Από το Σύλλογο Πολυτέκνων Νομού Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής: 

Μετά το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Σύλλογο  Πολυτέκνων Ν. Ημαθίας  στις 3 Ιουνίου 2022,όπου αναφέραμε αναλυτικά τα προβλήματα των πολύτεκνων οικογενειών  οι τοπικοί βουλευτές  Α. Μπαρτζώκας και Λ. Τσαβδαρίδης ανταποκρίθηκαν άμεσα και  έδειξαν ενδιαφέρον για την προώθηση των θεμάτων για τα οποία ενημερώθηκαν και μας απασχολούν.

Πέρασαν δύο μήνες και ενώ  περιμέναμε τις εξελίξεις από τις ενέργειες των βουλευτών μας η ΕΛ.ΣΤΑΤ  ανακοίνωσε  τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής για όλη την Ελλάδα, για να επιβεβαιώσει τους φόβους μας, ειδικά για το νομό μας που τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.

Αναλυτικά η πληθυσμιακή κατάσταση φαίνεται παρακάτω:

Πανελλήνια λοιπόν εμφανίζεται μείωση πληθυσμού κατά 3.5% από τη μία δεκαετία στην άλλη, ενώ το δυσάρεστο για την Ημαθία είναι ότι το ποσοστό μέσα σε 10 χρόνια διπλασιάζεται στο 7.5%. Στοιχεία διόλου ελπιδοφόρα, διότι φαίνεται η γήρανση του πληθυσμού, η φυγή των πολιτών σε διάφορες χώρες για εξεύρεση εργασίας και η αδυναμία να δημιουργήσουμε ως Ημαθιώτικη κοινωνία πολυμελείς οικογένειες.

Η Ελλάδα παραμένει στη μειονότητα των χωρών της Ε.Ε. χωρίς Υπουργό ή Υφυπουργό Οικογένειας, την ίδια στιγμή που η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την πολύτεκνη μητέρα επτά (7) παιδιών Ούρσουλα φον ντερ Λέϊεν απέκτησε Επίτροπο Δημογραφίας. Κεντρική κατεύθυνση για δημογραφική πολιτική δεν φαίνεται να υπάρχει, ενώ τα μέτρα στήριξης των πολυτέκνων έχουν μείνει στις καλές προθέσεις.

Άτολμα τα νομοσχέδια στη στήριξη της οικογένειας, καμία ανάσα για τους πολύτεκνους. Πρόσφατο παράδειγμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που έρχεται στη Βουλή, και «ξεχνά» να επαναφέρει τις μετεγγραφές των παιδιών των πολυτέκνων χωρίς κριτήρια, όπως ίσχυαν για 30 χρόνια χωρίς το καθεστώς αυτό να δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Μέτρο χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος, που μόνο οφέλη μπορεί να έχει.

Οι πολύτεκνοι αναμένουν ακόμη την παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αλλαγή του αποτυχημένου σχήματος των συμπράξεων για την διανομή των προϊόντων του ΤΕΒΑ (για τους οικονομικά ασθενείς) και τα λανθασμένα εισοδηματικά κριτήρια για τους πολυτέκνους, για να αρχίσουν να λαμβάνουν και πάλι τρόφιμα που τους στέρησαν τα πειράματα των συμπράξεων.

Οι πολύτεκνοι περιμένουν ακόμη να επιβληθεί σε όλο το Δημόσιο, χωρίς καμία εξαίρεση, η πρόβλεψη για ειδική κατηγορία πολυτέκνων σε κάθε είδους προσλήψεις (μια που δεν τηρείται σε πολλές περιπτώσεις) και την επαναφορά του 20% στις προσλήψεις στο Δημόσιο για τους πολυτέκνους και τα τέκνα τους όπως ίσχυε προ της μειώσεως στο 15% που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ν. 4440/2016.

Οι πολύτεκνοι περιμένουν την καθιέρωση των ορίων φτώχειας της ΕΛΣΤΑΤ ως αφορολόγητου ποσού για όλους, ως το πιο δίκαιο και αντικειμενικό μέτρο φορολόγησης.

Οι πολύτεκνοι περιμένουν ακόμη την άνευ εισοδηματικών κριτηρίων ένταξή τους στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, σε ετήσια βάση και γενικότερα την απαλλαγή τους από τεκμήρια πολυτελείας (φορολογία Ι.Χ. οχημάτων, τετραγωνικά κατοικίας κ.α.).

Οι πολύτεκνοι περιμένουν ακόμη την επαναφορά του επιδόματος πολυτέκνων-τριτέκνων, σε όποιο ύψος αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός, ως ελάχιστη ανταπόδοση της πολιτείας στην τεράστια κοινωνική τους συνεισφορά, αλλά και στην οικονομική τους συμβολή, μέσω του ΦΠΑ που καταβάλλουν στις καταναλωτικές τους δαπάνες, στην ανάπτυξη του τόπου.

Οι πολύτεκνες οικογένειες  που αριθμούν στο νομό μας περίπου 4500 οικογένειες και πάνω από 200.000 πολύτεκνες οικογένειες σε όλη την επικράτεια, τα τελευταία χρόνια έχει αδικηθεί κατάφωρα από την ασκούμενη διαχρονικά και ειδικότερα την τελευταία δεκαετία αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή πολιτική.

Με την παρούσα ανοικτή επιστολή επιθυμούμε να ενημερώσουμε για μια ακόμη φορά κάθε  Έλληνα  αλλά ιδιαίτερα τους κατέχοντες εξουσία και θέσεις ευθύνης, προκειμένου να ενεργοποιηθούν τώρα και να δώσουν με γενναιότητα λύσεις στα αιτήματα των πολύτεκνων οικογενειών γιατί σε λίγο δεν θα υπάρχει αύριο.

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή