Δελτίο Τύπου από το Γραφείο του Βουλευτή, Νομού Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Άγγελου Τόλκα: 

Για πρώτη φορά το θέμα του Αιολικού Πάρκου σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.

Πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει τις διαστάσεις και τις ανησυχίες που προκαλούνται από το σχεδιασμό για μετατροπή του Βερμίου σε έναν ορεινό όγκο μετάλλου δυσανάλογο των φυσικών δυνατοτήτων του.

Ο Άγγελος Τόλκας, στην ομιλία του στην Βουλή σε Νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναφέρθηκε αποκλειστικά στο θέμα που απασχολεί την Ημαθία ζητώντας να σταματήσει ο σχεδιασμός που γίνεται. 

Περιέγραψε την υπερβολική επιβάρυνση του Βερμίου σε σχέση με άλλες περιοχές και τη συνεχή σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών χωρίς να υπάρχει κανένα ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για το σύνολο της χώρας αλλά ούτε και η δυνατότητα του ηλεκτρικού δικτύου να απορροφήσει τις ποσότητες ενέργειας που θα παράγονται. 

Όπως τόνισε ο Βουλευτής Ημαθίας παραβιάζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία σε όλη της την έκταση καθώς αλλάζουν οι αδειοδοτήσεις και όλο το φιλοπεριβαλλοντικό, προστατευτικό πλέγμα διατάξεων. Επιπλέον κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι κατήργησε τις τοπικές επιτροπές Natura, αφαίρεσε από αυτές τον έλεγχο και την γνώμη τους και τώρα μεγάλο μέρος του αιολικού κατασκευάζεται εντός τέτοιων περιοχών.  

Η Πολιτεία δεν σέβεται την ήπια ανάπτυξη που η περιοχή μας έχει επιλέξει με την αγροτική παραγωγή, την οινοπαραγωγή, τις ορεινές δραστηριότητες και τουρισμό, τη διασύνδεση με τη φύση και το περιβάλλον. Επίσης δεν προωθεί τα μικρά και μεσαία έργα ανανεώσιμων πηγών. Αντίθετα την Κυβέρνηση την ενδιαφέρει μόνο το συμφέρον των μεγάλων εταιριών, «επενδύσεις του αέρα, αεριτζίδικα λεφτά με δημόσια επιχορήγηση», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ότι οι Βουλευτές Ημαθίας της ΝΔ το 2020 δεν υπερασπίστηκαν το Βέρμιο και δεν προσπάθησαν καν να το εντάξουν στα απάτητα βουνά και άρα να το προστατεύσουν σύμφωνα με τις προτεραιότητες της τοπικής οικονομίας. Αντίθετα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας το έκανε για το Βουνό «Χατζή» της εκλογικής του περιφέρειας. 

Τέλος αναφέρθηκε στα ζητήματα ακρίβειας στο ρεύμα και την κοροϊδία έναντι των πολιτών με την δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Την οποίαν δεν καταργούν αλλά εντάσσουν όλο το ποσό κανονικά στους λογαριασμούς των πολιτών. 

Όλα τα παραπάνω η σημερινή Κυβέρνηση και οι Βουλευτές της δεν τα λαμβάνουν υπόψιν γιατί υπερασπίζονται άλλα συμφέροντα. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή τώρα.

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή