Αυτό που ενοχλεί περισσότερο από όλα είναι η παραπληροφόρηση και κυρίως όταν προέρχεται από ανθρώπους που υπηρέτησαν τον  πολιτισμό .  Βέβαια,  εγώ προσωπικά διαφώνησα και διαφωνώ  με επιλογές  τους, γιατί τα κριτήρια τα δικά μου ίσως είναι πιο ταπεινά και  οι προτάσεις μου προσβλέπουν σε αποφυγή  σπατάλης  χρήματος των Δημοτών με πομπώδεις  αλλά ίσως χωρίς ουσία,  δράσεις. Δράσεις του Πολιτιστικού φορέα  με ελιτίστικο χαρακτήρα όπου σκοπός είναι η μαζική συγκέντρωση θεατών, με πανάκριβους καλλιτέχνες,  που κάποιες φορές  αυτό που προσφέρουν είναι  αισθητά κατώτερο  (και καλλιτεχνικά ενίοτε) από το προσδοκώμενο. 

 Στο πρόσφατο άρθρο του κυρίου Γιάννη Καμπούρη με τίτλο «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» στην τελευταία παράγραφο  – που πιστεύω  είναι αποτέλεσμα παραπληροφόρησης δικής του – αναφέρει τα εξής: “  Και κλείνοντας αναρωτιέμαι… ο δήμαρχος έκανε τον  κόπο να μάθει τι γίνεται με τις διεθνείς δράσεις της ΚΕΠΑ πριν αρχίσει να μιλά για Βέροια ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης… τι έγινε ή μάλλον δεν έγινε και δεν γίνεται με το Veria Puppet Festival, το Διεθνές Φεστιβάλ κιθάρας, το Φεστιβάλ «Βέροια Εύηχη Πόλη» που πέρυσι τόλμησε να γίνει και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και διεθνές, με τη συμμετοχή του Μπρέγκοβιτς, κλπ, κλπ, εκτός αν έχει στο μυαλό του νέες διεθνείς πρωτοβουλίες…Έχει ; 

Αυτή η μεθοδευμένη προσπάθεια υποβάθμισης της τωρινής κατάστασης  θέλω  να καταλάβω που αποσκοπεί. Η ανακρίβειες  ότι δεν θα γίνει  το Διεθνές φεστιβάλ κιθάρας και η Εύηχη πόλη δεν γνωρίζω από πού  εκπορεύονται,  αλλά σίγουρα έχουν συγκεκριμένη στόχευση. Και Διεθνές φεστιβάλ κιθάρας θα πραγματοποιηθεί και η Εύηχη πόλη, για τα οποία εργαζόμαστε καθημερινά. Ας ρωτήσει, επίσης, ο κύριος Καμπούρης,  αυτούς που τον παραπληροφορούν γιατί η Εύηχη πόλη 2022 μετατέθηκε για τον μήνα Σεπτέμβριο. 

Μπορεί να μην φέρουμε   κάποια  διεθνή …φίρμα, θα προσφέρουμε όμως  συναυλίες με εξαιρετικούς Έλληνες καλλιτέχνες  που ίσως μέχρι τώρα αποκλείονταν  με βάση τα κριτήρια του κυρίου Καμπούρη και  της ομήγυρης. Μπορεί να μη γίνει το φεστιβάλ Δασών ( σε αυτό συμμετείχε ο κος Μπρέγκοβιτς και όχι στην Εύηχη πόλη)  αλλά να συμπεριληφθεί στην Εύηχη πόλη.  Και δεν σταματούμε τις δικές μας  παραγωγές με καταξιωμένους καλλιτέχνες δημιουργούς  που πρέπει κάποια στιγμή να αναδειχτεί το έργο τους και όχι να φιμώνονται στο όνομα μιας δήθεν  υψηλής  κουλτούρας . Άλλωστε αυτή είναι και η βασική αποστολή της ΚΕΠΑ. Να παράγει και όχι να αγοράζει έτοιμα «προϊόντα» με βάση τα κριτήρια ενός ή δυο ανθρώπων που θεωρούν τον εαυτό τους αυθεντία στον Πολιτισμό και στρέφουν το βλέμμα τους κυρίως στις ξενόφερτες προκλήσεις. 

Μπορεί επίσης να μας εξηγήσει ο κύριος Καμπούρης  τι έγινε τα τελευταία  χρόνια με τα κτίρια της ΚΕΠΑ  που ρήμαξαν  αφού  ασχολούμασταν κυρίως με πανάκριβες  εκδηλώσεις  χωρίς να  προβλέπονταν  συντηρήσεις  και βελτιώσεις υποδομών; 

 Και τέλος το να θέλει μια πόλη να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα πρέπει να βασίζεται στο δικό της Πολιτιστικό προφίλ, στο δικό της χαρακτήρα και όχι να αναδεικνύει ξενόφερτα στοιχεία τύπου Μπρέγκοβιτς ή Puppet festival, ή Μονμάρτες  ή Βιενέζικα Γκαλά κλπ.  Και δόξα τω Θεό έχουμε ως πόλη, ως Ελληνικός τόπος ως Μακεδονία, ως Αιγές  και μουσεία, ως μικρή Ιερουσαλήμ με τους ατέλειωτους ναούς,,  ως εύφορη γη, ως μουσική και θέατρο,  πολλά να αναδείξουμε και να διεκδικήσουμε ακόμη και αυτό.  Τη  Βέροια ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ! Θα ήταν πιο αξιοπρεπές,  ο κύριος Καμπούρης, με την πείρα που διαθέτει να στηρίζει και όχι να αποδοκιμάζει  και να κάνει αφορισμούς.  

Και διαβεβαιώνω ότι η Ομάδα της ΚΕΠΑ λειτουργεί  με συνοχή και σεβασμό  στην αποστολή που της ανατέθηκε και στους πολίτες, αθόρυβα όπως αρμόζει σε έναν φορέα Πολιτισμού,  χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. 

Ρίζος Κώστας

Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή