Ταφικά έθιμα των Ποντίων αναβίωσαν το απόγευμα της Δευτέρας του Αγ. Πνεύματος, 13 Ιουνίου 2022, στην Πατρίδα Βέροιας. 

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο των ΚΗ’ Παυλείων, σε συνεργασία του Συλλόγου “Ευστάθιος Χωραφάς”, της Μητρόπολης Βεροίας και του Δ. Βέροιας. 

Λίγο μετά τις 20.30, ξεκίνησε πομπή με λαμπαδηφορία από τον Ι.Ν.Υπαπαντής του Χριστού Πατρίδας έως τα κοιμητήρια Πατρίδας. Στον χώρο των νεκροταφείων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα και σύντομη ομιλία του, ενώ στη συνέχεια ο εφημέριος της Πατρίδας π. Διονύσιος Συρόπουλος προσφώνησε τους παριστάμενους και παρουσίασε την εκδήλωση. 

Ακολούθησε ομιλία του Δημήτρη Πυρινού, Προϊσταμένου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ημαθίας, για τους δολοφονηθέντες και εκτοπισθέντες από τον Πόντο και την Μικρά Ασία και απαγγελία στίχων σχετικά με την Γενοκτονία, αλλά και την πίστη των προσφύγων, από τον Μιχάλη Τσίτσα. 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου “Ευστάθιος Χωραφάς” Αντώνης Καγκελίδης έκανε χαιρετισμό, ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και τους παρόντες, τονίζοντας πως ο Σύλλογος είναι πάντα πρόθυμος για συνέργειες που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά μας. 

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική και τραγούδια προσφυγιάς από καλλιτέχνες του συλλόγου, ενώ στην έξοδο από τα κοιμητήρια της Πατρίδας προσφέρονταν ποντιακά εδέσματα, σύμφωνα με το έθιμο.

Βίντεο από όλη την εκδήλωση (διαθέσιμο σε λίγο) και φωτογραφίες:

 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή