H προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι δύο πολύ σημαντικά θέματα στα οποία συνεισφέρουν ποικιλοτρόπως τα αιολικά πάρκα. Αλλά δεν είναι τα μόνα. Το φθηνό κόστος ενέργειας, η οικονομική ανάπτυξη, οι νέες δουλειές, η υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών είναι μερικά ακόμα.

Τα αιολικά πάρκα είναι μια αποκεντρωμένη μορφή παραγωγής ενέργειας. Αναπτύσσονται στην ελληνική επαρχία, σε θέσεις εγκατάστασης που είναι διάσπαρτες. Δεν πρόκειται για τεράστιους πυρηνικούς σταθμούς ή σταθμούς ορυκτών καυσίμων και ορυχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε μονοκαλλιέργεια μια τοπική οικονομία. Αυτό το χαρακτηριστικό των αιολικών πάρκων και γενικά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχει ως αποτέλεσμα να συμβάλλουν σημαντικά στη διάχυση της ανάπτυξης, δηλαδή την περιφερειακή ανάπτυξη.

Πώς ενισχύεται η ελληνική οικονομία μέσα από τα Αιολικά Πάρκα;

Με αύξηση της ανταγωνιστικότητας: Τα αιολικά πάρκα παράγουν 3-4 φορές πιο φθηνό ηλεκτρισμό από τα ορυκτά καύσιμα. Εκτός από χαμηλό, το συνολικό κόστος του ρεύματος από τα αιολικά πάρκα παραμένει σταθερό σε όλες τις δεκαετίες της ζωής τους. Αυτό συμβαίνει διότι εξαρτάται μόνο από το αρχικό κόστος κατασκευής τους που έχει καταβληθεί εξαρχής και δεν επηρεάζεται από τις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων, αφού ο άνεμος είναι δωρεάν. Το χαμηλό και σταθερό κόστος ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. 

Με μείωση των λογαριασμών ρεύματος: Tα νέα αιολικά πάρκα παράγουν ακόμα πιο φθηνό ηλεκτρισμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι αποτελεί μια ανακούφιση για τους καταναλωτές που πλήττονται από το υψηλό κόστος ρεύματος εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους των ορυκτών καυσίμων. Το οικονομικό όφελος από τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα,  επιτρέπει στην Πολιτεία να μεταφέρει πρόσθετους πόρους στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω των οποίων επιδοτεί τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Επειδή λοιπόν όπως αναφέρθηκε, τα αιολικά πάρκα έχουν χαμηλό και σταθερό κόστος ρεύματος, προσφέρουν διπλό οικονομικό όφελος (1) στον Έλληνα καταναλωτή:

1. Δημιουργούν οικονομικό πλεόνασμα που χρησιμοποιείται για την επιδότηση των καταναλωτών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο του 2022, το ποσό αυτό ανήλθε σε 760 εκατ. ευρώ (2).

2. Μειώνουν την χονδρική τιμή στην χρηματιστηριακή αγορά καθώς οδηγούν, κάθε στιγμή, σε παύση την ακριβότερη συμβατική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Με τον τρόπο αυτό, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά εξοικονόμησαν 2,5 δις ευρώ για τον Έλληνα καταναλωτή καθ’ όλο το 2021, που ισοδυναμεί με 46 ευρώ/MWh (3). Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η μείωση αυτή ήταν 40 ευρώ/MWh (4).

Έτσι, η μεγάλη αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο οδηγεί σε μείωση του συνολικού κόστους, προς όφελος του καταναλωτή.

Μέσω επενδύσεων: Την τελευταία πενταετία, η Αιολική Ενέργεια προσέλκυσε επενδύσεις που άγγιξαν τα 2,5 δις. Ευρώ. Όλες αυτές οι επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν στην περιφέρεια. Η εγχώρια προστιθέμενη αξία τους μπορεί να φθάσει το 35% του κόστους κατασκευής ενός αιολικού πάρκου και κάθε έτος αγγίζει κατά μέσο όρο το 80% των λειτουργικών εξόδων του. Επιπλέον, βοηθά στην ανάπτυξη άλλων τομέων της οικονομίας όπως τσιμεντοβιομηχανία, μεταφορές, κατασκευές, καλώδια, λιμάνια. Για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, το ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας θα φθάσει το 70%.  

Μέσω δημιουργίας θέσεων εργασίας: Η Αιολική Ενέργεια δημιουργεί περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας ανά μονάδα εγκατεστημένης ισχύος από κάθε άλλο νέο συμβατικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Κάθε MW αιολικής ενέργειας δημιουργεί και διατηρεί 1,6 θέσεις εργασίας (5)

Πώς ενισχύει η Αιολική Ενέργεια τη θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη;

Προσφέροντας ενεργειακή ανεξαρτησία: Η αιολική ενέργεια, και γενικότερα οι Α.Π.Ε., εκτός από μέσο οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας, είναι παράγοντας γεωπολιτικής ισχύος, ειρήνης και ασφάλειας.Αυτός ο εθνικός πόρος πρέπει να αποτελέσει πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής και να ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Οι μεγάλες επενδύσεις για εγκαταστάσεις και δίκτυα, προωθούν την  ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη γεωστρατηγική ενδυνάμωση της χώρας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που χρειαζόμαστε αιολικά πάρκα στη στεριά και τη θάλασσα.

Δίνοντας διεθνή αναγνώριση: Η μαζική αξιοποίηση της Αιολικής Ενέργειας σε συνδυασμό με τις άλλες Α.Π.Ε θέτει τη χώρα μας ισότιμο εταίρο στη διεθνή μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον Άνθρωπο, τη Φύση και τον Πλανήτη.

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή