Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ημαθίας το μεσημέρι της Τρίτης 21 Δεκεμβρίου 2021 στον πολυχώριο “Ελιά”, στην οποία μετείχαν και οι πρόεδροι των Σωματείων Εργαζομένων Νοσοκομείου Βέροιας και Συμβασιούχων ΟΑΕΔ Νοσοκομείου Βέροιας. 

Γιώργος Καρτσιούνης, πρόεδρος Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ημαθίας – Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου Ημαθίας – Μ.Υ. Βέροιας: 

Μιλώντας αρχικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Γιώργος Καρτσιούνης μίλησε για τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και υπονόμευση του ΕΣΥ για να προετοιμαστεί το νέο ΕΣΥ μέσω ΣΔΙΤ και στο ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό. 411 ευρώ το μήνα παίρνουν οι εργαζόμενοι στην εστίαση και καθαριότητα των νοσοκομείων. Τα τμήματα λειτουργούν με ξεπερασμένα όρια, με υπεράνθρωπες προσπάθειες, κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό. Μεγάλο θέμα με αναισθησιολογους, προβλήματα εξοπλισμού, δεν έχουμε αναλυτή για τα pcr και.στέλνονται στην Κοζάνη ή ιδιώτες. Περιορίστηκαν τα περιστατικά. Ζητάμε μαζικες προσληψεις, μονιμοποίηση επικουρικου προσωπικό, βαρεα και ανθυγιεινά, επιστροφή στο παλιό ιατρικό μισθολόγιο. Ενίσχυση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και ο μαζικός εμβολιασμός να γίνει από αυτές τις δομές. Χειροτέρεψε η κατάσταση με την αναστολή εργαζομένων και θα μπορούσαν να εργάζονται με καθημερινά pcr, αν και είμαστε υπέρ των εμβολιασμών και θα πρέπει στοχευμένα να πεισθούν. Είμαστε κατά του προστίμου των 100 ευρώ.

Γιατροι πολλών ταχυτήτων. Ειδικευόμενοι φορτώνονται το περισσότερο βάρος σε ολα, μέχρι και στα εμβόλια. μέχρι 250 ατομα βλέπουν σε 12ωρο. Να ενταχθεί στην ευθύνη του ΕΣΥ ιδιωτικός τομέας

 

Γιάννης Βογιατζής, αντιπρόεδρος Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ημαθίας – Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ημαθίας – Μ.Υ. Βέροιας: 

Άρχισε να γερνάει το ΕΣΥ, που ξεκίνησε το 1983, σε ιατρικό προσωπικό, μηχανήματα και κτίρια. Δεν έγινε ανανέωση, παρά μόνο μπαλώματα.  Υπάρχει ενίσχυση του κέντρου σε βάρος της Περιφέρειας. Πολλα επαρχιακά νοσοκομεία αρχίζουν να αποδυναμώνονται.  Πρέπει να υπάρχουν κίνητρα και οικονομικά. Οι γιατροι δικαιώθηκαν για το μισθολόγιο, αλλα στο Υπουργείο Υγείας κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Ηλίας Νοβάκης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Βέροιας: 

Υποχρηματοδότηση, υποστελεχωση, έλλειψη σχεδιασμού, κοινωνική δικαιοσύνη με την ελλειπη πρόσβαση στην υγεία. Πάσχουμε στην Πρωτοβάθμια Υγεία. Έλλειψη πρόληψης. Μεγάλο ποσοστό ιατρών ανά 1000 κατοίκους και το μικρότερο σε νοσηλευτές. Προχωρά η εγκατάσταση στο νέο κτίριο, ΜΕΘ και άλλες κλινικές, τα ΤΕΠ. Ως σωματείο θεωρούμε ότι με την πίεση μας προχώρησαν τα θέματα. Υποστελεχωση με μακροχρόνιες άδειες, αναστολές, συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις. Πάγια αιτήματα : Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, επιδόματα επικίνδυνοτητας, αύξηση μισθών, μονιμοποίηση συμβασιούχων, εργατικό ατύχημα οι θάνατοι συναδέλφων από κορωνοϊό.

Μανιόπουλος Θωμάς, πρόεδρος συμβασιούχων ΟΑΕΔ Νοσοκομείου Βέροιας: 

Πολλές αποχωρήσεις, χωρίς μόνιμες νέες προσλήψεις. Απο το 2016 προσελήφθησαν άτομα για 1 χρόνο που ανανεώνεται καθε χρόνο. Πολλά νοσοκομεία δουλεύουν με συμβασιούχους ΟΑΕΔ. Αυτούς που χειροκροτούσαν, να μην μας γυρίσουν την πλάτη.

Παρών στην συνέντευξη Τύπου, με μικρή καθυστέρηση λόγω υπηρεσίας του στο νοσοκομείο Βέροιας, ήταν και ο ειδικευόμενος της Ορθοπαιδικής Κλινικής Βέροιας και ταμίας της Ένωσης Γιατρών, Νίκος Τσουλγκουνίδης.

Από τις τοποθετήσεις και μέσα από τον διάλογο που ακολούθησε το κεντρικό μήνυμα της συνέντευξης Τύπου θα μπορούσε να συνοψιστεί ως εξής:

Τα Κρατικά / Εθνικά Συστήματα Υγείας έχουν αποδείξει ότι είναι τα μόνα που μπορούν να προσφέρουν σωστές υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες, αρκεί τα Δημόσια Νοσοκομεία να υποστηρίζονται σωστά, με το κατάλληλο προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές. Άλλωστε, σε χώρες που εφαρμόζεται ο Δημόσιος χαρακτήρας της παρεχόμενης υγείας έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν πολύ καλές υπηρεσίες για κάθε άνθρωπο, σε αντίθεση με τα Συστήματα που έχουν ιδιωτικά χαρακτηριστικά που αν δεν έχεις χρήματα δεν έχεις δικαίωμα σε περίθαλψη. 

Για να μην υπάρχει αυτός ο “φαύλος κύκλος”, όπου οι εργαζόμενοι υγειονομικοί παραπονιούνται για τις συνθήκες εργασίας και οι πολίτες αγανακτούν από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, πέρα από την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, θα πρέπει να ενισχυθεί αποτελεσματικά το ΕΣΥ, με μόνιμες προσλήψεις, καλές απολαβές και ανανεωμένο εξοπλισμό, ούτως ώστε και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν αποτελεσματικότερα και οι πολίτες να εξυπηρετούνται καλύτερα. 

Παρά τα παραπάνω, διαφαίνεται πως υπάρχει η βούληση για ιδιωτικοποίηση της Υγείας, με την επέκταση των ΣΔΙΤ ακόμα και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κάτι που – αν συμβεί – θα σημάνει το τέλος του ΕΣΥ όπως το γνωρίσαμε τα τελευταία 35 και πλέον χρόνια στην χώρα.

Ν.Β.

Βίντεο από την συνέντευξη (pliroforiodotis.gr):

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή