Στην Δημοκρατία, όπως τουλάχιστον εμείς την αντιλαμβανόμαστε, υπάρχουν κάποιες αρχές που την καθορίζουν. Μεταξύ αυτών, είναι η ελευθεροτυπία και στην ελευθεροτυπία περιλαμβάνεται το δικαίωμα (και συνάμα υποχρέωση) των δημοσιογράφων να θέτουν ερωτήματα (με όποιο τρόπο κρίνουν σκόπιμο) και το δικαίωμά τους στον σχολιασμό των απαντήσεων που λαμβάνουν ή σχολιασμού του γεγονότος ότι δεν λαμβάνουν απαντήσεις. 
Αφού ξεκαθαρίσαμε την άλφα – βήτα, ας προχωρήσουμε στο προκείμενο. Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 το InVeria.gr έθεσε μερικά ερωτήματα με αφορμή την ανάθεση έργου από τον Δήμο Βέροιας σε τοπική εταιρία της Βέροιας για την βιντεοσκόπηση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Είδαμε την ανάθεση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, την διαβάσαμε και μας δημιουργήθηκαν μερικές απορίες σχετικά με το περιεχόμενό της. 

Δυστυχώς, έχουμε την υποψία ότι το δικαίωμα στις απορίες και στα ερωτήματα δεν μας το αναγνωρίζουν κάποιοι αιρετοί του Δ. Βέροιας. 

Και έχουμε αυτή την υποψία διότι την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, ακούσαμε – με θλίψη ομολογούμε, αλλά αυτό είναι δικό μας πρόβλημα – τον αντιδήμαρχο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Καλλίστρατο Γρηγοριάδη να απαντά σε “δύο site”, έτσι γενικά και αόριστα, σχετικά με το θέμα της ανάθεσης των βιντεοσκοπήσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα να παραθέτει και στοιχεία που προέκυψαν από την μεταγενέστερη του δημοσιεύματός μας σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της εταιρίας που της ανατέθηκε με απευθείας ανάθεση η βιντεοσκόπηση των συνεδριάσεων (η σύμβαση υπογράφτηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2021). 

Το πρόβλημα δεν είναι φυσικά στις απαντήσεις, ούτε μας πειράζει το ύφος με το οποίο δόθηκαν, αλλά θα περιμέναμε από έναν αιρετό να γνωρίζει ότι όταν δίνεις απαντήσεις πρέπει να πεις σε ποιον τις δίνεις και όταν σχολιάζεις, πρέπει να πεις ποιον σχολιάζεις. 

Το να παίρνεις δύο ή παραπάνω δημοσιεύματα που ασχολούνται με ένα θέμα, αλλά με διαφορετική προσέγγιση, διαφορετικούς σχολιασμούς, διαφορετικά ερωτήματα και να τα “τσουβαλιάζεις” απλά και μόνο για φανεί ότι δέχεσαι… πυρά για “επουσιώδη ζητήματα”, δείχνει δύο πράγματα: Ή δεν μπορείς να χωρίσεις δύο γαϊδάρων άχυρα ή σκέφτεσαι πονηρά.

Όπως πονηρά σκέφτεσαι όταν λες “όλοι συμφωνούμε πως θέλουμε την βιντεοσκόπηση των μεταδόσεων“, προεξοφλώντας πως αφού “όλοι συμφωνούν” θα πρέπει να κάνουν και την αντίστοιχη “τσιμουδιά” σε ό,τι γίνει από εκεί και πέρα. 

Αναρωτηθήκαμε, το λοιπόν, γιατί απευθείας ανάθεση και γιατί στην συγκεκριμένη εταιρία, τα 7000 ευρώ για πόσες συνεδριάσεις είναι και αν θα συνεχίσει αυτή η διαδικασία και όταν επανέλθει η κανονικότητα στις συνεδριάσεις;

Ακούσαμε ότι έγινε απευθείας ανάθεση επειδή μπορούν, αφού τους δίνεται το δικαίωμα εκ του νόμου, και η εταιρία που της ανατέθηκε το έργο είναι εγνωσμένης τεχνικής επάρκειας να φέρει εις πέρας το έργο που της ανατέθηκε, ότι το ποσό των 6.994 ευρώ αφορά 10 συνεδριάσεις, άρα ο Δήμος Βέροιας θα πληρώνει 694,4 ευρώ κάθε φορά που κάνει συνεδρίαση για να βιντεοσκοπείται και να μεταδίδεται μέσω youtube η συνεδρίαση και ότι οι δυο προηγούμενες φορές που έγινε μετάδοση ήταν δοκιμαστικές, άρα το συνεργείο ήταν εκεί χωρίς να ανάθεση έργου για να δει πως θα προχωρήσει η διαδικασία. 

Δεν ξέρουμε αν ήταν τόσο περίεργα τα ερωτήματα που θέσαμε και ειλικρινά αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι κάποιος άνθρωπος που έχει τον κοινό (ή ελάσσον αυτού) νου θα έβρισκε δόλο πίσω από όλο αυτό. 

Τέλος, να ενημερώσουμε ότι τα ερωτήματα που έχουμε θα τίθενται κανονικά και όποιος επιχειρήσει άλλη φορά να μπερδέψει τα δικά μας ερωτήματα με άλλων (συναδέλφων, πολιτών ή όποιον άλλο) προκαλώντας σύγχυση και αφήνοντας υπαινιγμούς περί δόλου κλο, δεν θα είμαστε τόσο ευγενικοί… 

ΥΓ: Ενημερώσαμε εγγράφως τον κ. Γρηγοριάδη για το δικαίωμα (και ηθική υποχρέωση θα λέγαμε) που έχει να στέλνει απαντήσεις στο InVeria.gr, σε περίπτωση που δεν το είχε υπόψη.

Νίκος Βουδούρης

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή