Από τις 6 το πρωί της Πέμπτης (30/12/2021) θα τεθούν σύμφωνα κατά πάσα πιθανότητα σε ισχύ τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον.

Το πρωί της Τετάρτης (29/12) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με την συμμετοχή του Θάνου Πλεύρη και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Στη 1 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας συνεδριάζει η επιτροπή των εμπειρογνωμώνων και στις 4 το απόγευμα θα γίνουν οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το newsit.gr, τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση θα περιλαμβάνουν και την απαγόρευση μουσικής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλα τα καταστήματα αυτά θα κλείνουν τα μεσάνυχτα, αλλά δεν αποκλείεται η γίνει η έκπληξη και να κλείνουν νωρίτερα. Αυτό, θα το αποφασίσουν οι ειδικοί ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει. 

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωνε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μας φέρνει σε μια κατάσταση που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά στο παρελθόν και οφείλουμε να παρέμβουμε αφού τα δεδομένα άλλαξαν.

Ο κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα θα ισχύσουν νωρίτερα, ενώ για τα σχολεία σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτά να ανοίξουν κανονικά, ωστόσο τον τελικό λόγο έχουν οι ειδικοί που θα αξιολογήσουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Διευκρίνισε ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα έχουμε και αλλά δεδομένα και άλλες συνεδριάσεις των ειδικών και αν χρειαστεί να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφορά τον διαγνωστικό έλεγχο, ενδεχομένως περισσότερα τεστ, θα το πράξουμε. «Θα εξαντλήσουμε κάθε εργαλείο, κάθε πιθανότητα, που έχουμε στα χεριά μας για να ατυχούμε το άνοιγμα των σχολείων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι καταλαβαίνει ότι ο κόσμος είχε άλλα σχέδια για αυτές τις μέρες, τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να καταφύγουμε σε εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης. 

Απαντώντας στο πώς θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα συνωστισμού και το αν θα γίνουν έλεγχοι, σημείωσε ότι «Θα υπάρξουν οδηγίες και συστάσεις». «Έχουμε κοινή λογική, ο κόσμος ξέρει τι πρέπει να κάνει και πώς να συμπεριφερθεί», είπε. 

Ποια μέτρα έρχονται νωρίτερα

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, και τα οποία, με βάση τη νέα στρατηγική, θα τεθούν σε εφαρμογή τις επόμενες ώρες είναι:

1. Στην εστίαση και την ψυχαγωγία:

-Περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας.

-Δεν θα επιτρέπονται οι όρθιοι πελάτες

-Σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως 6 άτομα. 

-Μεταξύ των τραπεζιών θα υπάρχουν αποστάσεις.

2. Μάσκες:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας (ΚΝ95 – FFP2) ή διπλή μάσκα και στο προσωπικό της εστίασης.

Παραμένει δε και για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.  

3. Εργασιακοί χώροι (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας):

-Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% 

-Κυλιόμενο ωράριο.

4. Γήπεδα:

-Μείωση πληρότητας στο 10%, με πλαφόν τα 1.000 άτομα.

-Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, διεξαγωγή των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.

5. Επισκέψεις στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο με pcr test 48 ωρών. 

6. Απαγόρευση εισόδου ιατρικών επισκεπτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και εντατικοποίηση των ελέγχων στα επισκεπτήρια.

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή