Γράφει η Φανή Γιωτάκη, Δικηγόρος

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη από πέρσι εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του στην πολιτική, που ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παρουσιάζοντας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ το ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ. 

Με τις πρόσφατες δηλώσεις του στην ΔΕΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά πλήρως στο πώς το ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ θα εφαρμοστεί από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα με κρατικό συντονισμό και εποπτεία, προς όφελος, όχι της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας, αλλά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών, των απλών ανθρώπων του μόχθου και της παραγωγής. 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ελλάδα θα πάρει από το Eυρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, στη δεύτερη φάση, συνολικά 3.56 δις Ευρώ. Πού θα πάνε όμως τα χρήματα αυτά; Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίοι έγιναν αυθαίρετα και χωρίς καμία διαβούλευση με την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, τα χρήματα αυτά θα πάνε κυρίως στους έχοντες και τους κατέχοντες. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που η Κυβέρνηση απέρριψε αναιτιολόγητα την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύσταση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, με αντικείμενο τη διαχείριση των κονδυλίων.

Το σχέδιο που καταθέσαμε ως Ελλάδα και για το οποίο θα δαπανηθούν, ή καλύτερα σπαταληθούν τα κοινοτικά κονδύλια,  είναι, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, ένα σχέδιο «με το βλέμμα στραμμένο όχι στις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, αλλά στις εμμονές μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ (1)». 

Καθίσταται λοιπόν επιτακτική η αλλαγή του σχεδίου, που μόνο με αλλαγή Κυβέρνησης μπορεί να επιτευχθεί. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί στο ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ, σύμφωνα με το οποίο η επιλογή των έργων που θα χρηματοδοτούνται, θα βασίζεται κυρίως σε πέντε κριτήρια και συγκεκριμένα:

  • στη διάχυση του οικονομικού οφέλους στην κοινωνία,
  • στην αποφυγή κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού,
  • στην αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας,
  • στην ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας και
  • στη δυναμική του μετασχηματισμού.

Το ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ είναι η μοναδική λύση ανάπτυξης για την ελληνική ύπαιθρο, τον Νομό Ημαθίας αλλά και τον Δήμο της Αλεξάνδρειας ειδικότερα. 

Δεδομένης της αποβιομηχανοποίησης που έχει υποστεί ευρύτερα ο νομός, και κυρίως ο Δήμος Αλεξάνδρειας τομέας που αποτελούσε βασικό πυλώνα της ανάπτυξης της περιοχής, ο πέμπτος άξονας του ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑ δίνει ιδιαίτερη βαρύτερα στην αναζωογόνηση των τοπικών κοινωνιών μέσω της αξιοποίησης των αναπτυξιακών πόρων. Στην ίδια κατεύθυνση μέσω του σχεδίου ορίζεται και μια νέα στρατηγική για τον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, που αποτελεί ζωτικό τομέα της Ημαθίας ο οποίος έχει πληγεί από την ενεργειακή κρίση, τις αυξήσεις των τιμών στα κοστολόγια που βαρύνουν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή (καύσιμα, αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές),  την κλιματική αλλαγή και τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.

Και ερχόμαστε τώρα στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ, οι οποίες αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει, θέλει και μπορεί να εφαρμόσει το ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ δημιουργώντας μία νέα χώρα για όφελος όλων των πολιτών της. 

Από την Θεσσαλονίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα σταματήσει το ξεπούλημα της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο επιχειρεί η Κυβέρνηση.

 Όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, όχι μόνο δηλαδή στην τρέχουσα παγκόσμια δυσμενή οικονομική συγκυρία με τα χρηματιστήρια να πέφτουνε παντού, του ελληνικού συμπεριλαμβανομένου, η πώληση των μετοχών της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, λιγότερο σαν ιδιωτικοποίηση και περισσότερο σαν ξεπούλημα θα έμοιαζε. 

Αλλά κυρίως για λόγους πολιτικούς. 

Γιατί θέλει να χρησιμοποιήσει την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, μαζί με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, για να σπάσει το καρτέλ των μεγάλων, των λεγόμενων «συστημικών», τραπεζών, οι οποίες, παρότι ανακεφαλαιοποιήθηκαν επανειλημμένα με λεφτά που πλήρωσε ο ελληνικός λαός, δεν εκτελούν τον ρόλο τους, που είναι να δίνουν δάνεια στις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες του τόπου, και ιδίως στις μικρές και μεσαίες εξ αυτών και όχι μόνο στην γνωστή επιχειρηματική ελίτ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε στην ΔΕΘ, με άλλα λόγια, ότι τα χρήματα από το ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ θα φτάσουν εκεί που πρέπει να φτάσουν! Ότι το σχέδιο θα υλοποιηθεί! 

Και αυτό θα γίνει γιατί το Δημόσιο θα «δίνει τον τόνο» στον τραπεζικό τομέα μέσω της διοίκησης της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Και ο τόνος αυτός θα είναι, όχι η χρηματοδότηση των ημετέρων και της επιχειρηματικής ελίτ, αλλά η ουσιαστική διόδευση των χρημάτων του ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑ στον ενεργό παραγωγικό ιστό της χώρας για την δίκαιη ανασυγκρότηση και την πρόοδο του τόπου. 

 Το να κρατήσει το Δημόσιο την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ είναι και η μόνη λύση για να σπάσουν τα καρτέλ και να αρχίσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες να επιτελούν το έργο τους, που είναι η χρηματοδότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. παρέλαβε μία πτωχευμένη χώρα και κατόρθωσε, με συνετή οικονομική διαχείριση να την βγάλει από τα μνημόνια, να δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη εξυπηρέτησης του χρέους για τα επόμενα 15 χρόνια, να αφήσει πλεόνασμα 37 δις Ευρώ ώστε η χώρα να μπορεί με σχετική ασφάλεια να αντιμετωπίζει τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Σήμερα, έχοντας τη σχετική κυβερνητική εμπειρία, θα αναλάβει εκ νέου να οδηγήσει την Κοινωνία πλέον σε μια νέα πραγματικότητα, όπου το συμφέρον των πολλών θα υπερισχύει από το συμφέρον των ελάχιστων και οι ανάγκες της ευρύτατης πλειοψηφίας των Πολιτών θα ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα. 

 1) Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει για το πρόγραμμα που κατέθεσε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και το οποίο αποτελεί το πρόγραμμα ανάκαμψης της χώρας ότι συγκροτείται γύρω από:

-τη συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με επιλογή μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων για την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία, 

– τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη και στα υψηλά εισοδήματα με μεταφορά φορολογικών βαρών στην κατανάλωση και στις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες και μείωση των κοινωνικών δαπανών και 

– την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με μείωση μισθών και αύξηση του χρόνου εργασίας.

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 

επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή