Πριν δύο εβδομάδες γιορτάσαμε, φίλη μου και φίλε, με καμάρι και υψηλό φρόνημα την 110η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Βέροιας! 

Του χρόνου, στην 111η Επέτειο, θα ζήσουμε ακόμη πιο… έντονα την στιγμή, διότι μόλις την προηγούμενη ημέρα, στις 15 Οκτωβρίου 2023, θα έχει ολοκληρωθεί ο β’ γύρος των Δημοτικών Εκλογών, αφού ο πρώτος θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου 2023!

Συνεπώς, ή που θα είναι «πανηγύρι» για την παρούσα δημοτική αρχή ή που θα είναι Μεγάλη Παρασκευή, αναλόγως του αποτελέσματος της προηγούμενης ημέρας!

Και τώρα που λέμε για Δημοτικά, πολλά έρχονται στα αυτιά μου κυρία μου! 

Πρώτον, αν και διαψεύδεται δια της πλαγίου, ότι ο Παύλος Παυλίδης εμφανίζεται ολίγον απογοητευμένος από την όλη τροπή που πήραν τα πράγματα, αφού δεν μπορεί να έχει ένα «ναι» ή ένα «όχι» για την στήριξή του από τη ΝΔ.  

Δεύτερον, ότι ο Μιχάλης Χαλκίδης, ο λεγόμενος και «Ημαθιάρχης» κάποτε, εντός Νοεμβρίου 2022 ανακοινώνει επίσημα υποψηφιότητα! 

Τρίτον, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ημαθίας σπάνε το κεφάλι τους για να βρουν την καλύτερη δυνατή υποψηφιότητα (αστερίσκος και επανέρχομαι παρακάτω). 

Τέταρτον, ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα για δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού σχήματος, μακριά από κάθε κομματική σημαία, «δαχτυλίδια» και… παράγκες, το οποίο θα απαρτίζεται κυρίως από νέους επιστήμονες, επαγγελματίες και εργαζόμενους που έχουν ξεχωρίσει με την επαγγελματική και κοινωνική τους δράση. Μάλιστα, μεταξύ αυτών ακούγεται  ότι θα είναι και άτομα με ικανή εμπειρία στα αυτοδιοικητικά, μέχρι και σήμερα… 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που λέτε, καθώς ο Α. Μαρκούλης είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα ηγηθεί και πάλι αυτοδιοικητικού συνδυασμού, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα για το τι θα κάνουν. 

Υπάρχουν δυο – τρεις που ονειρεύονται ακόμα πως θα μπορούσε να στηριχθεί ο σημερινός Δήμαρχος, αλλά γενικότερα οι υπόλοιποι ψάχνουν είτε μεταξύ των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων του Μαρκούλη (βλέπε κυρίως Κ. Τροχόπουλος και Κυρ. Θεοδωρίδης) ή σε άλλα πρόσωπα. 

Να σημειώσουμε, απλά, ότι όσο υπάρχει η αντίληψη για καθαρή κομματική επιλογή δημιουργούνται δύο ζητήματα: Πρώτον, πάνε κόντρα στην γενική γραμμή της Κουμουνδούρου, που ζητά δημοκρατικούς υποψηφίους και ικανά μέλη των τοπικών κοινωνιών και όχι απαραίτητα ΣΥΡΙΖΑίους. Δεύτερον, η καθαρή κομματική επιλογή ευνοεί τους άλλους υποψηφίους Δημάρχους που θα μπορούν να… ψωνίζουν από όλα τα «μαγαζιά». 

Υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος βέβαια. Να βρεθεί εκείνος ο υποψήφιος που θα στηριχθεί πραγματικά από όλους (να μην έχουμε τα σκηνικά του 2019) και να είναι σε θέση να πάρει ένα αξιοπρεπές ποσοστό. Αν τον βρουν, να έρθουν να μας το πουν και σε εμάς, γιατί σπάμε το κεφάλι μας και άκρη δεν βρίσκουμε!

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν αποτυχία της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να μην μπορέσει να εκφραστεί (έστω δια της πλαγίου) μέσω κάποιου υποψηφίου ή συνδυασμού. Άποψή μου.

Κατά τ’ άλλα, εδώ δεν ξέρουμε τι σόι κυβέρνηση θα έχουμε μετά τις επόμενες και τις μεθεπόμενες εκλογές, θα μπορούμε να ξέρουμε την πορεία των πραγμάτων στα δημοτικά και πως θα επηρεάσουν τα κόμματα;

Το θέμα είναι, για να μιλήσουμε και λίγο σοβαρά, ότι πρέπει να ψηφίσουμε αυτούς από τους οποίους περιμένουμε έργο. Ουσιαστικό και ουσιώδες. Και πάνω από όλα υπαρκτό, ορατό και απτό, όχι μακέτες και υποσχέσεις. 

Βέβαια, άλλο το πρέπει και άλλο η πραγματικότητα. Θα ψηφίσουμε και πάλι με… ανώτερα κριτήρια (ρουσφέτια, ταξίματα, συγγένειες, κόμματα, αλισβερίσια, δουλίτσες, εξωτερική εμφάνιση, τύχη…). 

Άντε, να είμαστε γεροί και στα 111 χρόνια Λευτεριάς (και μακάρι να έρθει σύντομα και η πραγματική Ελευθερία συνάμα)!

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή