ΑΠΟΨΗ: Αρκούσε η εβδομάδα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για να αντιληφθούν όλοι τις διαφορές των πολιτικών αρχηγών και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατέδειξε το Σαββατοκύριακο τη διαφορά μέρας και νύχτας.

Οι εκατέρωθεν προτάσεις παροχών μπορούν κάλλιστα να αξιολογηθούν από τους πολίτες. Εκείνο που όμως κάνει τη μεγάλη διαφορά, είναι η πολιτική φιλοσοφία μεταξύ των δύο αρχηγών. Εκεί όπου ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πόρρω απέχουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Από τη μια λοιπόν το ξεγύμνωμα του επιτελικού κράτους της Δεξιάς, τα golden boys, οι στρατιές των μετακλητών και η αστυνομοκρατία. Κι από την άλλη η αξιοποίηση καταξιωμένων προσωπικοτήτων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων σε θέσεις εξουσίας.

Από τη μια οι υπονομευτικές για το σύστημα αναστολές εργασίας υγειονομικών εν μέσω πανδημίας, κι από την άλλη οι χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Από τη μια τα megabytes και τα χαρτζιλίκια στους νέους, κι από την άλλη η στοχευμένη επένδυση στη γνώση και την ελπίδα, μέσω χιλιάδων προσλήψεων εκπαιδευτικών.

Από τη μια τα παλιά εργαλεία, τα κόμματα της γονικής παροχής και των πορφυρογέννητων, κι από την άλλη οι προοδευτικές αντιλήψεις ως απόρροια των αναγκών της ίδιας της δοκιμαζόμενης κοινωνίας.

Από τη μια οι πολιτικές για τους λίγους, που έχουν για γαλοπούλα τα Χριστούγεννα. Κι από την άλλη οι πολιτικές για τους πολλούς, που αυτοσχεδιάζουν για να κάνουν λίγο πιο γιορτινό το φτωχό τους τραπέζι.

Από τη μια το χάος και όσα παίρνει ο άνεμος, κι από την άλλη ο πραγματικός άνεμος αισιοδοξίας.

Κορυφαία στιγμή όλων στη φετινή ΔΕΘ, κατά την εκτίμησή μου, η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για τον ανασχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκεί όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφερειακή και Δημοτική, είναι για ακόμη μια φορά η μεγάλη αδικημένη στον χάρτη της κατανομής και της ανάπτυξης. Ανασχεδιασμός, που θα δώσει δεσπόζουσα θέση στη Βόρεια Ελλάδα, τη θέση δηλαδή που της ανήκει στην ανάπτυξη.

Αντώνης Μαρκούλης

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία

//

Πηγή