Μια πολύ σημαντική εξέλιξη στο τομέα της Ψυχικής Υγείας στην Ημαθία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί η ίδρυση «Κέντρου Ψυχικής Υγείας» με Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα στο Νοσοκομείο της Βέροιας.

Για την θετική εξέλιξη στο θέμα έλαβε την σχετική απόφαση την περασμένη εβδομάδα το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών  Περιφερειών και αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για πρόσληψη 27 ατόμων για να το στελεχώσουν. 

Πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κ. Μπαρτζώκα και βρήκε συμπαραστάτες τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βέροιας Ηλία Πλιόγκα, τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτη Μπογιατζίδη, την υφυπουργό Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη, την αν. Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και τους Υπουργούς Υγείας Βασίλη Κικίλια στην αρχή και Θάνο Πλεύρη στη συνέχεια, ενώ συνέβαλαν τα μέγιστα και κράτησαν… εκτός τα όποια εμπόδια ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος. 

Για να αντιληφθεί κανείς πόσο σημαντική είναι η Ίδρυση των δύο Κέντρων, αρκεί να αναφέρουμε ότι πολλές δεκάδες παιδιά και ενήλικες αναγκάζονται έως σήμερα να στέκονται στις «ουρές» (μετά τον covid19 να περιμένουν πολύ καιρό για ένα διαθέσιμο ραντεβού) για να μπορέσουν να λάβουν αξιολόγηση για την πάθησή τους, να λάβουν σχετική οδηγίες για θεραπεία, παραπεμπτικά για συνεδρίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ειδικής διαπαιδαγώγησης, φυσικοθεραπείας, ψυχοθεραπείας κ.α. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι γονείς προτιμούν την επίσκεψη στο ιδιωτικό ιατρείο που διατηρούν ορισμένοι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφύγουν την πολύμηνη – πολλές φορές – αναμονή. Εκεί, βεβαίως, πληρώνουν την επίσκεψη από την τσέπη τους. 

Η έλλειψη μιας δημόσιας υπηρεσίας στην Ημαθία, με αντικείμενο την παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να διαγιγνώσκουν ψυχογνωσιακές και αναπτυξιακές διαταραχές αλλά και να λαμβάνουν το κατάλληλο σχήμα θεραπείας.

Στην Ημαθία καταγράφεται από το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) υψηλότατος αριθμός παιδιών και ατόμων με αναπτυξιακές διαταραχές, ωστόσο η πλησιέστερη δημόσια δομή αξιολόγησής τους βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Η έλλειψη δημόσιας, ψυχιατρικής δομής και Ιατροπαιδαγωγικού Τμήματος στην Ημαθία επιβαρύνει ασύμμετρα την καθημερινότητα, τον οικονομικό προϋπολογισμό, αλλά κυρίως, τη θεραπεία και την εξέλιξη των ίδιων των ατόμων που αντιμετωπίζουν πάσης φύσεως ψυχογνωσιακά και αναπτυξιακά ζητήματα. Ανάλογες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι νομοί της Κ. Μακεδονίας, πλην Θεσσαλονίκης. Η ίδρυση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου στο Νοσοκομείο Βέροιας θα εξυπηρετήσει, λοιπόν, σίγουρα τις ανάγκες από την Ημαθία, αλλά θα δώσει διέξοδο και για τους όμορους και όχι μόνο νομούς της (Πέλλα, Πιερία κ.α.) και θα αποσυμφορήσει σημαντικά τις δομές της Θεσσαλονίκης. 

Αν στα έμμεσα οφέλη συμπληρωθεί και ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της υπόθεσης, δηλαδή οι 27 νέες θέσεις εργασίας στο νοσοκομείο Βέροιας και η προσέλευση πολλών εκατοντάδων κόσμου κάθε εξάμηνο ή χρόνο στη Βέροια που θα ενισχύσει ενδεχομένως και την τοπική αγορά, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θετικά νέα των τελευταίων ετών στην Ημαθία. Πρωτίστως βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ατόμων που θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των Κέντρων και, κατά δεύτερον, θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία της περιοχής, θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας και θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέρος της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Βέροιας. 

Αναλυτικά οι 27 θέσεις  που εγκρίθηκαν από το Κε.Σ.Υ.Πε.:

4 θέσεις ΠΕ Ψυχιάτρων (1 Δ/ντη, 1 ΕΑ’, 2 ΕΒ’)

2 θέσεις ΠΕ Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων 

4 θέσεις ΠΕ Ψυχολόγων (εκ των οποίων οι 2 παιδοψυχολόγοι)

1 θέση ΠΕ Ειδικών Παιδαγωγών 

2 θέσεις ΤΕ Εργοθεραπευτών

2 θέσεις ΠΕ ή ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών

2 θέσεις ΠΕ Λογοπεδικών ή ΤΕ Λογοθεραπευτών

6 θέσεις ΤΕ Επισκεπτών Υγείας/ΠΕ Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας ή ΤΕ Νοσηλευτικής (3 για Κέντρο Ψυχικής Υγείας και 3 για το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο)

3 θέσεις ΠΕ Διοικητικού ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού και ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων 

1 θέση ΥΕ Γενικών Καθηκόντων

Η συμβολή του Τ. Μπαρτζώκα στην Ίδρυση του Κέντρου 

Από το 2019 που εξελέγη βουλευτής ο Τάσος Μπαρτζώκας είχε σειρά επαφών με διάφορους φορείς της Ημαθίας, μεταξύ αυτών και φορείς ΑμεΑ. Μέσα από αυτές τις επαφές έγινε κοινωνός ενός πάγιου και διαχρονικού αιτήματος των Ατόμων με Αναπηρία και των οικείων τους προσώπων, την έλλειψη κρατικών δομών παροχής ψυχιατρικών υπηρεσιών, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να διαγιγνώσκουν ψυχο-γνωσιακές και αναπτυξιακές διαταραχές, αλλά και να λαμβάνουν το κατάλληλο σχήμα θεραπείας.

Σε πρώτο επίπεδο, έθεσε το θέμα  στο Διοικητή του Γ.Ν. Βέροιας, Ηλία Πλιόγκα, ο οποίος τον Ιούνιο του 2021 προέβη σε μία πρώτη αναδιοργάνωση του Οργανισμού του Γ.Ν. Βέροιας, ενσωματώνοντας εντός αυτού Κέντρο Ψυχικής Υγείας, προωθώντας το νέο Οργανισμό του νοσοκομείου στην αρμόδια 3η ΥΠΕ και το Διοικητή, Παναγιώτη Μπογιατζίδη, προς υπογραφή, όπως και έγινε. Παράλληλα, πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα, με την Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη και τον πρώην Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, αποσπώντας τη διαβεβαίωση ότι στηρίζουν πολιτικά την εν λόγω πρωτοβουλία.

Εν τέλει και έπειτα από σειρά διαβιβάσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και καθ’ υπόδειξιν των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, προκρίθηκε ως προσφορότερη λύση η σύσταση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας να εντάσσεται σε αυτοτελή Οργανισμό. Το νέο Οργανόγραμμα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, όπως και σχηματοποιήθηκε από το Δ.Σ του Γ.Ν. Βέροιας, διαβιβάστηκε στην 3η ΥΠΕ εκ νέου, και αφού πήρε υπογραφή, τέθηκε προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. 

Λίγους μήνες μετά, με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών, το νέο οργανόγραμμα του νοσοκομείου Βέροιας έγινε αποδεκτό και εγκρίθηκαν οι 27 νέες θέσεις που απαιτούνται για την ίδρυση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας με Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα στην Ημαθία. Τώρα, μένει η προκήρυξη…

Με αφορμή την εξέλιξη, ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας δήλωσε στην ψηφιακή εφημερίδα «InVeria»:

«Από την πρώτη στιγμή, ως Βουλευτής, επιδιώκω η θητεία μου να έχει θετικό αποτύπωμα για τον τόπο μου και για τους ανθρώπους του. Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας είναι ένα προσωπικό στοίχημα και πιστεύω πολύ στη θετική επίδραση, στη ζωή των συμπολιτών μου. 

Η έλλειψη μιας τέτοιας δομής αναδεικνύεται συνεχώς, ιδιαίτερα μετά την εμπειρία της πανδημίας. Χρειάστηκε πολύς χρόνος και μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουμε τη θετική εισήγηση και την υπογραφή των θέσεων, όμως άξιζε κάθε δυσκολία και κάθε εμπόδιο που βρήκαμε.

Προσωπικά, δεσμεύομαι ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να υλοποιηθεί και να έχουν πρόσβαση οι Ημαθιώτες, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

 (δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα InVeria την Κυριακή 9 Οκτωβρίου – Φύλλο 31)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 

επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή