Πολλές φορές έχει γραφτεί, συζητηθεί, «καταγγελθεί» το γεγονός ότι η «μικροεγκληματικότητα», δηλαδή αδικήματα που δεν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, στη Βέροια (όπως και πανελλαδικά) δεν αντιμετωπίζεται πολλές φορές με την αναμενόμενη αυστηρότητα, με αποτέλεσμα να βλέπουμε παραβατικά καθ’ έξην άτομα να συλλαμβάνονται ξανά και ξανά, να οδηγούνται στις δικαστικές αρχές και να αφήνονται ελεύθερα…

Μικροκλοπές, ζημίες, απειλές για χρήση βίας με σκοπό την ληστεία και άλλα παρόμοια αδικήματα δικαιολογούν την σύλληψη, αλλά η σύλληψη αυτή δεν οδηγεί πάντα στην φυλάκιση… 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός που συνέβη πριν καιρό, όπου ένα άτομο που είχε μόλις αφεθεί από τα κρατητήρια, στην επιστροφή του προς το κέντρο της πόλης άρχισε να «μπουκάρει» σε αυλές και, αφού κλήθηκε από τους πολίτες η αστυνομία, τον συνέλαβαν και πάλι. 

Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, πιο οργανωμένες, όπως οι ιστορίες με τις τηλεφωνικές απάτες, η απόδοση δικαιοσύνης δεν «συνάδει» με αυτό που θα περίμεναν οι πολίτες. 

Πρόσφατα έγινε η εξιχνίαση της υπόθεσης στη Βέροια και συνελήφθη αλλοδαπή, που μαζί με τους συνεργούς αναστάτωναν δεκάδες κόσμου, προσπαθώντας να τους εξαπατήσουν με δήθεν ατύχημα σε συγγενικά πρόσωπα των υποψήφιων θεμάτων. 

Στην γυναίκα αυτή, από τη Βουλγαρία η καταγωγή της, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης μερικών μηνών με αναστολή, αφέθηκε δηλαδή να επιστρέψει στην χώρα της και όλα… μέλι – γάλα.

Η περίπτωση γνωστού τοξικοεξαρτημένου της Βέροιας

Στα «κιτάπια» της η αστυνομία έχει σίγουρα μεγάλη… πελατεία. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που είναι οι «καλύτεροι πελάτες», όπως γνωστός (δυστυχώς για πολλούς γνωστός μέσα από την δράση του) γύρω στα 40 τοξικοεξαρτημένος συμπολίτης μας, ο οποίος πολλές φορές έχει απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές (αν όχι και καθημερινά). Πρόκειται για άτομο που είναι πολλά χρόνια τοξικοεξαρτημένος και κατά διαστήματα έχει εμπλακεί σε πολλά αδικήματα. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα ήταν πάρα πολλές οι αναφορές πολιτών, κυρίως γυναικών και ανήλικων παιδιών, ότι με την απειλή σουγιά (ή άλλων αιχμηρών αντικειμένων) ζητούσε χρήματα. Όπως μαθαίνουμε, σε γνωστή ομάδα μελών στο facebook που μετέχουν χιλιάδες γυναίκες από την Ημαθία, οι καταγγελίες για την δράση ατόμου που ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προσώπου είναι πολλές. Είτε για επιθέσεις σε βάρος τους ή στα παιδιά τους ή σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα.

Πολλές φορές συνελήφθη, αλλά όταν η αστυνομία προσπαθούσε να σχηματίσει την δικογραφία, δεν υπήρχαν πρόθυμοι μάρτυρες για να καταθέσουν τα γεγονότα. Χωρίς  μάρτυρες και χωρίς καταγγελίες ο δρόμος ήταν λίγο – πολύ γνωστός, είτε απλά να αφεθεί ελεύθερος ή, αν τελικά σχηματιζόταν δικογραφία, μερικοί μήνες φυλάκιση με αναστολή και πάλι έξω. 

Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες τα πράγματα άλλαξαν. Ο περί ου ο λόγος τοξικοεξαρτημένος συμπολίτης μας απείλησε με σουγιά επαγγελματία της πόλης, αυτή τη φορά καταγγέλθηκε το περιστατικό, εντοπίστηκε και συνελήφθη, οδηγήθηκε στο αυτόφωρο και, προς ανακούφιση πολύ κόσμου, για λίγους μήνες τουλάχιστον, οδηγήθηκε στις φυλακές. 

Πως θα χτυπηθεί το κακό στην ρίζα του;

Αναφερθήκαμε σε μια χαρακτηριστική περίπτωση της Βέροιας, αλλά φυσικά και δεν είναι η μόνη. Άλλωστε, μιλώντας για τοξικοεξαρτημένους, δηλαδή άρρωστους στην ουσία συμπολίτες μας, πρώτο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι το πώς θα  μπορέσουν να απεξαρτηθούν και όχι πώς να φυλακιστούν. Δυστυχώς, όμως, όλοι γνωρίζουμε πως η απεξάρτηση είναι πολύ δύσκολο να γίνει, ειδικά χωρίς βοήθεια από ειδικούς. Για αυτό και, έχοντας πάντα την ελπίδα της απεξάρτησης, ο δρόμος προς την φυλακή είναι – δυστυχώς – μονόδρομος σε άτομα με υψηλή παραβατικότητα. 

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις των «καθαρών» από ουσίες συμπολιτών μας (ή… επισκεπτών μας) που έχουν τις ίδιες και συνήθως σοβαρότερες παραβατικές συμπεριφορές. Άτομα με δεκάδες δικογραφίες πάνω τους, με αμέτρητες καταδίκες, αναστολές, φυλακίσεις, που παρά ταύτα συνεχίζουν το παραβατικό τους έργο. Και αν στους τοξικοεξαρτημένους υπάρχει κάποιο ακαταλόγιστο, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να υπάρχει καμιά δικαιολογία. 

Στο άκουσμα ότι κάποιοι ληστεύουν, κλέβουν, κάνουν διαρρήξεις ή διακινούν ναρκωτικά κλπ, αλλά είτε αφήνονται ελεύθεροι με αναστολή, είτε αφήνονται μέχρι την δική με ή χωρίς περιοριστικούς όρους, συνεχίζοντας την δράσης τους ή φυλακίζονται για ένα μικρό χρονικό διάστημα και βγαίνουν έξω και πάλι με «πτυχίο», με όλα αυτά λοιπόν, ο πολίτης πόσο ασφαλής αισθάνεται και πόσο ικανοποιείται το κοινό περί δικαίου αίσθημα; 

Με λίγα λόγια, θα πρέπει η επιείκεια να υπάρχει στις περιπτώσεις συμπολιτών μας που έπεσαν σε μικρά παραπτώματα αλλά κατά τ’ άλλα είναι ευυπόληπτοι και νομοταγείς πολίτες (στον καθένα μπορεί να συμβεί μια κακή στιγμή), ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει αυστηρότητα και καμία διάθεση «χαϊδέματος» προς αυτούς που έχουν επάγγελμα την κλεψιά, την απατεωνιά, το εμπόριο ναρκωτικών και ό,τι άλλο κάνουν. Αφενός για να υπάρχει όντως δικαιοσύνη και, αφετέρου, μπας και κάποτε περιοριστεί κάπως η ασύδοτη δράση τους. 

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή