Αρχική Ροή Ειδήσεων Φρ. Καρασαρλίδου: Η δωρεάν μαστογραφία ισχύει από το 2018

Φρ. Καρασαρλίδου: Η δωρεάν μαστογραφία ισχύει από το 2018

Σε ανάρτησή της στα social media η πρ. βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Φρόσω Καρασαρλίδου αναφέρει:

Ήμουν ανάμεσα στις 45 γυναίκες – βουλευτές, με επικεφαλής την Φώφη Γεννηματά, με τις οποίες το 2016 αναλάβαμε διακομματικά την πρωτοβουλία να ζητήσουμε την κάλυψη των δαπανών ψηφιακής μαστογραφίας από τον ΕΟΠΥΥ. Ένα αίτημα αυτονόητο – που έγινε πράξη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον τότε Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό – και προέβλεπε τη δωρεάν διενέργεια προληπτικής μαστογραφίας «κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40- 50 ετών και  κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω  των 35 ετών εφ’ όσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου» (ΦΕΚ 2315, 19/6/2018). 

Η δωρεάν μαστογραφία, λοιπόν, ισχύει από το 2018. Ας αφήσουμε όμως στην άκρη την εικονική πραγματικότητα που θέλει να διαμορφώσει η σημερινή κυβέρνηση και τους επικοινωνιακούς όρους με τους οποίους αντιμετωπίζει ακόμα και την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Η μαστογραφία είναι το σημαντικότερο και πιο εύχρηστο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι σε μεγάλο βαθμό ιάσιμος αν εντοπιστεί εγκαίρως, γι’ αυτό είναι κρίσιμης σημασίας η ετήσια προληπτική εξέταση. Είναι χαρακτηριστικό πως οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία, έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν υποβάλλονται σε μαστογραφία, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 56%.

Προλαμβάνουμε, ελέγχουμε, κερδίζουμε τη ζωή.

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή