Τιμώντας τα  διακόσια χρόνια που πέρασαν από την επανάσταση της Παναγίας Δοβρά και της Νάουσας με κατάληξη το ολοκαύτωμα και ως εκ τούτου την απόδοση του τίτλου της ηρωικής πόλης, πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα το 36ο πανελλήνιο αντάμωμα Βλάχων.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιουλίου με τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Οι Βλάχοι της Νάουσας», την αναπαράσταση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από τον Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Νάουσας και παρουσίαση χορών από τον Όμιλο «Γενίτσαροι και Μπούλες» και το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας στο κλειστό Δημοτικό Θέατρο λόγω κακοκαιρίας.

Το πρωί του Σαββάτου 9 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο χώρο θυσίας «Στουμπάνοι» από τον δήμαρχο Νάουσας κ. Νικόλα Καρανικόλα, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, κ. Μιχάλη Μαγειρία και άλλους επισήμους. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας περίπου 1.000 χορευτές συγκεντρώθηκαν στο κλειστό Δημοτικό Θέατρο, όπου μετά τους χαιρετισμούς του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα και άλλων επισήμων προερχομένων από τον πολιτισμικό, ακαδημαϊκό και πολιτικό χώρο, ακολούθησαν οι χοροί 38 πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων των απανταχού Βλάχων.

Στη σκηνή του θεάτρου παρουσιάστηκαν με τα λάβαρα τους χορευτικά συγκροτήματα από την Ημαθία, Θεσπρωτία, Μαγνησία, Φλώρινα, Κλεισούρα, τις Σέρρες, τον Όλυμπο, τον Ασπροπόταμο, το Πισοδέρι, το Ανήλιο, καθώς και πανταχόθεν Αβδελλιωτών, Αετομηλιτσιωτών, Αρβανιτοβλάχων, Μεγαλολιβαδιωτών, Περιβολιωτών και Συρρακιωτών. Το θέατρο σείστηκε από το κελάηδημα του κλαρίνου, το πάθος, την έκφραση και τον ενθουσιασμό των χορευτών και τους μελωδικούς στίχους των βλάχικων τραγουδιών.  Το μπεράτι βορείου Ηπείρου, η Ζαχαρούλα, η Λαφίνα, ο Χατζηστέργιος, το Αηδόνι και άλλοι χοροί παίχτηκαν από μουσικούς προερχόμενους από τα Γρεβενά, τις Σέρρες, τον Ασπροπόταμο και τη Βέροια, ενώ τα συγκροτήματα καταχειροκροτήθηκαν από το ενθουσιώδες κοινό που δεν εγκατέλειψε την κατάμεστη αίθουσα μέχρι το πέρας της εκδήλωσης αργά το βράδυ.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής 10 Ιουλίου με εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πατινάδα των συλλόγων προς το Δημοτικό Πάρκο και την πραγματοποίηση του Μεγάλου Χορού «Κόρλου Μάρι». 

Συγχαρητήρια στη Νάουσα και στους φορείς διοργάνωσης, καθώς και στους συμμετέχοντες που έφεραν εις πέρας με εξαιρετική επιτυχία τις εκδηλώσεις του τριημέρου, παρά τις καιρικές αντιξοότητες, καθώς ο σεβασμός στην παράδοση και την πολυπολιτισμικότητα που συνέθεσε τη νεοελληνική ταυτότητα, μέρος της οποίας είναι και η βλάχικη κουλτούρα, είναι ο μόνος υγιής τρόπος γεφύρωσης του παρελθόντος με το μέλλον και απότισης φόρου τιμής στους προγόνους μας που αγωνίστηκαν και πότισαν με ιδρώτα και αίμα αυτά τα χώματα.

Ολυμπία Μπέτσα, φιλόλογος, Msc στις Πολιτισμικές Σπουδές

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή