Ο ιατρός ουρολόγος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ημαθίας Νίκος Μπρουσκέλης, μίλησε στην ψηφιακή εφημερίδα «InVeria» και στον δημοσιογράφο Νίκο Βουδούρη

Ο Νίκος Μπρουσκέλης, από τα πρόσωπα της «πρώτης γραμμής» στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Ημαθία, απαντά για το πως τα πήγαμε ως κράτος και ως κοινωνία στα τελευταία δύο δύσκολα χρόνια, την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ και την δημοσκοπική άνοδο του κόμματος,  τις μετεκλογικές συνεργασίες, αλλά και για το εάν επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας.

Η συνέντευξη:

ΕΡ: Δύο και πλέον χρόνια ζούμε σε πρωτοφανείς συνθήκες, αρχικά με την πανδημία του κορωνοϊού και τους τελευταίους μήνες με την ακρίβεια, ενώ μαίνεται στην «γειτονιά» μας και ο πόλεμος της Ουκρανίας. Μέχρι τώρα, πως τα πήγαμε ως κράτος και ως κοινωνία;

ΑΠ: Τα τελευταία 15 χρόνια κι όχι τα 2 μόνο τελευταία, από το 2008 ως σήμερα, η χώρα βρίσκεται στη δίνη αλλεπάλληλων κρίσεων. Στην αρχή η αλόγιστη οικονομική πολιτική της περιόδου ΝΔ του Κώστα Καραμανλή- την οποία απέκρυβε επιμελώς και ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι προχτές- τα μνημόνια που ακολούθησαν, η πανδημία και η ενεργειακή κρίση προκαλούν ιλίγγους καθώς συνθλίβουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και φέρνουν βραχνά και αβεβαιότητα στο σύνολο των πολιτών. 

Η ενεργειακή κρίση θα κορυφωθεί και ο χειμώνας που έρχεται θα είναι βαρύς καθώς τα κερδοσκοπικά παιχνίδια θα συνεχιστούν και ίσως η κρίση μετατραπεί σε επισιτιστική, ήδη στην περιοχή μας άρχισαν και οι ζωοκλοπές. 

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ ή δεν θέλει ή δεν έχει αντιληφθεί ούτε την έκταση, ούτε τις προεκτάσεις της κρίσης και είναι πιθανόν ότι τα νοικοκυριά δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στα βασικά έξοδα διαβίωσης, αφού με τις κυβερνητικές ασπιρίνες δεν γιατρεύεται ο καρκίνος της ακρίβειας.

Συνεπώς το κράτος δεν θεωρούμε ότι τα κατάφερε σε κανένα από τα μεγάλα ζητήματα, ούτε της πανδημίας, αφού ούτε το ΕΣΥ και τους λειτουργούς του στήριξε ικανοποιητικά-η χώρα μας είναι από τις πρώτες στον κόσμο σε θνητότητα- ούτε της ακρίβειας, όπου όλοι γινόμαστε θεατές μιας απίστευτης αισχροκέρδειας. 

Οι ανατιμήσεις δεν είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά της Ουκρανικής κρίσης, αφού είχαν κλιμακωθεί από τον Σεπτέμβριο και ο αρμόδιος Υπουργός χλεύαζε τότε την πρόταση μας περί μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και εσχάτως δηλώνει ότι θα την εφαρμόσει , όμως δεν λέει τίποτα ούτε για πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, ούτε γι φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας, τα οποία η ΕΕ υπολογίζει σε 200 δις. 

Προτείναμε ακόμα την αύξηση άμεσα του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ, την κατάργηση του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο για το 2022 και την επιδότηση της αγοράς λιπασμάτων και την επαναφορά ενός νέου τύπου ΕΚΑΣ. 

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση νοιάζεται για τους λίγους. 

ΕΡ: Μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εμφανίστηκε με υψηλά ποσοστά, τα οποία όμως αρχίζουν να φθίνουν. Πιστεύετε ότι τελικά θα μπορέσει να πείσει ο νέος πρόεδρος τον κόσμο ή μέσα στην πόλωση υπάρχει ο κίνδυνος να «ξαναζήσει» το κόμμα μονοψήφια ποσοστά;

ΑΠ: Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι όπως λένε φωτογραφίες της στιγμής, είναι τουλάχιστον βδομαδιάτικες και όπως είναι γνωστό ο φωτογράφος σε μια βδομαδιάτικη φωτογραφία μπορούσε να παρέμβει. Την δημοσκόπηση άλλος την παραγγέλνει, άλλος την πληρώνει και άλλους εξυπηρετεί, μέσα από το ρετουσάρισμα του φωτογράφου και αυτό συνέβαινε και θα συμβαίνει πάντα. 

Άρα δεν μας τρελαίνουν οι δημοσκοπήσεις και δεν μας φοβίζει η πόλωση- ίσως θα έλεγα ότι μας εξυπηρετεί κιόλας όταν γίνεται ανάμεσα σε δυο πρόσφατα αποτυχημένους- , γιατί η παράταξη και ο πρόεδρος έχουν και τις βάσεις, αλλά και το βάθος να ανταπεξέλθουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες . 

 Προσωπικά είμαι αισιόδοξος, για να μην πω βέβαιος, ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει υψηλά ποσοστά. Θεωρούμε ότι ο κόσμος κουράστηκε από τον τοξικό μικροδικομματισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε έχει δοκιμάσει και τους 2 και ξέρει πολύ καλά τι μπορεί να περιμένει από τον καθένα πλέον.

Ξεκάθαρα  το Κίνημα θα έχει ένα υψηλό διψήφιο ποσοστό στις επόμενες εκλογές και θα μπορέσει να χαράξει τις εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ δεν επιστρέφει ως ρυθμιστής, αλλά ως πρωταγωνιστής. 

Το διάστημα ως το συνέδριο μας που θα γίνει στο τέλος του Μάη είναι για μας πολύ πυκνό και ουσιαστικό, με δημιουργία εσωκομματικών γεγονότων, τα οποία όμως θα απασχολούν το σύνολο των πολιτών. Εκλογή νέων οργανώσεων βάσης, νομαρχιακές, συνέδριο, καταστατικό, πρόγραμμα διακυβέρνησης, επιλογή υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές, θεματικά προσυνέδρια, όπως αυτό που έγινε στην Θεσσαλονίκη που έβαλε τα θεμέλια για μια νέα δημόσια υγεία, ανοίγουν την διαβούλευση με την κοινωνία.  

ΕΡ: Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητά επίμονα εκλογές, με όσα συμβαίνουν γύρω μας, ώστε να προκύψει κυβέρνηση με «νωπή» εντολή. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ γιατί κρατά ουδέτερη στάση στο θέμα; Δεν θα έπρεπε ο λαός να εκφραστεί εκ νέου στην κάλπη κάτω από τα νέα δεδομένα, που δεν έχουν καμία σχέση με όσα ίσχυαν το 2019;

ΑΠ: Η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς. Νομίζω αυτό το αντιλαμβάνονται ως και οι φίλοι της ΝΔ. Εμείς δεν κρατάμε ουδέτερη στάση, αφού καταψηφίσαμε την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας. Φυσικά και θέλουμε εκλογές και ετοιμαζόμαστε για αυτές, ωστόσο ρεαλιστικά μιλώντας, δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε, αφού ως γνωστόν τις αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών τις  λαμβάνει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός κι όχι η αντιπολίτευση. Συμφωνώ ότι η σημερινή κατάσταση δεν έχει σχέση με το 2019, όπως νομίζω ότι, αν για παράδειγμα γίνουν  τελικά το 2023, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης προσφάτως, η κατάσταση σε πολλά επίπεδα θα είναι πολύ διαφορετική ακόμα και από σήμερα που μιλάμε. 

ΕΡ: Μια κουβέντα που γίνεται συχνά, και αντιλαμβάνομαι ότι σας ενοχλεί ως κόμμα, είναι το αν είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε σε μετεκλογικές συνεργασίες και αν ναι, με ποιο κόμμα. Δεν πιστεύετε, ωστόσο, ότι ο κόσμος που θα εμπιστευτεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να ξέρει τι στάση θα κρατήσετε; 

ΑΠ: Είχα την εντύπωση ότι μια τέτοια ερώτηση μάλλον πολλαπλά έχει απαντηθεί από όλους και για πολλοστή φορά από τον Νίκο Ανδρουλάκη, από τότε που όλοι υπέθεταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι συμπληρωματική δύναμη στον ελλιπή μίζερο μικροδικομματισμό. Ειδικά στις εσωκομματικές εκλογές ήταν στην ημερήσια διάταξη. Θεωρούμε πώς η κοινωνία απάντησε τότε και απαντά και καθημερινά στο συγκεκριμένο ερώτημα. 

Κε Βουδούρη, άλλοι κατέρχονται με ταχύτητα κιόλας τα σκαλοπάτια, συνεπώς άλλοι θα είναι οι ηττημένοι , όποιος από αυτούς θα έχει συνέργεια στην Σοσιαλδημοκρατική πρόταση μας, γνωρίζει πού θα μας βρει. Όχι με την διαδικασία των τριήμερων διερευνητικών εντολών, όπου το μόνο που συμφωνείται είναι το μοίρασμα των υπουργείων και τα ονόματα των υπουργών. 

Αυτό έχει τελειώσει για τον Νίκο Ανδρουλάκη από το 2017 και το μόνο που μένει είναι η γραπτή προγραμματική συμφωνία στη δική μας σοσιαλδημοκρατική πρόταση. 

Η Ελλάδα πρέπει να μπει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, αξιοκρατίας, διαφάνειας με σεβασμό στους φόρους του ελληνικού λαού. 

ΕΡ: Να πάμε και στο… ζουμί. Ακούγεται έντονα ότι θα είστε ένας από τους έξι υποψηφίους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Ημαθία. Ενδιαφέρεστε όντως για μια θέση στο ψηφοδέλτιο και αν ναι, τι νέο θα κομίζατε στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ημαθίας και της χώρας;

ΑΠ: Εμείς ανοίγουμε τις πόρτες του κόμματος στην κοινωνία με αφετηρία τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής παράταξης και σκοπεύουμε να χαράξουμε μιαν άλλη πορεία, συμβατή με τις σύγχρονες ανάγκες των πολλών. Για αυτό τον λόγο έχει συγκροτηθεί ήδη η Επιτροπή Επιλογής Υποψήφιων Βουλευτών και  με γνώμονα την διαφάνεια και την αξιοκρατία, θα συντάξει σε εύλογο χρονικό διάστημα τις λίστες των υποψήφιων βουλευτών ανά εκλογική περιφέρεια.  Με αυτό τον τρόπο και μέσα από την ιστοσελίδα του κινήματος αλλαγής στο διαδίκτυο, ήδη εκατοντάδες πολίτες έχουν καταθέσει τα βιογραφικά τους και η επιτροπή θα αποφασίσει μετά το συνέδριο, ούτως ώστε τα ψηφοδέλτια μας να είναι έτοιμα τον Ιούνιο, στο μεγαλύτερο τουλάχιστον ποσοστό.  

Η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών δεν θα περιοριστεί όμως μόνον εντός των μελών του Κινήματος μας, αλλά θα διευρυνθεί απηχώντας ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, μετά και από την τελική διαβούλευση και με τις νέες οργανώσεις που θα έχουν στο μεταξύ προκύψει. Στόχος του κόμματος είναι η ριζική ανανέωση των ψηφοδελτίων, με καταξιωμένα πρόσωπα με υψηλό κύρος από τον χώρο της επιστήμης, , των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, της αυτοδιοίκησης και των αγροτών. 

Σε αυτό το πλαίσιο που σας προανέφερα θα συζητηθεί και η πιθανότητα μιας δικής μου υποψηφιότητας. 

Ν.Β.: κ. Μπρουσκέλη, ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και τον χρόνο σας.

Ν.Μπρ.: Ευχαριστώ κι εγώ, καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε σας και στους αναγνώστες σας.

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή