Έντονη ανησυχία και δυσφορία επικρατεί και πάλι στους κατοίκους του συνοικισμού Εργοχωρίου στη Βέροια, καθώς ο καταυλισμός ρομά στην περιοχή άρχισε και πάλι να κατοικείται και τα παραπήγματα ξεφυτρώνουν σαν… μανιτάρια. 

Σε σχετικό του μήνυμα στην ομάδα του Συλλόγου Εργοχωρίου, ο πρόεδρος του Φώτης Τηλιόπουλος ζητά την συνδρομή των κατοίκων για να μπορέσουν να βρουν τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου στο οποίο εγκαθίστανται οι ρομά, σε μια προσπάθεια να αναλάβουν πρωτοβουλία να έρθουν σε επαφή μαζί τους και να τους ζητήσουν να διεκδικήσουν την διοικητική αποβολή από το οικόπεδό τους. 

Με βάση τα παραπάνω, για ακόμη μια φορά αναδεικνύεται η απροθυμία της Δημοτικής Αρχής της Βέροιας να συμπαρασταθεί στις προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής. Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, αν ο Δήμος ήθελε όντως να βοηθήσει, θα ερχόταν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που διαμένουν οι ρομά και θα τους ζητούσε να κάνουν κάτι για να μείνει ο χώρος καθαρός, έστω και με ασφαλιστικά μέτρα ή ό,τι άλλο. 

Το έκανε ο Δήμος; Αν κάποιος έχει ένα οικόπεδο που δεν κόψει τα χόρτα του το καλοκαίρι, είναι πιθανότατο να λάβει προειδοποιητική επιστολή από τον Δήμο και αν δεν καθαρίσει το χωράφι του, ο Δήμος θα μπει, θα το καθαρίσει και θα του στείλει τον… λογαριασμό. 

Για την περίπτωση του καταυλισμού δεν υπάρχει καμία πρόθεση. Καμία πρωτοβουλία, παρά τους ισχυρισμούς περί… ενδιαφέροντος για το θέμα. 

Δεν ισχυριζόμαστε ότι οι ρομά πρέπει να εκδιωχθούν εν μια νυκτί, δεν είναι θέμα τιμωρίας. Αλλά δεν μιλάμε καν για χρόνια διαμένοντες στην περιοχή. Κάποιοι έχουν λίγες εβδομάδες που ήρθαν και προφανώς δεν θα “ξεριζωθούν”. 

Με τον πρέποντα σεβασμό στην προσωπικότητα του καθενός και στα δικαιώματά του, ρομά και κατοίκων της περιοχής, ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης καλείται για ακόμη μια φορά να αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες. Οι προκάτοχοί και ο ίδιος έως τώρα δεν παρήγαγαν αποτελέσματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει θα πρέπει να μείνει η κατάσταση έτσι για τις επόμενες δεκαετίες. 

Δεν θέλουμε να τον αδικήσουμε τον Κ. Βοργιαζίδη, ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι ασχολήθηκε με το θέμα, έδειξε ενδιαφέρον για να σταματήσει αυτή η κατάσταση, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί, αφού στο δια ταύτα αρχίζουμε πάλι από την αρχή και οριστική λύση δεν δόθηκε. 

Αλήθεια, οι 41 δημοτικοί σύμβουλοι της Βέροιας, δεν αισθάνονται άσχημα για αυτή την κατάσταση; Πόσοι νομίζετε έχουν θέσει το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο; Πόσοι έχουν ακούσει την αγωνία των κατοίκων; Πόσοι γνωρίζουν τις τριτοκοσμικές καταστάσεις στις οποίες διαβιούν οι συμπολίτες μας ρομά; Κανείς δεν έχει λίγη παραπάνω ευαισθησία πια πέρα από τις λακκούβες στους δρόμους και τα λουλούδια στα παρτέρια; Διότι, για λακκούβες και λουλούδια ακούμε συχνά στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το θέμα του καταυλισμού των ρομά ποτέ (παρά μόνο όταν είχαν κινητοποιηθεί οι κάτοικοι). 

Τελικά, το ερώτημα που πλανάται είναι ξεκάθαρο: Δεν θέλουν ή δεν μπορούν τελικά; 

Δεν μιλάμε για φόβο πολιτικού κόστους, διότι αυτό το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο με την παρούσα κατάσταση και αν δεν αλλάξει κάτι, φανταζόμαστε ότι αυτό θα αποτυπωθεί στις κάλπες (και προς τους διοικούντες και προς τους σιωπηλούς αντιπολιτευόμενους). 

Νίκος Βουδούρης

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή