Η πρ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Φρόσω Καρασαρλίδου, λίγες μέρες πριν το κρίσιμο συνέδριο του κόμματός της στην Αθήνα (14-17 Απριλίου) μιλά στην ψηφιακή εφημερίδα «InVeria» και στον δημοσιογράφο Νίκο Βουδούρη

Η Φρόσω Καρασαρλίδου απαντά για την κρίση ακρίβειας, τις εκλογές και τις μετεκλογικές συνεργασίες, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προβλήματα και το διακύβευμα του Συνεδρίου του κόμματος και τι αναμένει η ίδια για την επόμενη μέρα. 

Η συνέντευξη:

ΕΡ: Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «σηκώνει» το θέμα της ακρίβειας επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τελικά, όμως, σε μια παγκόσμια αναταραχή και μάλιστα με τον πόλεμο να μαίνεται στην «γειτονιά» μας πόσο δίκαια είναι αυτή η κριτική; 

ΑΠ: H ακρίβεια  και ιδιαίτερα το μέγεθος της δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής και τι οικονομικά συμφέροντα υπηρετείς.

Η ακρίβεια άρχισε μήνες πριν τον πόλεμο και αρκετά προϊόντα των οποίων οι τιμές εκτινάχτηκαν όπως σιτάρι, καλαμπόκι, ηλιέλαιο κ.α έχουν παραχθεί την προηγούμενη χρονιά. Συνεπώς δεν δικαιολογείται η αύξηση της τιμής τους, αφού δεν υπάρχει πραγματική έλλειψη, αλλά τεχνητή η οποία δημιουργήθηκε με την ανοχή της κυβέρνησης. Η έλλειψη πλαφόν στις τιμές και ελέγχου της αγοράς οδήγησε στο φαινόμενο της αισχροκέρδειας. Σε περιόδους κρίσης ή πολέμου  οι μαυραγορίτες ανέκαθεν θησαυρίζουν.

 Όσον αφορά στις τεράστιες αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η αύξηση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η διαμόρφωση των τιμών ενέργειας αποκλειστικά μέσω χρηματιστηρίων, αλλά και η αποφυγή κάθε παρέμβασης στον τρόπο που λειτουργεί η αγορά ενέργειας ΕΙΝΑΙ αποκλειστικά ΕΠΙΛΟΓΕΣ της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρω και σε δήλωση μου πριν μερικές μέρες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας οδηγεί σε ακραία φτώχεια.

ΕΡ: Με βάση τον εκλογικό νόμο που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι διατεθειμένος να μπει τελικά σε μία κυβέρνηση και ας μην είναι το πρώτο κομμα; 

ΑΠ:  Οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, πρέπει να αναδείξουν προοδευτική κυβέρνηση. Εμείς, λοιπόν, από το Συνέδριο μας θα απευθύνουμε κάλεσμα συστράτευσης προς όλους όσους δεν μπορούν πια να ανεχθούν αυτήν την κατάπτωση.

 Από το συνέδριο θα βγούμε με ένα πολιτικό σχέδιο αλλαγής και πολιτικής συνεργασίας στη βάση κυβερνητικού προγράμματος. 

Πάνω σε αυτό θα καλέσουμε όλες τις προοδευτικές  δυνάμεις της χώρας να πάρουν θέση. Ελπίζουμε να  σταθούν αντάξιες των περιστάσεων και  να συνεισφέρουν σε μια συλλογική προσπάθεια ανάτασης της χώρας και της κοινωνίας που θα θεμελιωθεί πάνω στην κοινωνική συμμαχία των πολλών -εργαζομένων, αγροτών, μικρομεσαίων- που θα τη στηρίζει.

 Έχουμε εντοπίσει τους τομείς όπου απαιτούνται άμεσες και επείγουσες παρεμβάσεις. Η δημόσια υγεία, η παιδεία, η ενεργειακή φτώχεια, η ανεργία και η εργασιακή επισφάλεια, η ακρίβεια είναι οι βασικοί τομείς όπου πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να στηριχθεί η κοινωνία.

ΕΡ: Την περασμένη Παρασκευή (8/4) υποδεχτήκατε τον πρ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτη στην Ημαθία και είχατε από κοινού επαφές με αγρότες και συνεταιριστές. Τι μηνύματα λάβατε; 

ΑΠ: Η Κυβερνηση Μητσοτακη είναι η μοναδικη ευρωπαικη κυβερνηση  που δεν εχει παρει κανενα ουσιαστικο μετρο στηριξης του πρωτογενους τομεα σε αντιθεση με τις άλλες ευρωπαικες χωρες . Από την  συγκριση τριων χωρων αξιοποιησης του ταμειου ανακαμψης αποδεικνυεται το παραπανω.

• Στην Ελλάδα, από τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, μόλις 550 εκατομμύρια πραγματικά κεφάλαια προορίζονται για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα.

• Η γειτονική μας Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει πάνω από 30 δις από τους πόρους των 191.5 δις του Ταμείου Ανάκαμψης, που τις αναλογούν, για την εκπαίδευση και την έρευνα. 

• H ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 10 δις ευρώ (κοντά στο 8%) από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να αντιμετωπίσει την εγκατάλειψη των αγροτικών περιοχών και να βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων τους.

Κύριε Βουδούρη,

Οι αγρότες για πρώτη φορά δέχονται μια πολλαπλή επίθεση σε όλα τα επίπεδα. 

Αντιμετωπίζουν την ενεργειακή κρίση με την αύξηση της τιμής του ρεύματος και του πετρελαίου και  μια πρωτοφανή  ακρίβεια στα λιπάσματα και τα γεωργικά εφόδια που οδηγεί στην ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής.

Από την άλλη είναι αντιμέτωποι με την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, τα προβλήματα στην αγορά και τη διάθεση των προϊόντων τους. Ο πόλεμος έρχεται να αποτελειώσει κάθε ελπίδα, αφού το οκταετές εμπάργκο της Ρωσίας, όχι μόνο δεν άρεται, αλλά επεκτείνεται και σε άλλα προϊόντα.

 Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί τη βιωσιμότητα της γεωργίας και του παραγωγικού κόσμου της υπαίθρου.

Ήδη έχουμε δραματικά αποτελέσματα. 

Mε βάση μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου   ένα εκατομμύριο στρέμματα είναι ακαλλιέργητα.   Το ίδιο αναλογικά ισχύει και στην Ημαθία. Τα δε εργατικά χέρια που είναι απαραίτητά για την δενδροκομία είναι ανύπαρκτα για το 2022, και  ακόμη δεν έχει λυθεί το θέμα των μετακλητών εργατών.

Στην δε κτηνοτροφία καθημερινά σφάζονται κοπάδια, αφού οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες αυξήσεις των τιμών στις ζωοτροφές.

Αυτό που εισπράττουμε καθημερινά όσοι συναναστρεφόμαστε τον αγροτικό κόσμο είναι ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ  και ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ! Ο κόσμος φωνάζει πλέον ότι πρέπει ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ!  

ΕΡ: Την ερχόμενη εβδομάδα διεξάγεται το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στο οποίο μετά την εντολή των στελεχών της Ημαθίας θα συμμετάσχετε και εσείς. Τι προσδοκάτε προσωπικά από αυτό το συνέδριο;

ΑΠ: Προσωπικά περιμένω και σε αυτό επιμένω, την επιβεβαίωση μιας πολύ πιο ισχυρής δέσμευσης όλων μας για έναν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όχι απλά πιο μεγάλο, αλλά και πιο ισχυρό, όπως τον απαιτούν οι νέες συνθήκες, καθώς και για ένα σχέδιο δράσης που να δείχνει πώς θα επιτευχθεί αυτό. Αυτό που προσδοκώ είναι να ακουστεί μια πιο συγκεκριμένη και στοχευμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της πολλαπλής κρίσης από τη σκοπιά της κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα είναι και η βάση για τη διεκδίκηση της ψήφου του λαού. Οι πολίτες περιμένουν από εμάς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτωχοποίησής τους. Τέλος, θα ήθελα ένα συγκεκριμένο σχέδιο με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα καλύψει τα σοβαρά κενά σε ό,τι αφορά την γείωση του και την οργανωμένη παρουσία του στους κοινωνικούς χώρους και στη συγκρότηση γενικότερα των κοινωνικών κινημάτων, στα οποία υπολογίζει να στηρίξει την πολιτική του. 

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή