Πολλά γράφονται και λέγονται με αφορμή τα καιρούς περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με γυναικοκτονίες, ξυλοδαρμούς γυναικών, βιασμούς και γενικότερα κακοποιητικές στάσεις και όλο το υγιές κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας (διότι υπάρχει και το άρρωστο) νοιώθει αποτροπιασμό για όλα αυτά. 

Τα παραπάνω περιστατικά είναι “καραμπινάτα” και εύκολα… καταδικάζονται. Έλα όμως που για όλα αυτά υπάρχουν οι πρωταρχικές αιτίες, που μεταξύ αυτών είναι ο άκρατος σεξισμός που διέπει την κοινωνία μας. 

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να δηλώνει με στόμφο αηδιασμένος με τον βιασμό μια γυναίκας, αλλά δεν θα έχει πρόβλημα να πει ή να γράψει για μία άλλη γυναίκα ότι θα της ταίριαζε να… πλύνει κάνα πιάτο. 

Μπορεί κάποιος να είναι εξοργισμένος από μία γυναικοκτονία, αλλά θα έβαζε πολλούς αστερίσκους και θα αναρωτιόταν αν… προκάλεσε τον άντρα της μια κακοποιημένη γυναίκα. 

Και, ακόμα πιο ύπουλα, μπορεί να δηλώνεις για όλα τα παραπάνω την αντίθεσή σου, αλλά κάθε σου αναφορά που αφορά γυναίκα που δεν είναι της αρεσκείας σου, να βρίθει σεξιστικών σχολίων, να μην διστάζεις να σχολιάσεις την εμφάνισή της, τα κιλά της, την καταγωγή της, τον τρόπο ομιλίας της, την οικογενειακή της κατάσταση, την επαγγελματική της πορεία κλπ, όλα με ύφος βεβαίως υποτιμητικό, διότι… είναι γυναίκα και δεν σου αρέσει. 

Καλές οι καταδίκες για γυναικοκτονίες, κακοποιήσεις και βιασμούς, αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί υπάρχει το “σαράκι” του σεξισμού που με τον καιρό οδηγεί στα παραπάνω. Και αυτό το σαράκι το βλέπουμε παντού γύρω μας, μπορεί να το έχουμε και εμείς και να μην το καταλαβαίνουμε (μηδέ του υπογράφοντος εξαιρουμένου). 

Θα μπορούσε να γίνει μια ολόκληρη μελέτη για τον σεξισμό στην πολιτική, για το πως οι γυναίκες πολιτικοί αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται από τους “βαρβάτους” άνδρες, είτε πολιτικούς αντιπάλους και ομογάλακτους, είτε από τους “μπρουτάλ” δημοσιογράφους και δημοσιολογούντες. 

Άλλωστε, πως να ανεχτεί εύκολα ένα “παλαιάς κοπής αρσενικό” ότι μια “ομάδα” (φύλο) που μέχρι πριν 50 χρόνια… έπλενε πιάτα μπορεί τώρα να είναι πρόεδρος στο χωριό, δημοτική σύμβουλος, Δήμαρχος, αντιπεριφερειάρχης, Περιφερειάρχης, βουλευτής, υπουργός, Πρωθυπουργός ή Πρόεδρος της Δημοκρατίας…;

Υ.Γ. 1: Κακό πράγμα το σαράκι του σεξισμού σας λέω. 

Υ.Γ.: Το παραπάνω αφιερώνεται στις γυναίκες που υφίστανται σεξισμό και ως – μούντζα – σε αυτούς που τις τον ασκούν. Ακόμα και αν χρειάζεται να αυτοφασκελωθεί και ο υπογράφων.

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή