Το θέμα του διαρκώς μειούμενου αριθμού των μαθητών στο 1ο ΓΕΛ Βέροιας (στο Πανόραμα) έθεσαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας ο Διευθυντής και ο υποδιευθυντής του Σχολείου, Χρήστος Σκούπρας και Θεμιστοκλής Ράλλης, αντίστοιχα. 

Όπως ανέφεραν στην ενημέρωσή τους ο Διευθυντής και ο υποδιευθυντής του 1ου ΓΕΛ, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο των καθηγητών, η μεταφορά του 2ου ΓΕΛ Βέροιας στα Γιοτζαλίκια (στο νέο σχολικό συγκρότημα) αναγκάζει πλέον τις δύο σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων (σε ευθεία γραμμή) να μοιράζονται τους ίδιους μαθητές και οι περισσότεροι επιλέγουν το 2ο ΓΕΛ Βέροιας, επειδή είναι πιο κοντά στις οικίες τους. 

Αυτό που ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών είναι να αλλάξει η χωροταξική κατανομή από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ούτως ώστε μαθητές που ούτως ή άλλως χρησιμοποιούν λεωφορείο (όχι όσοι γειτνιάζουν προφανώς με το 2ο ΓΕΛ) να πηγαίνουν στο 1ο ΓΕΛ, αντί στα υπόλοιπα Λύκεια της πόλης (3ο – 4ο ΓΕΛ στις Εργατικές κατοικίες ή 5ο ΓΕΛ στο Εργοχώρι). 

Για το θέμα δεν είναι άμεσα αρμόδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά είναι ένα θέμα που θα πρέπει απασχολεί την πόλη, διότι αν δεν υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις το σχολείο θα μείνει χωρίς ικανό αριθμό μαθητών, ενώ τα άλλα σχολείο θα έχουν αυξημένη πληρότητα. Φυσικά, η παρέμβαση αυτή δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τα άλλα Λύκεια. 

Η παρέμβαση έρχεται, βεβαίως, σε μία γενικότερα δύσκολη κατάσταση, καθώς γενικότερα ο μαθητικός πληθυσμός μειώνεται, στο πλαίσιο του δημογραφικού προβλήματος. 

Ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Χρ. Σκούπρας έθεσε και μια άλλη διάσταση, του “χρέους” της πόλης στο 1ο Λύκειο Βέροιας, το οποίο λειτουργούσε μέχρι την δεκαετία του 1990 στον χώρο όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο της Βέροιας, ενώ ο υποδιευθυντής του σχολείου Θεμ. Ράλλης σχολίασε την ζοφερή πραγματικότητα, αναφέροντας πως αντί οι μαθητές να επιλέγουν τα σχολείο τους με βάση τη γνώση και την πνευματική τους άνοδο, εκείνο που μετράει περισσότερο όπως φαίνεται είναι πόσο θα κοστίσει η μετακίνηση στο σχολείο. 

Μιλώντας για το θέμα ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης ευχαρίστησε για την ενημέρωση, σχολίασε ότι αυτό που θα μας απασχολήσει γενικότερα είναι η υπογεννητικότητα, ενώ ανέφερε πως είναι στη διάθεση του σχολείου για ό,τι χρειαστεί. 

Απαντώντας στα όσα είπε ο Δήμαρχος, ο κ. Σκούπρας τόνισε ότι ο Δήμος μπορεί να παρέμβει στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και να “πιέσει” για λύση, ενώ σημείωσε πως και ο Δήμος δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το 1ο ΓΕΛ, καθώς με δική του απόφαση έγινε η μεταφορά του 2ου ΓΕΛ στα Γιοτζαλίκια και υπήρξε το πρόβλημα της κατανομής.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο το πρόβλημα στα Λύκεια της Βέροιας λόγω της υπογεννητικότητας, το οποίο είναι συνεχώς αυξανόμενο και ακόμα δεν το είδαμε στο πραγματικό του μέγεθος και ότι τα περισσότερα Λύκεια έχουν 3 τμήματα στην Α’ Λυκείου και μόνο όσα Λύκεια είχαν πρόσφυγες λειτούργησαν 4 τμήματα, αλλά από τον Σεπτέμβρη δεν θα υπάρχουν ούτε πρόσφυγες στα σχολεία. 

Επίσης, η κα Τζήμα σχολίασε πως θα πρέπει να υπάρχει προσοχή για να μην δημιουργηθούν νέα προβλήματα στην προσπάθειά μας να διορθώσουμε υφιστάμενα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο θέμα που είχε προκύψει με την χωροταξία των δύο σχολείων (1ου και 2ου ΓΕΛ), όπου παρατηρούνταν το οξύμωρο φαινόμενο άτομα που γειτνίαζαν με το σχολείο στα Γιοτζαλίκια να περνούν μπροστά από το σχολείο για να πάνε στο 1ο ΓΕΛ, στο Πανόραμα Βέροιας. Αυτό το θέμα είχε απασχολήσει την ΕΛΜΕ και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και υπήρξε αλλαγή, για την οποία δεν υπήρξε κανένα παράπονο. 

Η αντιδήμαρχος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αδικία σε βάρος κανενός σχολείου, να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση και κατανομή, αλλά πάντα λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνία, σημειώνοντας πως πλέον το κόστος μετακίνησης για πολλούς γονείς είναι δυσβάσταχτο, καλώντας την Περιφέρεια που έχει την ευθύνη του έργου των σχολικών μεταφορών να το δει το θέμα υπό τις νέες συνθήκες. 

΄Σχολιάζοντας την παρέμβαση της αντιδημάρχου ο Χρήστος Σκούπρας επανέλαβε πως σε καμία περίπτωση δεν συζητάνε για παιδιά που μένουν κοντά στο 2ο ΓΕΛ και μπορούν να πάνε με τα πόδια, αλλά για μαθητές που μένουν σε περιοχές που ούτως ή άλλως χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν συγκοινωνία. 

Τέλος, ο Παύλος Παυλίδης, επικεφαλής της παράταξης “Συνδημότες”, αλλά και πρόεδρος των Αστικών, σχολίασε πως δεν είναι θέμα της Περιφέρειας να αλλάξει τις διαδρομές ή το κόστος, καθώς οι χιλιομετρικές αποστάσεις και οι αποζημιώσεις καθορίζονται με νόμο, ενώ τόνισε πως είναι προτιμότερο οι μαθητές μια περιοχής (όπως του Προμηθέα) να πηγαίνουν όλα στο 1ο ΓΕΛ, παρά να είναι μερικά στο 1ο ΓΕΛ και μερικά στο 3ο-4ο ΓΕΛ και τα λεωφορεία να αναγκάζονται να μετακινούνται μισογεμάτα ή να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν κάποιους μαθητές. 

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή