Μια συνδιοργάνωση του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας με το Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος».

Την ταινία – ντοκιμαντέρ «Femicidio», με θέμα τη γυναικοκτονία, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δεκάδες συμπολίτες μας, παρουσία και της Βεροιώτισσας σκηνοθέτιδος της παραγωγής Νίνας – Μαρίας Πασχαλίδου, το απόγευμα του Σαββάτου 25 Ιουνίου, στο καφέ «Εκτός Χάρτη – Gallery Παπατζίκου», στην ιδιαιτέρως επιτυχημένη εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας με τον Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος».

 

Στην εκδήλωση που είχε ως στόχο, μέσα από την προβολή της ταινίας, την ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος παιδείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Βέροιας Συρμούλα Τζήμα, η οποία απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, Εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού, του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας. Ως εκπρόσωπος του Συμβουλευτικού Κέντρου, χαιρετισμό απηύθυνε η Νομική Σύμβουλος του Σταυρούλα Λυμούση, ενώ για λογαριασμό του «Έρασμου» την εκδήλωση προλόγισε η Δικηγόρος και Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Σοφία Ζεϊμπέκη

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση που ακολούθησε, μετά το πέρας της προβολής, ανάμεσα στο κοινό και στην κ. Πασχαλίδου, στον πυρήνα του ενδιαφέροντος βρέθηκε το σύγχρονο τραγικό φαινόμενο – οικουμενικών διαστάσεων – εκατοντάδων γυναικοκτονιών ανά τον κόσμο, όπως περιγράφεται γλαφυρά, ως προς τη σκηνοθετική ματιάς της ταινίας αλλά και με πληροφοριακή πληρότητα και ακρίβεια ως προς τη δημοσιογραφική αποτύπωση του ντοκιματέρ, στο διττό ρόλο που συνδυάζει η παραγωγή «Femicidio», που στα ιταλικά σημαίνει γυναικοκτονία.

 

Πλέον αντιπροσωπευτική, ως προς τη θεματολογία,  η ταινία – ντοκιμαντέρ,  ξεδιπλώνει μπροστά μας προβληματισμούς και σκέψεις για εν δυνάμει σενάρια που μπορεί να χτυπήσουν σήμερα ή αύριο τη δική μας ή τη διπλανή πόρτα,  στην ίδια μας τη γειτονιά, αφού και η Ιταλία, ως χώρα στην οποία διαδραματίζονται οι σκηνές της ταινίας, ανήκει γεωγραφικά αλλά και κοινωνικά στην πλέον κοντινή μας μεσογειακή γειτονία, κουβαλώντας όχι μόνο κοινά σημεία πολιτισμού με την Ελλάδα, αλλά και παθογένειας που μαστίζει όλη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και δεν είναι άλλη από την κακοποίηση της γυναίκας.  

Η Νίνα Μαρία Πασχαλίδου έχει σπουδάσει ΜΜΕ στο Boston University με μεταπτυχιακό στο Bentley University. Σπούδασε κινηματογράφο στο La Femis και στο NYU. Είναι fellow στο School of Foreign Service του Georgetown University. Σκηνοθέτης, δημοσιογράφος και παραγωγός με εμπειρία σε ντοκιμαντέρ που αφορούν σε κοινωνικούς αγώνες, πολέμους και ξεχασμένους πληθυσμούς. 

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ταινία «Femicidio», έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 2022. Τόσο το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας, όσο και ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε εγκάρδια τη Νίνα Μαρία Πασχαλίδου για την ιδιαίτερη ευαισθησία και το σεβασμό της απέναντι στο πρόβλημα της έμφυλης βίας και ως γυναίκα και ως σκηνοθέτης. Την ευχαριστούμε ακόμη για την  ευγενική παραχώρηση της ταινίας, όπως και για τη φυσική της παρουσία στην κοινή μας εκδήλωση, και της ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ευόδωση των καλλιτεχνικών της προσδοκιών.  

 

Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (2014 -2020). 

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

(Δελτίο Τύπου)

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή