Μεταξύ άλλων ο κ. Καραβασίλης ανέφερε:

«Ο δικηγόρος σύμφωνα με το νόμο είναι δημόσιος λειτουργός. Το λειτούργημά του αποτελεί θεμέλιο του Κράτους δικαίου»- (άρθρο 1 Κώδικα Δικηγόρων-Νόμος 4194/2013). 

«Ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης. Η θέση του είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της»- (άρθρο 2 Κώδικα Δικηγόρων-Νόμος 4194/2013). 

 Ο Δικηγορικός Σύλλογος ως ο πρώτος επιστημονικός Σύλλογος έχει μεγάλη εμβέλεια στην τοπική κοινωνία. Έτσι, τα τεκταινόμενα στον Δικηγορικό Σύλλογο ενδιαφέρουν τους πολίτες.

Με δεδομένα τα παραπάνω σκέφτηκα ότι μετά την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών στο Σύλλογό μας θα πρέπει να παρουσιάσω τον προγραμματισμό μου για την επόμενη θητεία μου στην Προεδρία του Συλλόγου μας. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ 2022-2025

1.- ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΤΥΠΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΗ ΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ.

Προτείνεται η σύσταση ενός άτυπου συμβουλίου, συγκροτούμενου από μη εκλεγέντες υποψηφίους συμβούλους με θητεία ισόχρονη και παράλληλη αυτής του εκλεγέντος  διοικητικού συμβουλίου.

Η θέση μου είναι ότι οι νέες προκλήσεις που θέτει το σύγχρονο περιβάλλον της δικαιοσύνης και της καθημερινής άσκησης της δικηγορίας, καθώς και η αναμόρφωση της ίδιας της κοινωνίας, που απαιτούν πολυεπίπεδη προσέγγιση, από τη μία, και από την άλλη το γεγονός ότι οι όποιοι σχεδιασμοί και αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με αμεσότερη συναίνεση των ίδιων των μελών του δικηγορικού συλλόγου, επιβάλλουν την δημιουργία ενός νέου θεσμού στο πλαίσιο πάντα των καταστατικών δυνατοτήτων του Δικηγορικού Συλλόγου. 

Ο θεσμός αυτός δεν έχει προηγούμενο και προτείνεται πρώτη φορά σε επίπεδο Δικηγορικών Συλλόγων.

Στόχος της σύστασης αυτού του άτυπου συμβουλίου είναι η επεξεργασία προτάσεων προς το διοικητικό συμβούλιο, η υποβολή αιτημάτων, η ακρόαση σκέψεων και ιδεών των μελών του δικηγορικού συλλόγου, η άσκηση κριτικής στη λειτουργία του συλλογικού οργάνου διοίκησης, ώστε μέσα από την πλατύτερη αυτή συμμετοχή των μελών του δικηγορικού συλλόγου μέσω του άτυπου συμβουλίου, να δημιουργηθεί ένα φόρουμ – μια κυψέλη ιδεολογικών-κοινωνικών – πολιτικοδικαιϊκών ζυμώσεων από παλαιούς και νέους Δικηγόρους, με σκοπό την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων.  

2.- ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ.

-Προσαρμογή στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. 

-Ψηφιακή Υπογραφή. 

-Διευκόλυνση της καθημερινότητας του Δικηγόρου με την εφαρμογή του Προγράμματος ‘Σόλων’. 

-Σεμινάρια για την εκπαίδευση των συναδέλφων στην διαχείριση των αιτήσεων των πολιτών στις διάφορες ψηφιακές πλατφόμες, όπου πλέον είναι απαραίτητη η συμβολή του Δικηγόρου. 

-Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνουν τα προγράμματα του Υπ. Δικαιοσύνης και του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιακή δικαιοσύνη.

– Καταβολή υποχρεωτικής ελάχιστης αμοιβής για την παροχή νομικών συμβουλών κατά την επίσκεψη στο δικηγορικό γραφείο. Καμπάνια για την δημιουργία νέας κουλτούρας στον πολίτη προκειμένου να μην απαξιώνεται ο Δικηγόρος και να μη θίγεται η αξιοπρέπειά του.

-Νομική βοήθεια. – Εξορθολογισμός κριτηρίων.

-Συμβουλευτική Δικηγορία. Σύνθημά μας ‘κάθε επιχείρηση πρέπει να έχει τον Δικηγόρο της’. Το μέλλον των επιχειρήσεων στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται προϋποθέτει μεταξύ άλλων και τη λειτουργία ισχυρής νομικής υπηρεσίας σε αυτές.

-Δημιουργία καταλόγου διαθεσιμότητας μελών για την παροχή εκκρεμών υποθέσεων που έχουν οι συνάδελφοι, έτσι ώστε να υπάρξει ανακατανομή δουλειάς και, άρα, και ανακατανομή εισοδήματος,  με σκοπό την ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των συναδέλφων (κυρίως των νέων δικηγόρων).

-Αξιοποίηση συναδέλφων για την αντιμετώπιση αλλαγών στο νόμο (π.χ τροποποιήσεις στους Κώδικες).  – Επιτροπή Ετοιμότητας από συναδέλφους για την άμεση ενημέρωση στις νομοθετικές αλλαγές.

-Αναβάθμιση υπηρεσιών του Συλλόγου στα γραφεία μας στη Νάουσα και στην Αλεξάνδρεια.

3. ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΜΕΛΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ.

Είναι αναγκαία στη σημερινή συγκυρία η επαναξιολόγηση του μητρώου μελών του Συλλόγου.

4.-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς προχωρούμε σε νέες πρωτοβουλίες και δράσεις.

-Με την έναρξη των δικαστηρίων τη νέα χρονιά υλοποιείται το πρόγραμμα ενημέρωσης των ανηλίκων που παραβαίνουν τον ΚΟΚ, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής συμπεριφοράς από δικηγόρους και τροχονόμους. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Εισαγγελέα Βέροιας, που έχει και την αρμοδιότητα των ανηλίκων, και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και με τη συμμετοχή μας ως Δικηγορικού Συλλόγου, του Επιμελητή ανηλίκων και του Διοικητή της Τροχαίας. Το πρόγραμμα αυτό δεν υλοποιήθηκε το προηγούμενο χρόνο λόγω covid. 

-Ενημέρωση σε ζητήματα ενδοοϊκογενειακής βίας.

-Παρεμβάσεις στο θέμα που ταλανίζει σήμερα τη κοινωνία με τη μάστιγα των γυναικοκτονιών. Σύσταση σώματος συμβουλευτικής δικηγορίας χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες.

-Παρεμβάσεις στα ζητήματα των προσφύγων και της εκμετάλλευσης ανηλίκων.

5.-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.

-Εκδήλωση μέσα στο δικαστικό μέγαρο με διάσημο πιανίστα,  όπως έγινε προ 2ετίας με τη συναυλία ‘Τα βαλς των Χριστουγέννων’, με σκοπό να δημιουργηθεί ιατρείο και να αγοραστεί απινιδωτής στο δικαστικό μέγαρο προς αποτροπή επειγόντων περιστατικών. 

-Βραδιά προς τιμή του συνταξιούχου Δικηγόρου, επιτίμου Προέδρου και ιστορικού, τ. βουλευτή, τ. Νομάρχη Γεωργίου Χιονίδη.

-Σχεδιάζεται διοργάνωση συνεδρίου για τον Βεροιώτη στην καταγωγή, πρώτο Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ),Κωνσταντίνο Ρακτιβάν. Το συνέδριο έχει ως στόχο την ανάδειξη της προσωπικότητας και της συμβολής του Κωνσταντίνου Ρακτιβάν στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου δικαίου και της δημόσιας διοίκησης. Μέσα από τις εισηγήσεις θα αναζητηθεί το αποτύπωμα του Ρακτιβάν στη νομική επιστήμη και στη λειτουργία της διοικητικής δικαιοσύνης. Το συνέδριο θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το ΣτΕ και καθηγητές του Διοικητικού Δικαίου, οι ενέργειές μας δε  κατατείνουν στο να τεθεί η εκδήλωση υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. 

6.- ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ.

Σύσταση Επιτροπής για την διάσωση και αξιοποίηση του παλαιού δικαστικού μεγάρου Βέροιας, στην πλατεία Ρακτιβάν (Ωρολογίου), που αποτελεί την ζωντανή ιστορία των Δικηγόρων του νομού μας,  σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας και άλλους φορείς. Η Επιτροπή που είχε αρχίσει τις εργασίες της το 2019,κάνοντας σημαντικά βήματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό ζήτημα του κτιρίου , δεν προχώρησε λόγω της πανδημίας.

7.- ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ. 

Η μέχρι σήμερα εμπειρία από το έτος 2013 που άρχισαν να λειτουργούν τα δικαστήρια στο Νέο Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας, ένα εξαιρετικό κτίριο, όπως όλοι παραδέχονται, δείχνει ότι η φύλαξη του Μεγάρου είναι ελλιπής. Συνεπώς, είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός ενεργειών εκ μέρους όλων των υπευθύνων μερών για τη λειτουργία του κτιρίου, ώστε να υπάρξουν μέτρα ασφαλείας  ικανά να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του κτιρίου, ακόμη και με τοποθέτηση πύλης εισόδου, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε επικίνδυνες καταστάσεις που τυχόν θα συμβούν όπως συνέβη πριν από ένα χρόνο περίπου. 

8.- ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

Στην τετραετία που πέρασε οι παρεμβάσεις μας μέσω της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ήταν σημαντική τόσο στο επίπεδο αντιμετώπισης κοινωνικών ζητημάτων, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή στο στάδιο της επεξεργασίας πολλών σημαντικών νομοθετημάτων  -νέο Οικογενειακό Δίκαιο, συνεπιμέλεια κλπ, όσο και στα εθνικά θέματα, με την παρουσία μας στην Ορεστιάδα για την υποστήριξη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είχαν συλληφθεί και κρατούνταν στις στρατιωτικές φυλακές, τη σημαντική παρέμβαση μας στο Καστελλόριζο το Σεπτέμβρη του 2020  για την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και  το Δίκαιο της θάλασσας κ.α.

Παρόμοια και πιο μεγάλη θα είναι η δράση μας και την τετραετία που έρχεται.

//

Πηγή