Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε – κατά τη διάρκεια εγκαινίων μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Δυτική Μακεδονία – την αύξηση εξόρυξης και χρήσης λιγνίτη στα εργοστάσια της περιοχής, προκειμένου να «ρεφάρει» η χώρα από την ραγδαία αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. 

Την ίδια στιγμή, ή για να είμαστε ακριβέστεροι πολλούς μήνες ήδη, οι οικιακοί χρήστες, οι επαγγελματικοί χώροι, αλλά και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης «στενάζουν» από τις ραγδαίες αυξήσεις και τις «ρήτρες αναπροσαρμογής» στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Για τα μεν σπίτια και επαγγελματικούς χώρους είναι «ασφυκτικό» το ζήτημα, ωστόσο για τους Δήμους της χώρας το θέμα μπορεί να έχει και περαιτέρω επιπτώσεις στο «φαύλο κύκλο» της ακρίβειας, που στο τέλος θα πλήξει και πάλι τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. 

Και σαν να μην έφτανε η όλη κρίση ακρίβειας, οι Δήμοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τα «φέσια» που έρχονται από ιδιωτικούς παρόχους ενέργειας, οι οποίοι εισπράττουν μέσω των λογαριασμών του ρεύματος τα Δημοτικά Τέλη, φυσικά υπέρ των κατά τόπους Δήμων, αλλά πολλές εξ αυτών δεν αποδίδουν αυτά τα χρήματα στην ώρα τους (άλλες δεν τα αποδίδουν ποτέ). 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι Δήμοι αναγκάζονται να στέλνουν εξώδικα και να καταθέτουν αγωγές για να τους καταβληθούν από τους ιδιωτικούς παρόχους τα εισπραχθέντα δημοτικά τέλη, καθώς, όπως φαίνεται, οι πάροχοι αυτοί χρησιμοποιούν τα χρήματα των δημοτικών τελών για την διευκόλυνση της ρευστότητά τους. 

Εξώδικα και Aγωγή του Δ. Βέροιας κατά ιδιωτικών εταιριών 

Στις 6 Δεκεμβρίου 2021, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης αναφέρθηκε σε ένα θέμα που έμελλε να αποδειχθεί σοβαρό, τόσο για τον Δήμο Βέροιας, όσο και για πολλούς Δήμους της χώρας. 

Όπως είχε πει ο κ.Βοργιαζίδης, ιδιωτικές εταιρίες ρεύματος δεν αποδίδουν στον Δήμο τα δημοτικά τέλη που εισπράττουν από τους λογαριασμούς ρεύματος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στα έσοδα του Δήμου. Στην ουσία, ο Δήμαρχος κατήγγειλε υπεξαίρεση δημοτικών χρημάτων από ιδιωτικές εταιρίες ηλεκτρισμού και τότε ανακοίνωσε πως ο Δήμος έστειλε ήδη εξώδικα σε δύο εταιρίες. 

Σε εκείνα τα εξώδικα ανταποκρίθηκε μόνο η μία εταιρία και απέδωσε τα χρήματα των δημοτικών τελών στον Δ. Βέροιας, ενώ η δεύτερη δεν έπραξε καμία ενέργεια. Εν τω μεταξύ, προέκυψαν ακόμη δύο εταιρίες με καθυστερήσεις μηνών στην απόδοση των εισπραχθέντων τελών, αλλά και αυτές μετά τις οχλήσεις ανταποκρίθηκαν. 

Κατά συνέπεια, αυτή την στιγμή στον Δήμο Βέροιας υπάρχει μία ιδιωτική εταιρία ρεύματος που δεν έχει αποδώσει τα εισπραχθέντα δημοτικά τέλη πολλών χιλιάδων ευρώ και ο Δ. Βέροιας και άλλοι Δήμοι με το ίδιο πρόβλημα θα προσφύγουν ομαδικά κατά της συγκεκριμένης εταιρίας.

Να σημειωθεί ότι η ομαδική και όχι κατά μόνας προσφυγή στη Δικαιοσύνη γίνεται για λόγους τακτικής, καθώς οι δικαστικές αρχές θα αποφανθούν επί της συνολικής συμπεριφοράς που παρουσιάζει η εν λόγω εταιρία και ίσως αποδειχθεί πως οι κατηγορίες θα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, λόγω του ποσού που – στην ουσία – υπεξαιρέθηκε από τα ταμεία πολλών Δήμων της χώρας.

Ραγδαίες αυξήσεις στο κόστος δημοτικού ηλεκτροφωτισμού

Οι παραπάνω καθυστερήσεις στην απόδοση των εισπραχθέντων δημοτικών τελών για λογαριασμό του Δ. Βέροιας, σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για τον ηλεκτροφωτισμό των δημοτικών κοινόχρηστων χώρων, επιτείνουν περισσότερο το πρόβλημα. 

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας της 23ης Φεβρουαρίου 2022 ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης έδωσε συγκεκριμένους αριθμούς που καταδεικνύουν το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι τον Ιανουάριο του 2021 ο Δήμος Βέροιας έλαβε από την ΔΕΗ 165.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από τα δημοτικά τέλη που εισέπραξε η ΔΕΗ για τα δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών της, μετά την αφαίρεση του κόστους που χρεώθηκε ο Δ. Βέροιας για τον δημοτικό φωτισμό. 

Αντίθετα, τον αντίστοιχο μήνα του 2022 ο Δήμος όχι μόνο δεν έλαβε χρήματα από την διαφορά εισπραχθέντων δημοτικών τελών μέσω της ΔΕΗ και τους κόστους του ρεύματος που χρησιμοποίησε ο Δήμος για να φωτίζει δρόμους και πλατείες, αλλά εμφανίστηκε να χρωστάει και 14.365 ευρώ από πάνω! Και μιλάμε μόνο για έναν μήνα!

Με λίγα λόγια, το κόστος του ρεύματος που επιβάρυνε τον Δήμο Βέροιας αυξήθηκε κατά 180.000 ευρώ περίπου!  

Δήμαρχος Βέροιας: Προβλήματα στις ΔΕΥΑ και στην άρδευση

Μιλώντας για το θέμα στην εφημερίδα “InVeria” ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης τόνισε ότι πέρα από τα χρωστούμενα των ιδιωτικών παρόχων προς τους Δήμους και την αύξηση στο κόστος του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, σοβαρότατο θέμα αποτελεί και το κόστος του ρεύματος στις ΔΕΥΑ, λόγω των γεωτρήσεων και άλλων εγκαταστάσεων διαχείρισης του νερού που απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια. 

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, το υψηλό κόστος στο ρεύμα θα απειλήσει την τιμή του νερού ή την βιωσιμότητα των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης,

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Βέροιας δήλωσε στην “InVeria” ότι στο επόμενο συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κ. Μακεδονίας θα καταθέσει υπόμνημα σχετικά και με το κόστος Άρδευσης, για όσους Δήμους της χώρας έχουν ανάλογες δραστηριότητες. 

Στην ουσία, θα ζητήσει μια έξτρα κρατική χρηματοδότηση για τον Δήμο Βέροιας και για τους Δήμους που διαθέτουν δημοτικά δίκτυα άρδευσης, προκειμένου να μην μετακυλιστεί στο κόστος στο αγρότες που χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες για το πότισμα των χωραφιών τους.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν ληφθούν μέτρα, ο πολίτης στο τέλος θα πληρώσει το… μάρμαρο! 

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή