Από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δ. Βέροιας εκδόθηκαν δύο δελτία Τύπου σχετικά με την ορθή διαχείριση των χριστουγεννιάτικων δέντρων και της στάχτης. Μάλιστα, όσον αφορά στα δέντρα, υπάρχει δράση ανακύκλωσης που υπάρχει και ένα συμβολικό – ανταποδοτικό δώρο. 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ

 

Ο Δήμος Βέροιας καλεί όλους τους πολίτες που προμηθεύτηκαν την περίοδο των εορτών για στολισμό φυσικό χριστουγεννιάτικο δένδρο, οποιουδήποτε μεγέθους,  να το μεταφέρουν για διάθεση,  στο χώρο δίπλα από το χώρο στάθμευσης των λεωφορείων  στην  ΕΛΗΑ,  προκειμένου αυτά να ανακυκλωθούν.

Τα δένδρα αφού θρυμματιστούν  θα  διατεθούν  για την παραγωγή pellet  ή εδαφοβελτιωτικού υλικού σε συνεργασία με αδειοδοτημένη εταιρεία επεξεργασίας υπολειμμάτων ξύλου. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στη μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται για ταφή  και δείχνουμε έμπρακτα το σεβασμό μας στο περιβάλλον.

Η παραλαβή των δένδρων θα γίνεται από τη Δ/νση Περιβάλλοντος – Καθαριότητας – Πολ. Προστασίας   από την Παρασκευή 7/1 έως και τη Δευτέρα 10/1/2022 και ώρες από 08.00΄έως 16.00΄.

 

Σε όσους  προσκομίσουν τα δένδρα στον παραπάνω  χώρο θα τους χορηγείται ως ανταπόδοση – επιβράβευση  «δώρο» ένας σάκος pellet ή ένας σάκος εδαφοβελτιωτικού υλικού.

Στην περίπτωση που δεν μεταφερθεί στο χώρο αυτό μπορείτε να  επικοινωνείτε με την υπηρεσία καθαριότητας για τη συλλογή τους (τηλ. επικοινωνίας  23313 50634 – 50595, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 07.00’ έως 14.00΄).

 

***

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΑΧΤΗΣ 


Στις 29/12/2021 και 30/12/2021 καταστράφηκαν δύο πλαστικοί κάδοι απορριμμάτων, λόγω ανάφλεξης των απορριμμάτων από την αυθαίρετη απόρριψη στάχτης  εντός των κάδων, χωρίς να ελεγχθεί η επικινδυνότητα ανάφλεξης και πρόκλησης πυρκαγιάς. 

  

Η  υπηρεσία προέβη στην αναζήτηση των υπευθύνων για την επιβολή κυρώσεων, εξ΄ αιτίας της πρόκλησης κινδύνων στην υγεία των πολιτών  από την έκλυση τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα, τον κίνδυνο πυρκαγιάς και καταστροφής δημόσιας περιουσίας, χωρίς αποτέλεσμα.

Για την αποφυγή ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον,  σας ενημερώνουμε ότι, η στάχτη που προέρχεται από εστίες καύσης (τζάκια, σόμπες, καυστήρες, κλπ) θα πρέπει να διαχειρίζεται με οικολογικούς τρόπους . Ενδεικτικά αναφέρεται η απόρριψη  της σε κήπους ή καλλιέργειες, ως λίπασμα, αφού  αυξάνει την αλκαλικότητα του εδάφους, εξουδετερώνει την οξύτητα του εδάφους (αύξηση του pH),  απωθεί παράσιτα και έντομα (ψείρες, σκόρους, ψύλλους, μυρμήγκια, σαλιγκάρια).

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η διαχείριση της με οικολογικούς τρόπους τοποθετείται, αφού σβήσει καλά με νερό, σε διπλές σακούλες , εκτός των κάδων απορριμμάτων και ενημερώνεται η υπηρεσία καθαριότητας για τη συλλογή τους (τηλ. επικοινωνίας  23313 50634 – 50595, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 07.00’ έως 14.00΄).

Παρακαλούμε για την τήρηση  των παραπάνω συστάσεων, αφού η διατήρηση της καθαριότητας, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας περιουσίας στο Δήμο είναι υπόθεση ΟΛΩΝ μας.

 Ας μη ξεχνάμε πως  «Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το σήμερα καλύτερο…»

Ο Αντιδήμαρχος 

Καθαριότητας – Ανακύκλωσης – 

Περιβάλλοντος – Πολ. Προστασίας

Βασίλειος Παπαδόπουλος

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

(function(d, s, id){var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
//

Πηγή