Δ.Τ.: Την  άμεση εκκίνηση των διαδικασιών βελτιστοποίησης των ελεγκτικών και λοιπών μηχανισμών για την αποτελεσματική και λειτουργική διαδικασία πιστοποίησης του βιολογικού μελιού, ζήτησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά την ευρεία σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες, αρμόδιους φορείς και παραγωγούς βιολογικής μελισσοκομίας.

Στόχος της πρωτοβουλίας του Υφυπουργού, ήταν η αποτύπωση και επεξεργασία προτάσεων για τη βελτιστοποίηση του συστήματος της βιολογικής παραγωγής, οι οποίες θα αξιοποιηθούν στην υπό κατάρτιση Υπουργική Απόφαση για την άσκηση βιολογικής Γεωργίας.

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ κ. Δημήτρης Δημητριάδης, η Υπεύθυνη τμήματος πιστοποίησης ζωικής παραγωγής ΔΗΩ κα. Ηλιάνα Καμαριάρη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης –Πιστοποίησης «HellasCert» κ. Ιωάννης Μπερτσάτος, το μέλος της επιτροπής αγροδιατροφικού τομέα της «HellasCert» κ. Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος, το μέλος της τεχνικής επιτροπής βιολογικών προϊόντων της «HellasCert» κ. Βασίλης Κίτσος, οι εκπρόσωποι την Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων «ΒΙΟΕΝΩΣΗ» κ. Κωνσταντίνος Βαγιανός, κα. Μαρία Χατζηδάκη και κ. Αναστάσιος Χατζηγεωργίου, ο πρόεδρος του Σωματείου Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας κ. Κυριάκος Βήρος, ο αντιπρόεδρος κ. Ορέστης Λουκέρης και ο γραμματέας κ. Γιώργος Αθανασιάδης . 

Η συζήτηση έγινε παρουσία της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας κας. Ελένης Τζαβάρα, του Προϊσταμένου του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, κ. Μάριου Τζιτζινάκη, του Προϊσταμένου στο Τμήμα Βιολογικών Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης και Υδατοκαλλιεργειών κ. Αντώνη Περδικάρη, του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων κ. Βασιλείου Μιχαλόπουλου, της Προϊσταμένης του τμήματος Επίβλεψης Ιδιωτικών Φορέων και Προδιαγραφών της Διεύθυνσης Πιστοποίησης και Προδιαγραφών του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ κας. Μαρίας Σπέντζου, του συμβούλου του ΥφΑΑΤ κ. Νίκου Παλυβού και  του  Διευθυντή του ΥφΑΑΤ κ. Ανδρέα Θεοφίλου.

Στη συνάντηση, τέθηκαν από τους εκπροσώπους του Σωματείου Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας, οι προτάσεις για μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και αφορούν: 

  • Στις διαδικασίες ιχνηλασιμότητας (δημιουργία χωροχρονοσφραγίδας του επιθεωρητή του ΟΕΠ, έκδοση εντύπων μελισσοκομίας, ψηφιακή εφαρμογή)
  • Στους ελεγκτικούς μηχανισμούς (έλεγχοι στο βιολογικό μελισσοκόμο, αναλύσεις δειγμάτων με ευρύτερο φάσμα δεικτών, καθορισμός πλήθους ελέγχων ανά Περιφέρεια, εκπαίδευση ελεγκτών, έλεγχοι του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προς τους ΟΕΠ κ.α.)
  • Στο βιολογικό κερί (ισχύον καθεστώς στην Ευρώπη και υπολειμματικότητα στο βιολ. Κερί)

Οι εμπλεκόμενοι φορείς, κατά την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων,  ανέλαβαν τη δέσμευση να κρατήσουν στενή επαφή για το βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών που βρίσκονται σε εξέλιξη από το ΥπΑΑΤ και τον κ.Κεδίκογλου για την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού και της καθιέρωσης του ελληνικού σήματος. 

Τέλος, ο Υφυπουργός ζήτησε την επεξεργασία των σχετικών συμπερασμάτων από τη σημερινή σύσκεψη και την επανάληψη της συνάντησης εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου. 

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή