς γίνονται. Πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα αυτά έχει η ΔΕΥΑΒ, τόσο με την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στη Βέροια, όσο και με τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε διάφορα χωριά του Δ. Βέροιας που ξεκίνησαν, ολοκληρώνονται ή αναμένεται να ξεκινήσουν. 

Ερωτηματικό αποτελεί πλέον η υποψηφιότητα του Παύλου Παυλίδη. Ο έμπειρος πολιτικός της αυτοδιοίκησης «σήκωσε» το βάρος της αντιπολίτευσης όλο το προηγούμενο διάστημα και «πόνταρε» στην στήριξη της ΝΔ για τις επόμενες εκλογές, καθώς το 2019 του έβαλαν «σφήνα» την υποψηφιότητα Μπατσαρά και ήταν σχεδόν αυτονόητο ότι ο κατακερματισμός και διχασμός στην «δεξαμενή» της δεξιάς παράταξης ήταν απλά μια μεγάλη «αβάντα» στον διάδοχο της ΠΑΣΟΚικής γραμμής, Κώστα Βοργιαζίδη, ο οποίος ολοκλήρωνε τότε την πρώτη του θητεία ως Δήμαρχος. Παρά το γεγονός ότι για μερικές ψήφους μόνο δεν κατάφερε ο συνδυασμός του να προκριθεί στον β’ γύρο (προκρίθηκαν Βοργιαζίδης – Μπατσαρά, οι οποίοι στο τέλος συνεργάστηκαν και στην διοίκηση), ο Παύλος Παυλίδης έμεινε στις επάλξεις και σκόπευε να είναι εκ νέου υποψήφιος το 2023, σε αντίθεση με τους έτερους υποψηφίους Δημάρχους Αντ. Μαρκούλη (που έβαλε πλώρη για τα βουλευτικά) και Ιω. Παπαγιάννη (που παραιτήθηκε πριν καν ορκιστεί ως δημοτικός σύμβουλος).

Ωστόσο, φαίνεται πως τα σχέδια του κ. Παυλίδη δεν ευδοκιμούν, νέες υποψηφιότητες ξεπηδούν (βλέπε στην επόμενη παράγραφο) και πλέον υπάρχουν πληροφορίες ή εικασίες που θέλουν τον Παύλο Παυλίδη να έχει απογοητευτεί από την στάση της ΝΔ, αλλά και στελεχών της. Διότι, όπως αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας, το να υπάρχουν και πάλι πολλά ψηφοδέλτια από τον χώρο της κεντροδεξιάς είναι σαν να θέλει το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να «προμοτάρει» άλλους υποψηφίους. 

Με βάση τα παραπάνω, θεωρείται πολύ πιθανό ο Παύλος Παυλίδης να αλλάξει ρότα και να μην μπει εκ νέου σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία, ξοδεύοντας χρήμα και χρόνο, έχοντας απέναντι του και πάλι ένα διχαστικό κλίμα. Φυσικά, δεν επικαλούμαστε πληροφορίες για τα παραπάνω, είναι κυρίως προσπάθεια «ανάγνωσης» των προθέσεων του κ. Παυλίδη. 

Με «φόρα» έρχεται η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Ημαθίας Μιχάλη Χαλκίδη, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του εντός του Νοεμβρίου του 2022, τουλάχιστον όπως διαρρέουν άνθρωποι στον περίγυρό του. Ο έμπειρος και πάλαι ποτέ κραταιός άνδρας της ΝΔ αποφάσισε – σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές – να κατέλθει στον Δήμο Βέροιας και να δώσει σκληρή μάχη για να αλλάξει χέρια ο Δήμος, όχι μόνο από το συγκεκριμένο Δήμαρχο, αλλά από την «γραμμή» που επί σειρά ετών διοικεί τον Δήμο, με μόνη εξαίρεση την περίοδο του Χρήστου Σκουμπόπουλου. 

Είκοσι χρόνια μετά την ανάληψη Δημαρχίας από «δεξιό» Δήμαρχο, ο Μιχάλης Χαλκίδης μάλλον πιστεύει πως ήρθε η ώρα να «κοπεί» η αδιάλειπτη παρουσία της κεντροαριστεράς στο τιμόνι του Δήμου. Τώρα, αν συνδυαστεί η εμπειρία του Μιχάλη Χαλκίδη με την συσπείρωση των κεντροδεξιών και κεντρώων ψηφοφόρων, αλλά και αν πάρει ψήφους από όσους ψήφισαν τον σημερινό Δήμαρχο αλλά απογοητεύθηκαν από αυτόν (είτε λόγω του έργου του ή λόγω της προσωπικής του έπαρσης που – για πολλούς – γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής), τότε ο παλιός «Ημαθιάρχης» Χαλκίδης θα μπορεί να «χτυπήσει» με αξιώσεις την πιθανότητα όχι μόνο για να περάσει στον β’ γύρο πρώτος, αλλά και για να κερδίσει τελικά και στην τελική μάχη. Όλα αυτά όμως υπό τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις…

Μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να αποκτήσει χαρακτηριστικά ευρείας κεντροαριστερής επιλογής θα μπορούσε να προκύψει υπό τον γνωστό δικηγόρο και δημοτικό σύμβουλο Βέροιας Κώστα Τροχόπουλο. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δώσει την εμπιστοσύνη του και την ειλικρινή βοήθεια στον κ. Τροχόπουλο και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δει το θέμα των δημοτικών εκλογών με πιο ουσιαστικά και όχι ιδεοληπτικά ή ωφελιμιστικά στοιχεία, θα μπορούσε ο νέος ηλικιακά, αλλά έμπειρος πια, δημοτικός σύμβουλος να είναι μια κοινή επιλογή, όχι τόσο των κομμάτων, αλλά της βάσης, του κόσμου. Διότι τα «πολιτικά αλληθωρίσματα» του Κώστα Βοργιαζίδη προς την δεξιά κάθε άλλο παρά ευχαριστούν τους πολίτες του «προοδευτικού τόξου». Επιπλέον, ο Κώστας Τροχόπουλος είναι ένα  πρόσωπο που έχει ερείσματα σε όλο το φάσμα πέριξ του Κέντρου (και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά), ενώ απέδειξε ότι είναι ένας από τους λίγους δημοτικούς συμβούλους που τίμησαν και με το παραπάνω την θέση τους. 

Πάντα υπάρχει και η περίπτωση ενεργοποίησης μιας ομάδας ιδιαίτερα ενεργών πολιτών (ενασχολούμενων με τα κοινά και όχι), με αναφορές από όλους τους πολιτικούς χώρους του δημοκρατικού τόξου. Δεν είναι καθόλου απίθανο στις αρχές της νέας χρονιάς να δούμε κινήσεις, ωστόσο η όλη πολιτική συγκυρία πιθανά να «κρατήσει» την ομάδα σε πιο «υπόγειο» ρόλο. 

Πάντως, το γεγονός ότι 11 μόλις μήνες πριν τις εκλογές δεν έχει ακόμα «ξεκαθαρίσει» το τοπίο, μας θυμίζει προηγούμενες περιόδους που έγιναν προσπάθειες «του ποδαριού» και, όπως γίνεται συνήθως, οι δουλειές αυτές δεν έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα… 

 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 

επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή