Αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές της Βόρειας Εύβοιας έκανε στην αρχή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας (μέσω τηλεδιάσκεψης) την Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021 ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο οποίος έκανε μια προσωπική αναφορά στο θέμα, καθώς από την περιοχή κατάγεται η σύζυγός του.

Όπως είπε, αν και ο οικισμός του τόπου καταγωγής της συζύγου δεν κάηκε, ωστόσο η ευρύτερη περιοχή υπέστη καταστροφή. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα παράπονα των κατοίκων και φορέων της περιοχής για ελλείψεις που οδήγησαν στις μεγάλες καταστροφές, ενώ αναφέρθηκε στις δράσεις υποστήριξης των πυρόπληκτων, όπως άλλωστε ο Δήμος έχει κάνει και για άλλες περιοχές που υπήρξαν φυσικές καταστροφές. 

Λειψυδρία στα ορεινά 

Ο Κώστας Βοργιαζίδης συνδύασε το θέμα της κλιματικής αλλαγής και με τον Δήμο Βέροιας, αναφερόμενος στα φαινόμενα λειψυδρίας που παρατηρούνται σε πολλές περιοχές ορεινές περιοχές του Δήμου. 

Όπως είπε ο Δήμαρχος, σε κάποια χωριά υπάρχει σπατάλη, αλλά σε άλλα, όπως στο Σέλι, όπου δεν υπάρχει καθόλου σπατάλη και όμως υπήρχε δραματική μείωση στις πηγές. Στην συνέχεια ο κ. Βοργιαζίδης αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων εξοικονόμησης ύδατος, σε πεδινές και ορεινές περιοχές.

Κορωνοΐός: 113 ενεργά κρούσματα μόνο στον Δ. Βέροιας

Στα άλλα θέματα που έθεσε ο Δήμαρχος στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, έκανε αναφορά στο θέμα του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως – σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας – το 97% των νοσηλευομένων είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Επίσης, αναφέρθηκε στα ενεργά κρούσματα του Δήμου, τα οποία διαμορφώθηκαν ως εξής: Στις 26 Ιουλίου ήταν 58 ενεργά κρούσματα, 2 Αυγούστου 86 κρούσματα, 9 Αυγούστου 94 κρούσματα, 16 Αυγούστου 106 κρούσματα και την Δευτέρα 23 Αυγούστου 113 κρούσματα ενεργά, μόνο στον Δ. Βέροιας. Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι με ήπια συμπτώματα και παραμένουν στο σπίτι τους, καθώς από τους 113 μόνον οι 7 νοσηλεύνονται στο νοσοκομείο, ενώ είναι κατά βάση νέοι άνθρωποι.

Πως θα μπορέσουν να γίνουν δια ζώσης συνεδριάσεις

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα της δυνατότητας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου δια ζώσης, στο Δημαρχείο. Όπως είπε, εκδόθηκε ΚΥΑ που δίνει τέτοια δυνατότητα, τηρουμένων των αποστάσεων, αλλά μόνο για εμβολιασμένους. Επί του θέματος αυτού έχουν τεθεί ερωτήματα που αναμένουν απάντηση, όπως τι θα γίνει στην περίπτωση μη εμβολιασμένων συμβούλων, αν θα μπορούν να συμμετέχουν με κάποιον άλλο τρόπο, αν αντικαθίστανται ή, αν δεν υπάρξει τρόπος συμμετοχή εξ αποστάσεως για παράδειγμα, αν μετά από 3 συνεχόμενες απουσίες θα χάσουν την θέση τους, όπως προβλέπει ο νόμος. 

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμαρχος τόνισε ότι υπάρχει σχεδιασμός και μπορεί να γίνει δια ζώσης συνεδρίαση, με αναδιάρθρωση του τρόπου που κάθονται οι σύμβουλοι, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για φυσική παρουσία δημοσιογράφων. Για το θέμα αυτό θα έχει συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τους επικεφαλής των παρατάξεων, για να τους παρουσιάσει το σχέδιο και να διαπιστωθεί αν υπάρχει συμφωνία.

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή