Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο διευθυντής Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Στέφανος Ξεκαλάκης, μέλος Π.Σ. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και για την στάση των κομμάτων στο ζήτημα την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022.

Ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στην απόπειρα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. «Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό το οποίο λέμε. Υπήρξε μία εισαγγελική παρέμβαση που οδήγησε τα πράγματα, και ήταν προφανώς μία άστοχη ενέργεια από την πλευρά της ΕΥΠ. Πολιτική εντολή δεν υπήρξε και γι’ αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση δήλωσε πως πρόκειται για μία αστοχία από την πλευρά της ΕΥΠ. Από εκεί και πέρα, πρέπει να δούμε ποιος πήρε τις θεσμικές πρωτοβουλίες για την άμεση αλλαγή στην ΕΥΠ, εντός 5ημέρου. Δεν υπήρξε ορυμαγδός αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων, μίας βδομάδας μεγάλης πίεσης για την κυβέρνηση. Με εντολή του πρωθυπουργού ζητήθηκε να συγκληθεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να συζητηθούν τα θέματα γύρω από τις παρακολουθήσεις», ανέφερε αρχικά.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία απόρρητη διαδικασία, ο κ. Γεραπετρίτης είπε κάτι το οποίο ήταν ξεκάθαρο και δεν κατανοώ γιατί το αποσυνδέει συνεχώς το ΠΑΣΟΚ: είπε ότι το σύστημα Predator δεν υπάρχει σε ό,τι αφορά στο ελληνικό σύστημα των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Δεν μπορώ να αναφερθώ ως μέλος της Επιτροπής, στα πρακτικά της γιατί έχουμε ένα ισόβιο απόρρητο όμως θα πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί ο κ. Γεραπετρίτης ήταν συγκεκριμένος, και να μην δημιουργούνται εντυπώσεις. Ο πρωθυπουργός με προσωπική ου παρέμβαση, όχι μόνο ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά ζήτησε τη γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης, να επισπευθούν οι διαδικασίες, και ο ίδιος ζήτησε την παραίτηση του κ. Κοντολέοντα», δήλωσε απαντώντας στον κ. Ξεκαλάκη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Είναι δύσκολο να κρατήσεις την ψυχραιμία σου, όταν ακούς αυτά τα πράγματα από τα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες. Υπονομεύεται το κράτος δικαίου και η Δημοκρατία. Μας γυρνάει πίσω σε ένα παρακράτος της Δεξιάς, ενώ είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Μίλησε ο κ. Μαρκόπουλος για τις θεσμικές πρωτοβουλίες αλλαγής από τον κ. Μητσοτάκη. Οι αλλαγές που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην ΕΥΠ, ήταν να την πάρει στο πρωθυπουργικό του γραφείο, άλλαξε τον διοικητή της ΕΥΠ – τις προδιαγραφές για να γίνει κάποιος διοικητής, κατέβασε τις προδιαγραφές γιατί δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα πτυχία – έβαλε τον εκλεκτό του, έφερε τροπολογία για να μην ενημερώνεται ο πολίτης εάν παρακολουθείται. Αυτές ήταν οι θεσμικές πρωτοβουλίες που πήρε η ΝΔ», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Θεοχαρόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήρθαμε σε διαδικασίες ψεύδους όλη αυτή τη βδομάδα, ο κ. Οικονόμου ψευδόταν, έλεγε ότι δεν υπάρχουν όλα αυτά που λέμε. Είχαμε ψευδείς δηλώσεις από τον διοικητή της ΕΥΠ μέσα από την Επιτροπή Θεσμών, και πώς αποδεικνύεται αυτό; Από το ότι μετά την Επιτροπή Θεσμών ο κ. Μητσοτάκης δεν ήξερε τίποτα, έτσι λέει, ψέματα μπορεί να λέει, αλλά έτσι λέει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Δεν είπε τη λέξη Predator ο πρωθυπουργός. Δημοσιογράφοι κατήγγειλαν ότι υπήρχε αυτό το λογισμικό. Απολύτως συνδέονται όλα», είπε σχετικά με το λογισμικό Predator ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ο κ. Ξεκαλάκης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μίλησε για παράνομες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Επειδή το Μαξίμου λειτουργεί εξωθεσμικά και παρανομεί, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρανομεί και ο Πρόεδρος του 3ου κοινοβουλευτικού κόμματος. Σας θυμίζω τον νόμο κατά τον οποίο, ο παρακολουθούμενος, δεν έχει κανένα δικαίωμα να ενημερώνεται, για ποιον λόγο έγινε η παρακολούθησή του. Γι’ αυτό εμείς ζητάμε από τις αρμόδιες Αρχές να δώσουν αυτές στην δημοσιότητα τους λόγους για τους οποίους παρακολουθήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Εδώ που έχουμε φτάσει πρέπει όλα να έρθουν στο φως. Ελπίζω να μην έχει προλάβει κάποιος να καταστρέψει τα στοιχεία από τα οποία προέκυψε η δήθεν αναγκαιότητα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Ελπίζω να μην ισχύει κάτι τέτοιο», τόνισε.

«Ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε, όπως λέει. Άρα, το «δεξί του χέρι», ο άνθρωπος που εμπιστευόταν χρόνια, ο ανιψιός του, ο άνθρωπος που βρισκόταν στο Μαξίμου, και για να περάσει ένα νομοσχέδιο δεν τολμούσε Υπουργός να μην πάει να ρωτήσει, του απέκρυψε αυτό το γεγονός. Αυτό σημαίνει ότι ο εκλεκτός του, ο διοικητής της ΕΥΠ, που για εκείνον έκανε ολόκληρη τροπολογία μέσα στον Αύγουστο, για να τον βάλει, γιατί δεν είχε καμία δυνατότητα να μπει με τις προηγούμενες προϋποθέσεις, λειτούργησε ερήμην του. Σημαίνει ότι δεν μπορεί να ασκεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα», υπογράμμισε ο κ. Ξεκαλάκης.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η λύση του προβλήματος και όχι το πρόβλημα. Ο κ. Δημητριάδης έχει τοποθετηθεί για το θέμα. Παραιτήθηκε σε μία κίνηση πολιτικής ευθιξίας, πήρε μία ευθύνη που δεν του αναλογούσε. Είναι μία αστοχία από την ΕΥΠ, όμως ο κ. Δημητριάδης έκανε μία πολιτική κίνηση. Η ΕΥΠ υπόκειται εκεί που είναι από το 1986 έως το 2001, με εντολή του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως και την συνέχισε και η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μην φτιάχνετε μύθους», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος απαντώντας τις θέσεις του κ. Ξεκαλάκη.

Δείτε το βίντεο:

 

Πηγή: megatv.com
 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 

επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή