Γράφει ο Αντώνης Θεοχαρόπουλος*: Το χιόνι δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα αλλά μας προσφέρει και πολλά θετικά στην φύση και στα φυτά μας. 

Βέβαια μεγάλο ρόλο παίζει η διάρκεια της χιονοκάλυψης και το πάχος του χιονιού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία ‘κουβέρτα΄ για τα φυτά που υπάρχουν στους κήπους. Ουσιαστικά μονώνει το έδαφος και την βλάστηση κάτω από το χιόνι.

Βοηθά στο φύλλωμα των αειθαλών δέντρων που χάνουν την υγρασία τους τόσο από τις χαμηλές θερμοκρασίες όσο και από τους ισχυρούς ανέμους, να μην έχουν πρόβλημα με τις ακτίνες του ηλίου και τα στεγνώσει και τα ξηράνει.

Η υψηλή αντανακλαστικότητα της κάλυψης χιονιού μειώνει την καθαρή ακτινοβολία.

Αποφεύγουν το στρες της ξηρασίας τους χειμερινούς μήνες.

Σε ξηρούς χειμώνες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το παγωμένο έδαφος εμποδίζει τα φυτά να πάρουν υγρασία από το έδαφος (όπως ήταν ο φετινός χειμώνας) το χιόνι έχει ευεργετικές ιδιότητες προσφέροντας υγρασία.

Προσφέρει σταθερή υγρασία στα φυτά μας και στο έδαφος κατά την διάρκεια που λιώνει το χιόνι.

Πιο συγκεκριμένα για τα καλλιεργούμενα φυτά:

  • Στα χειμερινά σιτηρά το χιόνι βοηθά σαν μονωτικό και το προστατεύει από τις χαμηλές θερμοκρασίες και δίνει την κατάλληλη υγρασία στο έδαφος ώστε να επανεκκίνηση την ανάπτυξη του. 
  • Μη κάλυψη χιονιού σε συνδυασμό με χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργεί προβλήματα στην πρώιμη ανάπτυξη των καλλιεργειών.
  • Στα λαχανικά  το χιόνι βοηθά στο να μονώσει από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την προστασία τους μέχρι τη συγκομιδή.

Οι καλλιέργειες που μπορούν να επιζήσουν κάτω από το χιόνι είναι λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, παντζάρια, λάχανο, καρότο, σπανάκι, κρεμμύδια, μαϊντανός, ραπανάκια και μερικά ακόμα.

Επίσης έχουμε προστασία των φυτών, όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, τα φυτά δεν μπορούν να διατηρήσουν την υγρασία που τους χρειάζεται.

Με το χιόνι δημιουργείται ένας προστατευτικός μανδύας που προσφέρει σταθερή υγρασία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη μετέπειτα ανάπτυξή τους.

Το έντονο κρύο στις χειμωνιάτικες ημέρες στεγνώνει και ξηραίνει το φύλλωμα των φυλλοβόλων δέντρων.

Με το χιόνι τα νεκρά, πεσμένα φύλλα υγραίνονται τόσο, όσο χρειάζεται για να μετατραπούν σε φυσικό λίπασμα.

Αποτέλεσμα;

Να βοηθούν στη θρέψη των δέντρων και των φυτών ενισχύοντας τελικά, την ανάπτυξή τους την επερχόμενη άνοιξη

* Αντώνης Θεοχαρόπουλος είναι Γεωπόνος-Περιβαλλοντολόγος Msc και Γεωργικός Σύμβουλος

//

Πηγή