Η εκθετική διασπορά του κορωνοϊού των τελευταίων ημερών στην επικράτεια που μεταφράζεται σε ραγδαία άνοδο των νέων μολύνσεων και στα παιδιά δημιουργεί πρόσφορο έδαφος ανησυχίας για το τι μέλλει γενέσθαι στα σχολεία το επόμενο διάστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία προκάλεσε προβληματισμό μεταξύ των γονιών, καθώς μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ένα σενάριο-βόμβα για κλείσιμο των σχολείων στις 15 Νοεμβρίου προκειμένου να ανακοπεί το μεγάλο κύμα διασποράς του κορωνοϊού στα παιδιά».

Ωστόσο, από το υπουργείο Παιδείας κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται ούτε ως πιθανό ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το alfavita.gr, ο γγ του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης δήλωσε ότι κανένα τέτοιο σενάριο δεν συζητείται στο υπουργείο.

Παράλληλα, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή σε ερώτημα, εάν πρόκειται να επανεξεταστεί το 50%+1 κρουσμάτων για το κλείσιμο ενός τμήματος, απάντησε: 

«Ας μιλήσουμε με αριθμούς και δεδομένα: ως προς τα τμήματα γενικής παιδείας στις δημόσιες σχολικές μονάδες, μόνο ένα ποσοστό 4,53% έχει πάνω από 25 μαθητές/μαθήτριες ανά τμήμα. Ενώ αυτή τη στιγμή, έχουμε 8 μόνο κλειστά τμήματα λόγω κορωνοϊού σε πάνω από 80.000 τμήματα σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Ακολουθούμε την διεθνή τάση και πρακτική για ιδιαίτερα αυξημένο έλεγχο. Επενδύουμε στη διενέργεια πολλών τεστ, ως τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για να ανιχνεύσουμε, να απομονώσουμε και, ως εκ τούτου, να περιορίσουμε τη μαζική διασπορά του κορωνοϊού».

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 25 ως 31 Οκτωβρίου, επιβεβαιώθηκαν 6.682 νέα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4 ως 18 ετών.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 25% στο σύνολο των κρουσμάτων, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 7,41% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα αναφοράς. 

Συγκεκριμένα, για την εβδομάδα 18 – 24 Οκτωβρίου είχαν ανακοινωθεί 5.970 νέες μολύνσεις στις ηλικίες 4 – 18 ετών, ενώ μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα είχαν εντοπιστεί 4.493 νέα κρούσματα.

Νωρίτερα τα δεδομένα είχαν ως εξής:

Την εβδομάδα 11-17 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 4.493 νέες μολύνσεις σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών. Την εβδομάδα 4-10 Οκτωβρίου, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών, ήταν 4.135.

Την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου είχαν εντοπιστεί 4.211 κρούσματα σε παιδιά 4-18 ετών, Την εβδομάδα 20 – 26 Σεπτεμβρίου 4.026 κρούσματα, 

Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 19 Σεπτεμβρίου 2021 τα κρούσματα στην ίδια ηλικιακή ομάδα ήταν 3.559.

Κλειστές σχολικές μονάδες

Όπως είναι αναμενόμενο, με την άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων σε παιδιά, υπάρχουν σχολικά τμήματα που κλείνουν λόγω 50%+1 κρουσμάτων. Ωστόσο, προς το παρόν τα κλειστά σχολικά τμήματα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, περίπου 20 σχολικά τμήματα δημοτικού και γυμνασίου σε συνολικά 7 σχολικές μονάδες ήταν κλειστά τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου.

//

Πηγή