Απόστολος Βεσυρόπουλος στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη: «Η φορολογική πολιτική μπορεί και πρέπει να έχει αναπτυξιακή διάσταση»

«Αποδείξαμε στην πράξη ότι η φορολογική πολιτική μπορεί και πρέπει να έχει αναπτυξιακή διάσταση και αυτός ο στόχος περνάει μέσα από τη μείωση των φόρων» τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος μιλώντας στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Ανέφερε ότι μέσα σε πρωτοφανείς, δύσκολες και οριακές συνθήκες,  η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει να παρουσιάσει ένα ορατό και μετρήσιμο έργο στον τομέα της φορολογικής πολιτικής.

Εφαρμόσαμε όπως τόνισε, μια πολιτική μείωσης των φόρων, επιτυγχάνοντας δημοσιονομική ισορροπία, ανάπτυξη αλλά και δίνοντας ώθηση και δυναμική στην ανάπτυξη επενδυτικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Επισήμανε ότι η οικονομική και φορολογική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, συνέβαλε, μεταξύ άλλων:

  • Στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  • Στη διασφάλιση της κοινωνικής σταθερότητας.
  • Στη στήριξη των επιχειρήσεων, προκειμένου να παραμείνουν ζωντανές.
  • Στην επιστροφή σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς μέσα στο 2021.

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ σημειώνοντας ότι «Είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα Φυσικά Πρόσωπα. Τον πρώτο κιόλας μήνα της διακυβέρνησής μας το 2019, μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%. Με το νόμο 4916/2022 που ψηφίστηκε πρόσφατα, προχωρήσαμε σε δεύτερη μόνιμη μείωση του κατά 13%, με εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, υλοποιώντας συνολική μείωση κατά 35% του ΕΝΦΙΑ στα Φυσικά Πρόσωπα σε σχέση με το 2018 και υπερκαλύπτοντας την προεκλογική μας δέσμευση. Σε απόλυτους αριθμούς μιλάμε για συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ σε Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα της τάξης των 860 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που παραλάβαμε.».

Παράλληλα έκανε μνεία σε μειώσεις φόρων, όπως:

  • Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 24% στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση, υπενθυμίζοντας ότι είναι η δεύτερη μείωση που γίνεται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού είχε προηγηθεί η πρώτη μείωση το 2019 από το 28% στο 24%.
  • Τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% από το φορολογικό έτος 2021 σε μόνιμη βάση.
  • Την επαναφορά στο 55% από το 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα σε μόνιμη βάση, από το φορολογικό έτος 2020.
  • Τη θέσπιση για τα φυσικά πρόσωπα εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ αντί του 22% που ίσχυε για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους και για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
  • Την επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2022, μέτρο που έχει ως άμεσα ωφελούμενους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες.
  • Την παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων μέχρι τον Ιούνιο του 2022.
  • Την μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% και μάλιστα σε μόνιμη βάση.
  • Την καθιέρωση για το τρέχον έτος από την 1η Ιανουαρίου 2022 μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία.
  • Την αύξηση από την 01/10/2021 του αφορολόγητου ορίου για τις δωρεές και τις γονικές παροχές στις 800.000, για τη μεταβίβαση κάθε είδους περιουσιακού στοιχείου από κάθε γονέα σε κάθε τέκνο, από παππού ή γιαγιά σε κάθε εγγόνι, μεταξύ συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και από κάθε τέκνο σε κάθε γονέα.
  • Την επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, και για το 2022.

Αναφέρθηκε επίσης στον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης με παρεμβάσεις όπως η δημιουργία της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών η οποία είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, η αυτοματοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, η δημιουργία στην ΑΑΔΕ νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και η παροχή δυνατότητας στους πολίτες να θέτουν σε ακινησία τα οχήματά τους, ηλεκτρονικά και χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν στην Εφορία για να καταθέσουν πινακίδες.

«Οι μεταρρυθμίσεις, οι μειώσεις φόρων, η απλοποίηση των διαδικασιών και η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, θα έχουν συνέχεια. Συνδέονται με τον στόχο της βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης, με την ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Η δέσμευση μας στην πολιτική μείωσης των φόρων παραμένει σταθερή και απόλυτη. Όταν προκύπτει δημοσιονομικός χώρος, η πρώτη προτεραιότητα και  επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.  

Παραμένοντας πιστοί στις αρχές και στο όραμα της ιστορικής παράταξής μας, εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον ελληνικό λαό μετρήσιμα και ορατά αποτελέσματα, παρά τις όποιες αντιξοότητες, διασφαλίζοντας τις συνθήκες για μία Ελλάδα πιο ισχυρή, με ενισχυμένο ρόλο στην διεθνή αγορά» τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Απ. Βεσυρόπουλος σε εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ στη Βέροια: «Διαρκής η μείωση των φόρων στην ακίνητη περιουσία εδώ και δυόμισι χρόνια»

«Η φορολογική αντιμετώπιση της ακίνητης περιουσίας, μετά τον Ιούλιο του 2019, έχει αλλάξει ριζικά. Υπάρχει μια διαρκής μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων» επισήμανε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ στη Βέροια.

Ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2019, η πολιτική της υπερφορολόγησης είχε αρνητικές συνέπειες στην αγορά ακινήτων. Παράλληλα, ο Υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη δεύτερη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο 60% των προϋπαρχουσών τιμών ζώνης.

Με τη δεύτερη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%, με εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, υλοποιούμε συνολική μείωση κατά  35% του ΕΝΦΙΑ στα Φυσικά Πρόσωπα σε σχέση με το 2018, υπερκαλύπτοντας την προεκλογική μας δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα Φυσικά Πρόσωπα.

Ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για μία συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ της τάξης των 860 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που παραλήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Με τη νέα μείωση που πρόσφατα ψηφίστηκε με το νόμο 4916/2022, το 80% των πολιτών, δηλαδή 8 στους 10 φορολογούμενους θα δουν νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά τους. Αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα παραδείγματα που αφορούν στην Ημαθία, σε περιοχές που ενώ υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η αύξηση αυτή δεν οδήγησε σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ όπως ανέμεναν κάποιοι. Αντίθετα με τη νέα νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν ακόμα λιγότερο φόρο.

Τόνισε επίσης ότι:

Καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα και άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του κύριου φόρου.

Διορθώθηκαν στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος, με στόχο έναν φόρο πιο ορθολογικό και αναλογικό, μέσω της μείωσης των συντελεστών του κύριου φόρου τόσο σε κτίσματα όσο και σε οικόπεδα καθώς και της ενοποίησης των κλιμακίων υπολογισμού φόρου κτισμάτων και οικοπέδων για χαμηλές και μεσαίες τιμές ζώνης . Οι αλλαγές αυτές αφορούν τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα.

Θεσπίστηκε η πάγια δυνατότητα αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε 10 δόσεις, από 6 που ήταν ως σήμερα.

Αναφορικά με τις εκπτώσεις του φόρου, μεταξύ άλλων, αυξάνονται οι συντελεστές έκπτωσης του φόρου των φυσικών προσώπων για τη μικρομεσαία ιδιοκτησία. Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, σημείωσε ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι εκπτώσεις από τον φόρο για τους φορολογούμενους με οικονομική αδυναμία πληρωμής, καθώς και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ανέφερε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η  απλοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης των ακινήτων, προκειμένου όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων να γίνονται να γίνονται αυτοματοποιημένα, σε λιγότερο χρόνο ελαχιστοποιώντας τις επισκέψεις των πολιτών σε υπηρεσίες.

 Ο κ. Βεσυρόπουλος, ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας:

«Μόνιμη και σταθερή δέσμευση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, όποτε προκύπτει σχετικός διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος. Και αυτό αποτελεί συνειδητή επιλογή μας. Δεν έχει συγκυριακά αλλά μόνιμα χαρακτηριστικά, καθώς οδηγεί σε μια οικονομία που αναπτύσσεται, ενισχύει την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, στηρίζει τους πολίτες και την κοινωνία».

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή