Με αφορμή τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ της Μ. Βρετανίας, θυμήθηκα μια ιστορία που μου είχε πει κάποτε ο συγχωριανός και φίλος Κώστας Ζιώγας (του φροντιστηρίου «Τομή»), ο οποίος ήταν παρών στο σκηνικό.

Το 2008, λοιπόν, είχε επισκεφθεί την Ημαθία ο τέως Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος με την σύζυγό του Άννα Μαρία, επ’ ευκαιρία δωρεάς που είχε γίνει από το «Ίδρυμα Άννα Μαρία» σε εθελοντικό σταθμό δασοπυρόσβεσης, στα Ριζώματα. Μάλιστα, την Κυριακή των Βαΐων το ζεύγος είχε εκκλησιαστεί στο Ναό των Αγ. Αναργύρων Βέροιας, όπου λειτουργούσε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων

Τότε, το πάρκο της Εληάς στη Βέροια, βρισκόταν στην παλιά του μορφή. Δηλαδή, υπήρχε το παλιό σιντριβάνι, το άγαλμα του Αντάρτη ήταν πιο μπροστά και πιο κεντρικά στο πάρκο, ενώ και η προτομή του Βασιλιά Κωνσταντίνου του Α’, ο οποίος ως αρχιστράτηγος του Ελληνικού Στρατού οδήγησε τον απελευθερωτικό στρατό στη Βέροια (και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας) κατά τους Α’ Βαλκανικούς Πολέμους, στις 16 Οκτωβρίου 1912, βρισκόταν αριστερά όπως έβλεπε κανείς το πάρκο με φόντο τον κάμπο και σε ιδιαίτερα περίοπτη θέση (κοιτούσε προς την Ανοίξεως). 

Στο πάρκο εκείνης της διαρρύθμισης και κατάστασης, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και η σύζυγός του Άννα Μαρία έκαναν περίπατο, μαζί τους ήταν και ο Κώστας Ζιώγας, και στάθηκαν μπροστά στην προτομή του Βασιλιά Κωνσταντίνου του Α΄, του παππού δηλαδή του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Εκείνη την ώρα, ένας νεαρός συμπολίτης μας (γύρω στα 22 με 25 τότε) περνούσε μπροστά από το άγαλμα και ο Κωνσταντίνος θέλησε μάλλον να διαπιστώσει αν ήξερε τίνος η προτομή ήταν. 

Έτσι, τον ρώτησε με ευγένεια: «Συγγνώμη νεαρέ, μήπως γνωρίζεις τίνος η προτομή είναι αυτή εδώ;». 

Ο συνομιλητής του τέως Βασιλιά κοίταξε την προτομή και με απόλυτη φυσικότητα και ίσως αδιαφορία απάντησε: «Ξέρω γω, κανένας αντάρτης θα είναι!». «Κόκκαλο» ο τ. Βασιλεύς! 

Προτομές ή αγάλματα από αντάρτες και βασιλιάδες, δασκάλους και ευεργέτες, σπουδαίους αρχαιολόγους και αγωνιστές της Επανάστασης στη Μακεδονία και άλλα πολλά υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη. Πόσοι αλήθεια γνωρίζουν ποιος είναι καθένας από αυτούς; 

Παραφράζοντας το αγγλικό “It’s all Greek to me” ή το «μου φαίνονται όλα Κινέζικα…» μάλλον «είναι… όλοι αντάρτες για εμάς»!

Η δήλωση του τέως Βασιλιά για τον θάνατο της Ελισάβετ Β’

Για την ιστορία και με την ευκαιρία της αναφοράς στο πρόσωπό του, ο Κωνσταντίνος δήλωσε για τον θάνατο της Ελισάβετ:

«Είμαι συντετριμμένος από την είδηση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Μέσα στην μακρόχρονη θητεία της αποτέλεσε φάρο αξιοπρέπειας και σοβαρότητας για όλον τον κόσμο πέραν της χώρας της και της Κοινοπολιτείας.

Ήταν μια φωτισμένη μονάρχης που σε δύσκολες περιόδους κράτησε ενωμένο τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αγαπήθηκε πάρα πολύ και αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη.

Έχουμε ζήσει πάρα πολλά μαζί και δεν θα ξεχάσω ποτέ την αγάπη, την τρυφερότητα και την στήριξη από την ίδια προς εμένα και την οικογένειά μου. Θα μας λείψει πολύ. 

Στον Βασιλιά Κάρολο Γ’, εύχομαι ολόψυχα να έχει μια αντίστοιχα καλή πορεία στο θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας».

* Δημοσιεύθηκε στο 25ο φύλλο της ψηφιακής εφημερίδας InVeria (Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022)

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή