Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου 2021 στη Βέροια. 

Το πρωί της Κυριακής, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε στο Ναό των Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης και Οσίου Νικοδήμου, με την ευκαιρία της εορτής του Οσίου Αμφιλοχίου του εν Πάτμω. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας χειροθέτησε αναγνώστη και προσέφερε αναμνηστικό δώρο, παράλληλα με τις ευχαριστίες του ίδιου και της εκκλησιαστικής επιτροπής, σε δωρήτρια του Ναού που πρόσφερε την λειψανοθήκη όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Οσίου Αμφιλοχίου. 

Στη συνέχεια, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τα Θύματα της Μικρασιατικής Γενοκτονίας και Καταστροφής και εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Η ομιλία του Μητροπολίτη για το θέμα ήταν ιδιαίτερη, καθώς αναφέρθηκε σε όλα εκείνα τα γεγονότα που οδήγησαν τελικά στον ξεριζωμό και την καταστροφή του Ελληνισμού της Μ. Ασίας, έπειτα από 2.500 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του εκεί. Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Μητροπολίτη αφορούσε τον εθνομάρτυρα και ηρωικό Άγιο Χρυσόστομο, Μητροπολίτη Σμύρνης, ο οποίος παρά τις πάμπολες ευκαιρίες να διαφύγει σε ασφαλές σημείο, προτίμησε να παραμείνει με το ποίμνιο του και να υποστεί μαρτυρικό θάνατο. 

Μάλιστα, ο Μητροπολίτης έκανε και μία προσωπική και συγκλονιστική αποκάλυψη. Μεταξύ των κατατρεγμένων Ελλήνων που έσπευσαν να βρουν προστασία και παρηγοριά στον ηρωικό Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο ήταν και ο πατέρας του, Βασίλειος Καλπακίδης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο επόμενος μητροπολίτης Σμύρνης, μετά τον Άγιο Χρυσόστομο, εξελέγη από την Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο επί 10 έτη στενός του συνεργάτης π. Βαρθολομαίος Σαμαράς. Ο σημερινός Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος χειροτονήθηκε στη Βέροια, υπηρετούσε στο ιδιαίτερο γραφείο του Μητροπολίτη Βεροίας, καθώς και στον Ναό του Αγ. Ιωάννη του Ελεήμονος αρχικά και στο Ναό Μεταμορφώσεως στη Νάουσα στη συνέχεια, διατελώντας παράλληλα και Αρχιερατικός Επίτροπος Νάουσας. 

Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων της Βέροιας, έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και παιάνισε ο Εθνικός Ύμνος.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Άγγελος Τόλκας, ενώ παρόντες ήταν οι βουλευτές Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαίτζίδης, ο οποίος είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο υποδιοικητής της 1ης Μεραρχίας Πεζικού, ο Διεθυντής της Δ.Α. Ημαθίας ταξίαρχος Γεώργιος Αδαμίδης, εκπρόσωπος των Π.Υ. Ημαθίας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβ. Βέροιας Δημήτρης Πυρινός, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Συνδημότες” Παύλος Παυλίδης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής κ.α.

Δείτε βίντεο μετά το τέλος των εκδηλώσεων και σχετικές φωτογραφίες:

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή