Δελτίο Τύπου: Το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη συμμετέχει στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, οργανώνει και σας προσκαλεί στον νέο πολυχώρο του, «Αίθουσα φίλων» του στην Μελίκη Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 8 μμ στην  Έκθεση με θέμα: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΡΗΓΑΣ  – Η ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ 1797. ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΤΥΠΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ 1750-1830.

Ο Ρήγας Φεραίος πολυσήμαντος του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και πρωτομάστορας της Ελληνικής Επανάστασης με το μνημειώδες εθνοδιαφωτιστικό αυτό έργο του ενίσχυσε την συνειδητοποίηση της ιστορικής συνέχειας των Ελλήνων και πέτυχε να έχει έναν πολιτικό χάρτη για τις ανάγκες του νέου κράτους, που ετοίμαζε να δημιουργήσει μετά την επανάσταση.

Στην έκθεση θα εκτεθούν το Μονόφυλλο του Ρήγα για τον Αλέξανδρο και την ιστορία του, έκδοση του 1797 δια χειρός Ρήγα Φεραίου.

Η «Χάρτα», με πλήθος μυθολογικών και ιστορικών αναφορών και τοπωνυμίων, τυπωμένη το 1797 στην Βιέννη που αποτελείται από 12 φύλλα τα οποία ενωμένα συνθέτουν το επαναστατικό όραμα του Ρήγα Βελεστινλή (1757-1798). 

Σήμανση της Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας με όλα τα ιστορικά, αρχαιολογικά, τοπογραφικά και γεωγραφικά στοιχεία, όπως τα αποτύπωσε στο μνημειώδες αυτό προεπαναστατικό του έργο το οποίο αποτέλεσε τον πυρήνα της ελεύθερης Ελλάδας και του Διαφωτισμού.

Πρωτότυποι χάρτες οι οποίοι αποτυπώνουν θέσεις της Ημαθίας, τυπωμένοι μεταξύ 1750-1830. Επιλογή από την μεγάλη συλλογή του Κέντρου μας με χάρτες που φέρουν σημάνσεις και υπομνηματισμό την αρχαία αλλά και νεότερη Ημαθία.

Παλαίτυπα-Βιβλία σύγχρονα της Χάρτας, τυπωμένα1750-1830  στην Βιέννη και την Βενετία. 

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τον Απρίλη του 2022 για να γιορτάσει το Εθνογραφικό μας Κέντρο και την μεγάλη επέτειο της Νάουσας. 

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή