Έπρεπε να δοθούν τα στοιχεία από το Ευρωπαικό κέντρο λοιμώξεων[ECDC] για τους θανάτους από COVID στην Χώρα μας για να μάθουμε ότι στην Ημαθία έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας περισσότεροι από 530 θάνατοι  χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε πόσοι ασθενείς κατέληξαν από άλλες αιτίες λόγω του ότι τα νοσοκομεία έγιναν ΄μονοθεματικά΄ και πόσο επιβαρύνθηκε η υγεία των πολιτών με προυπάρχουσες παθήσεις που δεν είχαν την δυνατότητα πρόσβασης στον σύστημα υγείας.

Και αυτό γιατί σε όλες μας τις προσπάθειες να μάθουμε για την πορεία της πανδημίας στον νομό μας υπήρχε άρνηση να δοθούν στοιχεία από τις τοπικές υγειονομικές αρχές, το νοσοκομείο Ημαθίας και την 3η ΥΠΕ με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται ο προβληματισμός και η καχυποψία σε μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας.

Συγκεκριμένα με βάσει τα στοιχεία του Ευρωπαικού κέντρου λοιμώξεων έχουν καταγραφεί πάνω από 7120 θάνατοι στην Κεντρική Μακεδονία και 6737 στην Αττική με 4πλάσιο πληθυσμό 

Η Ημαθία βρίσκεται πολύ ψηλά, σε απόλυτο νούμερο, θανάτων στην επικράτεια αλλά και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που μας οδήγησαν  σε αυτήν την συνεχιζόμενη τραγωδία?

Στην Ευρώπη έγινε μία σοβαρή προσπάθεια διερεύνησης των αιτιών που οδήγησαν σε κατακόμβες νεκρών στο πρώτο πανδημικό κύμα, ενώ παράλληλα ενίσχυσαν τα συστήματα υγείας, έπεισαν σε μεγάλο βαθμό για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες,  πάρθηκαν μέτρα στην κατεύθυνση της κοινωνικής αποστασιοποίησης με αποτέλεσμα να βιώσουν λιγότερο επώδυνα τα επόμενα πανδημικά κύματα.

Στην Χώρα μας?..

Ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος μίλησε για τον άδικο θάνατο 6000 και παραπάνω ανθρώπων που θα μπορούσαν να είχαν σώθεί αν είχαμε επαρκή αριθμό κλινών ΜΕΘ περισσότερο στελεχωμένες που θα απέτρεπε νοσηλεία διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, κάτι που δεν έγινε με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της λειτουργίας των νοσοκομείων.

Με βάσει τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας πέθαναν οι 1000 από τους συνολικά 1500 που έχασαν την ζωή τους τα τελευταία 2 χρόνια στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για επιλογή ασθενών που θα εισαχθούν στις ΜΕΘ για τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα.

Ποιος ευθύνεται για τα ελλειμματικά μέτρα αποφυγής της διασποράς των κρουσμάτων στους χώρους συνωστισμού και ιδιαίτερα στους χώρους υπερμετάδοσης που είναι τα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς?

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της αποτυχίας του καθολικού εμβολιασμού, ιδίως στα άτομα άνω των 60 ετών, η οποία θα μπορούσε να ήταν περισσότερο στοχευμένη και αποτελεσματική μέσα από μία ολοκληρωμένη εκστρατεία πειθούς, διασφάλισης της εμπιστοσύνης, κινήτρων και λογικών κλιμακωτών καταναγκασμών?

Γιατί οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν εντάχθηκαν στον εθνικό σχέδιο δράσης με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάνθρωποί μας να πεθαίνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ?

Μπροστά σε αυτήν την συνεχιζόμενη τραγωδία υπάρχει μια κραυγή αγωνίας για την υπεράσπιση της ζωής αλλά και της Δημόσιας Υγείας.

Είναι ευκαιρία να αναλογιστούμε για  την σημασία των Δημόσιων συστημάτων υγείας που πρέπει άμεσα να ενισχυθούν αλλά και την ανάγκη ενεργοποίησης της ΠΦΥ.

Η πανδημία κατέδειξε την ανάγκη άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων που υποθάλπουν τα πανδημικά κύματα αλλά και την ανάγκη τροποποίησης των ανθρώπινων συμπεριφορών σε σχέση με το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τον τρόπο παρασκευής της τροφής.

ΤΣΑΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή