Σας κάλεσα σήμερα εδώ για να σας ανακοινώσω την πρόθεσή μου να διεκδικήσω την Διοίκηση του Δήμου Νάουσας στις επερχόμενες εκλογές του Οκτωβρίου 2023. Μέσω υμών απευθύνομαι σε όλες και όλους τους φίλους, συνδημότισσες και συνδημότες.

Η απόφαση μου αυτή είναι το προϊόν έντονων προβληματισμών και γόνιμων συζητήσεων που είχα, εδώ και αρκετό καιρό, με σημαντικό αριθμό ατόμων, από όλους τους πολιτικούς χώρους. Συνδημότισσες και συνδημότες που αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον του Δήμου μας, νοιάζονται για τον τόπο τους, ενδιαφέρονται για την προκοπή του, εδώ και 1,5 χρόνο, συζητάμε και αναζητούμε διέξοδο από το τέλμα στο οποίο έχει οδηγηθεί ο Δήμος μας.    

Από 100 μάτια διαβάστηκαν τα παρακάτω, συνδιαμορφώθηκαν και έρχομαι σήμερα στο βήμα αυτό να τα υπερασπιστώ και να τα θέσω στην κρίση και αξιολόγηση των δημοτών: 

Ι) Ο κατήφορος και η κατρακύλα του Δήμου μας πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Τα επόμενα πέντε χρόνια είναι εξαιρετικά κρίσιμα για το μέλλον της τοπικής μας κοινωνίας. Πρέπει, όλες και όλοι μας, να ανασκουμπωθούμε, να κάνουμε ότι είναι δυνατό και απαραίτητο ώστε να σταματήσει ο μαρασμός. 

Να γίνει το παρόν του Δήμου Νάουσας δημιουργικό, το μέλλον αισιόδοξο και να επανέλθει επιτέλους το χαμόγελο και η ελπίδα στον καθένα και στην καθεμία από μας. 

Να νιώθουμε περήφανοι και να απολαμβάνουμε την τιμή και την αναγνώριση που συνεπάγεται η καταγωγή μας από αυτό τον ηρωικό τόπο. Από αυτή την ευλογημένη περιοχή. Όπως συνέβαινε στο παρελθόν. 

Να σταματήσουν να φεύγουν τα παιδιά μας, το πιο δημιουργικό και ελπιδοφόρο τμήμα της κοινωνίας μας. Να δημιουργηθούν εκείνες οι απαραίτητες προϋποθέσεις και υποδομές ώστε να αρχίσουν να επιστρέφουν και όσα ήδη έφυγαν. 

Να αισθάνεται ο δημότης ότι η Δημοτική Αρχή είναι δίπλα του, τον φροντίζει και τον σέβεται. 

Στην προσπάθεια αυτή της Ανάστασης, Ανασυγκρότησης και Ανάταξης του Δήμου Νάουσας ειλικρινά δεν περισσεύει κανείς. Πρέπει όλοι μαζί να «βάλουμε πλάτες». Ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί. Και όλοι μαζί να αποφασίζουμε. 

ΙΙ) Η Διοίκηση του Δήμου μας θα πρέπει να έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά, ώστε με αποτελεσματικό τρόπο να πετύχει την ποθούμενη ανασυγκρότηση και ανάταξη. Θα πρέπει με όραμα, σχέδιο, ανιδιοτέλεια και σκληρή δουλειά να πετυχαίνει τους στόχους για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναγέννηση του τόπου μας. Θα πρέπει να διαθέτει την αναγκαία πείρα ώστε να αξιοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας, χωρίς αποκλεισμούς. Θα πρέπει να διαθέτει ένα όραμα ικανό να εμπνέει και να κινητοποιεί τις συνδημότισσες και τους συνδημότες μας ώστε να θέτουν και να υλοποιούν υψηλούς στόχους που θα ανατάξουν το Δήμο μας.

Η Δημοτική Αρχή δεν πρέπει να είναι εφαλτήριο για άλλες βλέψεις, ούτε «καταφύγιο» βιοπορισμού. Ούτε, βέβαια, στόχος προσωπικής, επαγγελματικής, κοινωνικής ή οικονομικής καταξίωσης. 

ΙΙΙ) Η σημερινή συγκυρία είναι κρίσιμη για το μέλλον του τόπου μας. Θα καθορίσει την προοπτική του Δήμου μας τα επόμενα 10 χρόνια. Συνεπώς είναι απαραίτητο ένα Πανδημοτικό προσκλητήριο ενεργοποίησης, συμμετοχής, δημιουργίας, αγώνα. Είναι απαραίτητο να καταπολεμήσουμε πρακτικές και νοοτροπίες που μας κρατούν στάσιμους, που μας οδηγούν σε αδιέξοδα. 

Ένα προσκλητήριο μάχης για να ανοίξουμε το δρόμο στο αύριο που επιθυμούμε και μας αξίζει.

Όπως αντιλαμβάνεστε στο προσκλητήριο αυτής της μάχης δεν μπορούσα να μη δηλώσω ΠΑΡΩΝ. Δεν είναι προσωπική μου υπόθεση, διότι, έτσι, μου ήρθε, να γίνω δήμαρχος. Είναι μία ΜΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ για τον Δήμο που ζούμε και αγαπάμε, ανεξάρτητα από κομματικές ή πολιτικές προτιμήσεις, για να σταματήσει, επιτέλους, ο κατήφορος και ο μαρασμός του Δήμου Νάουσας και στα επόμενα χρόνια να γίνει, επιτέλους, το αναμενόμενο από όλους τους δημότες ΑΛΜΑ προόδου και ανάπτυξης.-

Δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν φαινόμενα, όπως η επιλογή αιρετών Προέδρων που νοιάζονται για τον βιοπορισμό τους, η φωτογράφιση και απόπειρα πολιτικής καπηλείας έργων και δράσεων ιδιωτών ή συλλόγων, η απραξία, η αδράνεια, η ολιγωρία. Δυστυχώς, δεν ήταν αυτά τα «νέα ήθη» που κάποιοι είχαν υποσχεθεί προεκλογικά. Και όταν οι πρακτικές αυτές αποβαίνουν σε βάρος του δημοτικού συμφέροντος, τότε θα μας βρουν κάθετα απέναντί τους. Εννοείται, βέβαια, ότι θα επαινέσουμε κάθε θετική πράξη, έργο και επίτευγμα.

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω με έμφαση ότι εμείς δεν θα συνεχίσουμε αυτήν την εσωστρέφεια των τελευταίων ετών, αυτήν την ανακύκλωση της μιζέριας, αυτές τις ανούσιες αντιδικίες και αντεγκλήσεις, που κούρασαν απίστευτα, αλλά θα τραβήξουμε μία γραμμή, αφήνοντας πίσω μας ότι αρνητικό σημάδεψε τον τόπο και παίρνοντας μαζί μας μόνο τα θετικά.-

Ποιος είμαι – Ποιοι είμαστε:

Είμαι, λοιπόν, ο Γρηγόρης Μαρκοβίτης, «γέννημα – θρέμμα» Ναουσαίος, από Ναουσαίους γονείς (παλιά Μπούλα), ζω και μένω μόνιμα όλα μου τα χρόνια στη Νάουσα και εδώ δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά τα τελευταία 35 χρόνια ασκώντας μάχιμη δικηγορία και έχοντας πολλές συγγενικές, φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις και με τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων, καθώς και οικογενειακές αγροτικές καλλιέργειες στον κάμπο μας, δίπλα απ’ τον Αρχάγγελο. Είχα την τύχη να μεγαλώσω στην Νάουσα, στον τόπο που περπάτησαν δύο από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες παγκοσμίως, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης, νιώθοντας περήφανος για την ομορφιά του τόπου μας και τα επιτεύγματά του: από τους ηρωικούς αγώνες για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία και τον βαθύ μας Πολιτισμό, μέχρι την έντιμη και καθοριστική προσφορά του τόπου μας στην ελληνική οικονομία, την παραγωγή και εξαγωγή φρούτων, τα κρασιά μας, τα βαμβακερά μας νήματα και τις ακρυλικές κουβέρτες, τα κονσερβοποιεία, κιβωτοποιεία και συσκευαστήρια και γενικά περήφανος πάντα απολάμβανα την αναγνώριση των συνομιλητών μου όταν δήλωνα ότι κατάγομαι από την Νάουσα.

Δυστυχώς, αυτό άλλαξε τις τελευταίες δεκαετίες. Η αρχή έγινε με το κλείσιμο της ΒΕΤΛΑΝΣ και στη συνέχεια με τα ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ. Χάθηκαν περίπου 4.000 θέσεις εργασίας. Ο οικονομικός ιστός της περιοχής μας είχε διαρραγεί. Ενώ η πολιτεία με τους τοπικούς άρχοντες δεν είχαν προετοιμαστεί καθόλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος «Μετά τα εργοστάσια, τι ;», σε αντίθεση με αυτό που γίνεται σήμερα στην γειτονική Κοζάνη – Πτολεμαΐδα και όχι μόνο.-

Μετά από όλα αυτά, κατέστη αδύνατο να βρει πλέον ένας εργαζόμενος εργασία και να κάνει 300 ένσημα, αυτό που πρώτα ήταν εύκολο και αυτονόητο. Πως, λοιπόν, να καταφέρει να ζήσει την οικογένεια του; Πώς να σπουδάσει τα παιδιά του ; Και πώς να μείνουν αυτά εδώ; Δυστυχώς, η νεολαία μας εγκαταλείπει τον τόπο με πόνο καρδιάς, νωπά είναι τα μηνύματα της πρόσφατης απογραφής.

Μέσα σ’ αυτήν την δύσκολη συγκυρία ήρθε και το εμπάργκο της Ρωσίας, με τις επιζήμιες συνέπειες για τα αγροτικά μας προϊόντα.

Έτσι, λοιπόν, η επόμενη δεκαετία καθίσταται απόλυτα κρίσιμη για την ύστατη προσπάθεια μας για έξοδο από την κρίση. Στα επόμενα δέκα (10) χρόνια θα πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, διαφορετικά ο τόπος μας θα μαραζώσει κι άλλο. Θα πρέπει, επιτέλους, να χαραχθεί μία ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΩΝ  ΣΤΟΧΩΝ.- 

Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, δυστυχώς, οι διοικήσεις του Δήμου δεν κατέστρωσαν σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων με στόχους – τρόπους – υπεύθυνους, απλά ήλπιζαν ότι κάτι θα γίνει ξαφνικά και θα επιλεγούμε ως έδρα πανεπιστημίων – στρατοπέδων – υπηρεσιών, όπως το ίδιο ελπίζουν και περίπου άλλοι 300 δήμοι στη Χώρα. Όμως, συνέβη το αντίθετο. Οι υπηρεσίες φεύγουν, η συρρίκνωση συνεχίζεται και ο μαρασμός μεγαλώνει.

Η έλλειψη σχεδιασμού και η προχειρότητα γενικεύτηκε παντού, στα έργα υποδομής, ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία, Αιολικά Βερμίου, Χιονοδρομικό, Αράπιτσα, Πολιτιστικές Εκδηλώσεις, Γκλόμπα, σύνδεση με Εγνατία, παραμελημένες Τοπικές Κοινότητες κλπ. Φτάσαμε στο σημείο να μην ενοχλεί η κακογουστιά, οι κακοτεχνίες, η απραξία και η εγκατάλειψη και αυτό έχει σαφέστατα αντίκτυπο τόσο στην οικονομία της περιοχής, όσο και στην ψυχολογία των κατοίκων. 

Βιώνοντας το θολό και θλιβερό αυτό τοπίο και αναλογιζόμενοι τις ανύπαρκτες προοπτικές που προδιαγράφονται για τον τόπο μας, για μας και τα παιδιά μας, αποφασίσαμε με μια ομάδα συνεργατών, να θέσουμε τους εαυτούς μας και τις επαγγελματικές μας εμπειρίες στην διάθεση του Δήμου μας για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Δήμου μας και χωρίς άλλο χάσιμο χρόνου, να πάμε θαρραλέα μπροστά, με προσεκτικά άλματα. Ο πλούτος και εν γένει η δημοτική περιουσία θα πρέπει να αξιοποιούνται με σοβαρές, διαφανείς και νομότυπες διαδικασίες. Τρομάξαμε όλοι με το ξεπούλημα του Χ.Κ. των 3-5 Πηγαδιών που «τάραξε» τα κόκαλα του αείμνηστου δωρητή Τρόμπακα, όσο και του ουσιαστικού ιδρυτή Ξανθίδη – ΕΟΣ. Και θα πρέπει να προσέξουμε να μην συμβεί το ίδιο με το ξενοδοχείο στο Άγιο Νικόλα. Γιατί όλοι θέλουμε τους εξαιρετικούς αυτούς χώρους ανοιχτούς και λειτουργικούς προς το συμφέρον του Δήμου.-

Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής προϋποθέτει :

  • Να ψηφιστούμε τον Οκτώβριο του 2023,

  • Αμέσως μετά, αλλά και από πριν, όλοι οι δημότες να είναι πρόθυμοι για συμμετοχή και συνεργασία με βάση το τετράπτυχο ΟΛΟΙ  σε μια ΟΜΑΔΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

  • Θα αποτυπωθεί λεπτομερώς ΤΙ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ σε όλους τους τομείς (περιουσιακά στοιχεία, χρέη, έργα σε εξέλιξη, έσοδα, έξοδα κλπ),

  • Θα γίνει άμεσα ο καθορισμός ΣΤΟΧΩΝ, μικρών και μεγάλων, η ιεράρχησή τους και οι αντίστοιχες αξιολογήσεις, προκειμένου να μην ματαιοπονούμε.

  • Θα κυριαρχήσει ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ  σε κάθε μας βήμα,

  • Θα φροντίσουμε να διδαχθούμε και να εξελίξουμε πετυχημένα παραδείγματα άλλων περιοχών, εσωτερικού και εξωτερικού, επιδιώκοντας και την βοήθεια συμπατριωτών μας που διαπρέπουν εκτός του Δήμου μας,

  • Θα αποτινάξουμε την παραίτηση από την προσπάθεια και την κυριαρχούσα «κούραση της αδράνειας», με ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ κάποιων δραστηριοτήτων στην ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ – ΓΕΙΤΟΝΙΑ.

Θα προσέξουμε ιδιαίτερα :

ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Απορρίμματα, καθαριότητα, φωτισμό, σχολικά κτίρια, χρήση και στάθμευση αυτοκινήτων, αδέσποτα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, παιδικές χαρές, διαδίκτυο, δίαυλοι επικοινωνίας δημοτών Νάουσας και τοπικών κοινοτήτων, οδοποιία κλπ, λαμβάνοντας υπόψη την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και την ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.

Στο σημείο αυτό υπογραμμίζω ότι όλοι οι δημότες έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις και είναι ίσοι απέναντι στους κανονισμούς και τους νόμους. Ότι ισχύει για τον κάτοικο της τοπικής κοινότητας Νάουσας, θα ισχύει και για τον κάτοικο του Αρχάγγελου και κάθε άλλης τοπικής κοινότητας, χωρίς να υπάρχουν πολίτες 1ης και 2ης κατηγορίας. Αν κάποιοι θεωρούν ότι υπερέχουν και μπορούν να αποτελούν εξαίρεση, θα βρεθούν προ εκπλήξεων. 

Η ΙΣΟΤΙΜΗ  ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πρωταρχικό μέλημα θα είναι οι ανοικτές και λειτουργικές τοπικές κοινότητες. Δυστυχώς, ο Καλλικράτης και ο Καποδίστριας συνετέλεσαν στην υποβάθμισή τους. Θα επιδιώξουμε την αναβάθμιση με συνεχή παρουσία. Στο εξής δεν θα μιλάμε για Νάουσα, αλλά για ΔΗΜΟ ΝΑΟΥΣΑΣ. Και όταν λέμε η Ηρωική Πόλη Νάουσα, θα εννοούμε οπωσδήποτε και τις τοπικές κοινότητες, οι οποίες δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι γειτονιές μιας πόλης, αυτής της ίδιας πόλης, με ενδιάμεσα πάρκα, αγρούς κλπ, οι οποίες θα συνενωθούν μεταξύ τους με τις κατάλληλες υποδομές.

Είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε όλοι πως αν θέλουμε να πάει ο τόπος προς το καλύτερο, θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα και ο κάθε ένας δημότης παίζει ουσιαστικό ρόλο για το ΑΛΜΑ που πρέπει να κάνει η πόλη τα επόμενα χρόνια. Πρώτη προτεραιότητά μας θα είναι η ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ  ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσει να λειτουργεί σχετική σελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία θα μπορεί ο καθένας, δημότης και μη, να εκφράσει τις προτάσεις του, τα αιτήματά του, τα παράπονα, τις απόψεις του, έτσι ώστε να συνδιαμορφώνουμε και να συναξιολογούμε καθημερινά τις δράσεις, έργα, οράματα, στόχους και επιδιώξεις μας. Και εννοείται ότι θα δρομολογήσουμε σύντομα περαιτέρω συναντήσεις, εκδηλώσεις και ομάδες διαλόγου.-

Ο  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  ΚΑΙ  ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 

Η σημαία και η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του Δήμου μας και των άλλων επαρχιακών πόλεων, ήταν ανέκαθεν η Πολιτιστική μας Κληρονομιά, δραστηριότητα και ταυτότητα, που τα τελευταία χρόνια κοντεύουμε να χάσουμε. Ευτυχώς που την κρατάνε ακόμα ψηλά οι πολιτιστικοί μας σύλλογοι, ενώ ο Δήμος είναι παντελώς απών και αρκείται στο ρόλο του θεατή. Δεν νοείται να έχουμε κλειστό τον Δημοτικό Κινηματογράφο, κλειστό το Στέκι Νεολαίας, κλειστούς τους Αρχαιολογικούς Χώρους και αναξιοποίητα δημοτικά κτίρια στις τοπικές κοινότητες και να έχουμε μόνο εκδηλώσεις «σφήνα», όπως με τον ακριβοπληρωμένο κύριο Σφήνο!

Εμείς υποστηρίζουμε ότι η αξιοποίηση των πολιτιστικών μας στοιχείων και των ανθρώπων του πολιτισμού, των δομών και της συνεχούς ψηφιακής προβολής και προώθησής τους  μπορούν κάλλιστα να οδηγήσουν στην επιτυχία του τρίπτυχου Πολιτισμός – Τουρισμός – Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Επιδίωξή μας θα είναι να δημιουργήσουμε πολιτιστικές αφορμές προσέλκυσης επισκεπτών όλο το χρόνο και όχι μόνο τις Απόκριες. Η εξωστρέφεια είναι αναγκαία και θα γίνει σε συνεργασία με τους γειτονικούς Δήμους για αξιοποίηση των πολιτιστικών εκφάνσεων του πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού, του οινοτουρισμού και αγροτουρισμού. 

ΤΟ  ΣΤΟΙΧΗΜΑ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΜΕΛΛΟΝ (Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά)

  • Πλήρης αξιοποίηση και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας και αυτά είναι κυρίως το βουνό μας, τα νερά μας και ο πρωτογενής τομέας. Εδώ οφείλω να επισημάνω ότι είναι απαράδεκτο να έχουμε ακριβό και θολό νερό, όταν η ΔΕΥΑΝ είχε ιδρυθεί πριν 30 χρόνια επί δημαρχίας Γ.Πολάκη, όταν και εγώ ήμουνα δημοτικός σύμβουλος και το δίκτυο δεν λειτουργεί,

  • Έξυπνη και ΧΡΗΣΤΗ διοίκηση, με αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, σωστή διαχείριση των υπαρχόντων πόρων και αναζήτηση νέων,

  • Δημιουργία ΥΠΟΔΟΜΩΝ και αλλαγή νοοτροπίας με στόχο να γίνουμε ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ νέων ΚΑΤΟΙΚΩΝ, απλών τουριστών και εναλλακτικής μορφής, τόπος ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ και Υπηρεσιών Υγείας,

  • Σύνδεση με Εγνατία Οδό, ολοκλήρωση του τμήματος Μονοσπίτων-Νάουσας, σύνδεση με Θεσ/νίκη (προαστιακός), οικονομική και συχνή σύνδεση μέσων μαζικής μεταφοράς (αστική συγκοινωνία) με τις κοινότητες του Δήμου με χαμηλό κόστος που θα πριμοδοτείται από τον Δήμο,

  • Αξιοποίηση της Βιομηχανικής μας Κληρονομιάς και δημιουργία χώρων Εκπαίδευσης, Ψυχαγωγίας, Πολιτισμού, Επιχειρηματικών Δράσεων, Ανάπτυξης και Προβολής της Ιστορίας μας,

  • Διαφύλαξη των υφιστάμενων μονάδων στο Νοσοκομείο μας και Ίδρυση Τμήματος Μακροζωϊας και Πρόληψης Ασθενειών Τρίτης Ηλικίας και Τμήματος Αποκατάστασης Αθλητών και μη, καθώς και Κέντρο Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑΜΕΑ,

  • Αξιοποίηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων και των Υδροηλεκτρικών Μονάδων και ειλικρινή επιδίωξη πραγμάτωσης του σχεδίου που ακούει στο όνομα «ΦΡΑΓΜΑ ΓΚΛΟΜΠΑΣ»,

  • Ανάδειξη της Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, που αποτελεί, μαζί με την Παναγία Σουμελά, μέγιστο φάρο του Χριστιανισμού του Πόντου.

  • Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών και Εγχώριων προγραμμάτων, ΕΣΠΑ κλπ, έτσι ώστε να γίνει ο Δήμος μας ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ.

  • Εγκαθίδρυση έξυπνων, αλλά ταυτόχρονα και ανταποδοτικών τεχνολογιών, για να μπορούμε να μιλάμε εν τέλει για ένα γνήσια, σύγχρονο και κοινωνικά ευφυή Δήμο.-

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι ευτυχώς η περιοχή μας και ο Δήμος μας είναι προικισμένος με όμορφες και παραγωγικές κοινότητες, που μας δίνουν την δυνατότητα να προσφέρουμε υγιεινή ΔΙΑΤΡΟΦΗ, εξαιρετικό κρασί, υπέροχο βουνό για περιπάτους και αθλητικές δραστηριότητες χειμώνα – καλοκαίρι, πεντακάθαρα νερά (όταν δεν ρίχνουμε μέσα τα απόβλητά μας), Άγιο Νικόλα, Αράπιτσα, Ισβόρια, αρχαιότητες, κολυμβητήριο, Νοσοκομείο, θερμά λουτρά στην περιοχή και ούτε η θάλασσα είναι μακριά. Όλα αυτά είναι μία πολύ καλή βάση και να θυμίσω ότι οι κεντρικοί και βόρειοι ευρωπαίοι, των οποίων την παρουσία προσδοκούμε, είναι άνθρωποι του βουνού, των δασών και της εξοχής (χωρίς σκουπίδια).

Εδώ πρέπει οργανωτικά και με ενσυναίσθηση να δεσμευτούμε στους συνταξιούχους (και όχι μόνο) που θα επιλέξουν την περιοχή μας για μόνιμη κατοικία πως θα ξεχάσουν την ΜΟΝΑΞΙΑ που βίωναν πριν. Στοχεύουμε να προσελκύσουμε ένα τέτοιο κοινό (μεγαλυτέρων σε ηλικία) για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τους νεώτερους. Άλλωστε, η ίδια η προσπάθειά μας εμπνέεται από τις αφυπνίσεις και ιδέες και των δύο (παλαιότερων και νεώτερων).- 

Ενδεικτικά ανέφερα τα προηγούμενα, διότι κύριο μέλημά μας είναι η παραγωγή πλούτου, η οποία, μετά την αποβιομηχάνιση της περιοχής, έχει περιοριστεί στην αξιοποίηση του τρίπτυχου Βουνό, Νερά, Πρωτογενής Τομέας και στη συνέχεια έρχεται ο δευτερογενής τομέας και η παροχή υπηρεσιών. Σήμερα, ο Δήμος μας μοιάζει με ένα άνεργο που δεν βρίσκει δουλειά, δεν έχει καλή ψυχολογία και διακατέχεται από άρνηση και απογοήτευση.-

Γνωρίζετε άλλη πόλη που να διαθέτει Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων; Και εμείς που το έχουμε, κάνουμε σαν να μην υπάρχει.

Για τον λόγο αυτό πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε τις παρεμβάσεις στα αυτονόητα και παραμελημένα έργα δικής μας ευθύνης που έχουν μεγάλη επιρροή πρώτα στον δικό μας ψυχισμό και είναι ουσιαστικά το ζητούμενο από τους επισκέπτες και η αρχή αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Όπως διαπλάτυνση πεζοδρομίων, δημιουργία πεζόδρομων, δενδροφυτεύσεις, σε στενούς δρόμους – μπαλκόνια λουλούδια αναρριχώμενα και γενικά πράσινο, όπου και όπως είναι δυνατόν, διαδίκτυο υψηλών προδιαγραφών, υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ (στη Βέροια είναι από χρόνια γεγονός κα). Τότε, η επιλογή του Δήμου Νάουσας για έδρα κρατικών Δομών και Υπηρεσιών θα έχει περισσότερες πιθανότητες, τα προϊόντα μας θα γίνουν πιο ελκυστικά και οι επενδυτές και οι επισκέπτες, που είναι εξαφανισμένοι εδώ και δεκαετίες, θα δείξουν ενδιαφέρον για την περιοχή μας.

Όταν, επιπλέον, ένα – δύο άτομα σε κάθε παρέα, δέκα στην γειτονιά, τριάντα στην Κοινότητα, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου και την ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ενδιαφέρονται για το δημόσιο χώρο και βάζουν το λιθαράκι τους για την αναβάθμισή του, τότε να είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε διότι ο τόπος μας θα έχει αποκτήσει ΨΥΧΗ.

Το στίγμα αυτής της προσπάθειας είναι η ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων του Δήμου μας, επιστημόνων και μη, με τους οποίους ήδη συγκροτούνται ομάδες εργασίας που θα επεξεργαστούν κυρίαρχα αναπτυξιακά ζητήματα, επαναπροσδιορίζοντας την σχέση των νέων ανθρώπων με τον Δήμο. Και η παρουσίαση εξειδικευμένων προτάσεων από αυτές τις ομάδες εργασίας θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Και πιστέψτε με ΔΕΝ ΘΑ  ΕΙΝΑΙ  ΕΚΘΕΣΕΙΣ  ΙΔΕΩΝ, ούτε να σπεύσετε να χαρακτηρίσετε ως τέτοια την σημερινή ανακοίνωση, η οποία είναι, ουσιαστικά, κάλεσμα συμμετοχής στην κοινή αυτή προσπάθεια.-

Κλείνοντας, θα πω ότι τα τεράστια προβλήματα που βιώνουμε λύνονται μόνο με ομαδικότητα και ομόνοια. Στη Νάουσα δεν είχαμε ποτέ κομματικά καφενεία και σίγουρα δεν είναι τώρα εποχή να τα δημιουργήσουμε. 

Εμείς ως συνδυασμός δηλώνουμε ευθέως ότι θα είμαστε ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ. Εξαρτημένοι απόλυτα και απόλυτα δεσμευμένοι να υπηρετήσουμε τις ανάγκες, τις αγωνίες, τα όνειρα και τις ελπίδες κάθε συνδημότισσας και συνδημότη μας. Αυτή θα είναι η ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ πολιτική μας εξάρτηση και αυτή με πάθος θα υπηρετήσουμε. 

Το ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ, λοιπόν, εμείς το εννοούμε και υπ’ αυτό το πρίσμα γίνεται ήδη η συγκρότηση της δημοτικής μας ομάδας, στην οποία έχουν θέση όσοι αποδέχονται τις αρχές μας και επιθυμούν να συνεργαστούν ανιδιοτελώς για την ανασύνταξη του Δήμου μας, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και κομματικές ταμπέλες. Δεν δεχόμαστε δεσμεύσεις για να μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα, αδέσμευτα και να συνεργαζόμαστε με όλους όσοι μπορούν να φανούν χρήσιμοι στο Δήμο μας. Στο Δημοτικό μας Συμβούλιο θα λύνουμε τοπικά προβλήματα. Έτσι θα προχωρήσουμε. Δεσμευόμαστε ότι θα λειτουργήσουμε με ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΠΥΓΜΗ, χωρίς παλαιοκομματικές πρακτικές (έργα βιτρίνας, προεκλογικές υποσχέσεις κλπ). Να είστε βέβαιοι ότι, σε πολλές των περιπτώσεων, ΔΕΝ θα ακολουθήσουμε την ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ. Θα προσπαθήσουμε να προσδώσουμε στην προσπάθειά μας αυτή ένα διαρκή κινηματικό χαρακτήρα και δεν θα επαναπαυτούμε σε «θεσούλες», τίτλους και αξιώματα.

Τέλος, πρέπει να αναφέρω ότι δεν είναι καθόλου νωρίς για την σημερινή ανακοίνωση, γιατί η αλήθεια είναι ότι μας περιμένει δουλειά, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την 1-1-2024, δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο και μόνο με σωστές, οργανωμένες, μεθοδικές και ΕΝΩΤΙΚΕΣ επιλογές θα μπορέσουμε να κάνουμε τον Δήμο Νάουσας και πάλι πρωταγωνιστή, εξωστρεφή, ανταγωνιστικό και αντάξιο της Ιστορίας του.-

Και στην προσπάθειά μας αυτή θέλουμε την βοήθειά σας, περιμένουμε την συμπαράστασή σας, βασιζόμαστε στην υποστήριξή σας και εγώ ζητώ και επιζητώ την καλοπροαίρετη κριτική σας. Το κάλεσμα είναι ΕΝΩΤΙΚΟ και ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΟ, χωρίς εξαιρέσεις ή αποκλεισμούς.-

Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας.

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή