Το να ασχολείται κανείς τα κοινά και τα… δημόσια (θεάματα και μη) μπορεί να έχει μια κάποια αίγλη ορισμένες φορές, ωστόσο δεν είναι πάντα όλα εύκολα. 

Εκτίθεσαι ενώπιον κοινού, δημοσιογραφικής κριτικής, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και πρέπει να ισορροπήσεις, να πάρεις τα μηνύματα, να δεχθείς τις παρατηρήσεις που μπορεί να σε κάνουν καλύτερο και απλά να προσπεράσεις όσες παρατηρήσεις θεωρείς πως δεν θα σου προσφέρουν κάτι καλό. 

Σε μία τέτοια φάση βρίσκεται ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας Κώστας Ρίζος. Άνθρωπος με ιδιαίτερη αγάπη για την μουσική, “ερασιτέχνης” (εραστής της τέχνης δηλαδή) με επαγγελματισμό και, παρά το γεγονός ότι είναι πρωτοεμφανιζόμενος στα κοινά, ανέλαβε πολιτικές και διοικητικές ευθύνες στον μεγαλύτερο πολιτιστικό φορέα του Δ. Βέροιας με πολύ θετικές προοπτικές. 

Ο κ. Ρίζος έχει αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες και προσπαθεί να περάσει μια “γραμμή” σύμφωνα με τα δικά του αισθητικά – πολιτικά κριτήρια και, φυσικά, τα αντίστοιχα κριτήρια των μελών του Δ.Σ. της ΚΕΠΑ. Αν πάει προς τη σωστή κατεύθυνση ή όχι, θα κριθεί. 

Ωστόσο, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η δημοκρατική αντίληψη και η ώριμη στάση απέναντι στην κριτική και τα σχόλια που καλείται να επιδείξει, από την αρχή ακόμα της “πολιτικής καριέρας” του. 

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, θεωρούμε πως ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ είναι ένα πρόσωπο που είναι σε θέση να ακούσει, να αντιληφθεί τα όρια, να καταλάβει πότε μία κριτική είναι καλοπροαίρετη και ουσιαστική και πότε πρέπει να κάνει πίσω ή να πάει μπροστά. 

Είναι στοιχεία απαραίτητα για κάθε άνθρωπο να διαθέτει ευρύτητα πνεύματος, επαυξημένα δημοκρατικά αισθητήρια, διαλογική διάθεση, ταπεινότητα, ανιδιοτέλεια (όχι μόνο οικονομική), να έχει διάθεση αυτοκριτικής, να μπορεί να ακούσει την άποψη του άλλου και ακόμα και αν δεν συμφωνεί να την επεξεργαστεί για να πάρει τυχόν θετικά πράγματα.

Άλλωστε, δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα έμπειρος στην πολιτική για να αντιληφθείς ότι κανένας δημοτικός φορέας δεν είναι “τσιφλίκι” κανενός, για αυτό και στο παρελθόν (προ Ρίζου) υπήρξαν αιχμηρές κριτικές για συμπεριφορές που δεν ταίριαζαν με αυτό το πνεύμα (και από εμάς). 

Κοντολογίς, όσο και αν κάποιοι θεωρούν ότι μπροστά στην όποια κριτική θα στηθεί τείχος και “μούτρα”, εμείς πιστεύουμε ότι όσα γράφονται και λέγονται ως παρατηρήσεις θα χρησιμοποιηθούν με δημιουργικό τρόπο, οι όποιες κολακίες ή χαϊδέματα στην πλάτη θα είναι μεν θεμιτά και καλοδεχούμενα, αλλά δεν θα θολώσουν την κρίση και την γενικότερη εικόνα για το τι πρέπει να γίνει. Αυτό θα περίμεναμε από τον καθένα, πολλώ δε μάλλον από ανθρώπους που δεν έχουν ανάγκη βιοπορισμού από την ενασχόλησή τους με τα κοινά και το μόνο κίνητρό τους είναι η αγάπη για τον πολιτισμό και την διάθεση προσφοράς. 

Το πιστεύουμε ότι έτσι θα γίνει και θα δείτε ότι θα δικαιωθούμε στις εκτιμήσεις μας. 

Αν πάλι δεν δικαιωθούμε, εδώ θα είμαστε, θα παραδεχτούμε το λάθος μας και θα αναλάβουμε… δράση, καθώς στο InVeria.gr είμαστε μαθημένοι να είμαστε διαχρονικά ΥΠ¨ΕΡ της ΚΕΠΑ , αλλά ΚΑΤΑ των προσώπων που θεωρούμε ότι δεν της κάνουν καλό με την συμπεριφορά τους. 

Το τονίζουμε αυτό, γιατί στο παρελθόν μας χαρακτήριζαν κάποιοι “εχθρούς της ΚΕΠΑ” επειδή αναδεικνύαμε τα κακώς κείμενα, αλλά δεν καταλάβαιναν οι δύσμοιροι ότι αυτοί δεν ήταν η ΚΕΠΑ, διότι η ΚΕΠΑ είναι θεσμός και “ιδέα”, δεν είναι ούτε μεμονωμένοι υπάλληλοι, ούτε τα πρόσωπα που διορίζονται στο Δ.Σ. της πρόσκαιρα… 

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή