Δελτίο Τύπου από την δημοτική παράταξη “Συνδημότες”: Μεσούντος του θέρους επανήλθε το θέμα της εξαγοράς του κτιρίου “Τσαλέρα” στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 21/7/2021. Εντυπωσιάζει και πάλι η επιπόλαιη το λιγότερο αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού θέματος, επιπολαιότητα που αυτή τη φορά, θα δικαιολογούσε αμφιβολίες για την “καθαρότητα” των διαδικασιών. 

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών κ.Τσαχουρίδης, εισηγούμενος το θέμα, μας ενημέρωσε ότι η πρόταση είναι η εξαγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου και του κτιρίου που υπάρχει σ΄ αυτό, αντί του ποσού των 455.000 ευρώ. Ποσό που έκρινε λογικό ο πιστοποιημένος εκτιμητής κ. Καρατζάς. Σε ερώτηση μας, εάν ο Δήμος ανέθεσε σε δικό του πολιτικό μηχανικό, να ελέγξει και να εκτιμήσει το προς αγορά οικόπεδο με το κτίσμα, η απάντηση ήταν εντυπωσιακή. “Όχι”!!! Ομολόγησε ο Αντιδήμαρχος, παρόντος του Δημάρχου κ. Βοργιαζίδη!!!

Επειδή πρόκειται για ένα σοβαρό ποσό που θα δεσμεύσει τον Δήμο κι επειδή είναι πρωτάκουστο να θέλεις να αγοράσεις κάτι και να μην το ελέγχεις εσύ ο ίδιος, επαναφέρουμε λοιπόν την πρότασή μας και επιμένουμε στην υλοποίησή της, ως απολύτως λογική, πρακτική και εξασφαλίζουσα την απαιτούμενη διαφάνεια που θα  αποκλείσει δια παντός δεύτερες ή τρίτες σκέψεις.

α. Προτείνουμε να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή αποτελούμενη από τους επικεφαλής των παρατάξεων ή εκπροσώπους αυτών, που θα ασχοληθεί με τις πτυχές του θέματος.

β. Η επιτροπή αυτή θα πρέπει σύντομα και χωρίς καθυστέρηση να αναθέσει σε πολιτικό μηχανικό του Δήμου μας, να δώσει την δική του εκτίμηση αρχικά για την συμφέρουσα τον Δήμο τιμή εξαγοράς του οικοπέδου-κτίσματος.

γ. Να αναθέσει επίσης την συνολική εξέταση του κτίσματος για θέματα στατικότητας, επάρκειας, κλπ

δ. Πέραν όμως της στατικότητας, θα πρέπει να διερευνηθεί το εάν  είναι οι χώροι και κατάλληλοι για να στεγάσουν ένα σύγχρονο σχολείο. Εάν υπάρχουν προβλήματα, να εκτιμηθεί  το κόστος των παρεμβάσεων που απαιτούνται, για να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό σχολείο μετά  την εξαγορά. Να προσθέσω εδώ, ότι με ιδιαίτερη προσοχή και ανησυχία ομολογώ, άκουσα την συμπλήρωση του κ Πυρινού, Προϊσταμένου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ότι “καλό θα ήταν να διερευνηθεί η ύπαρξη κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για την ενδεχόμενη ανάγκη κατασκευής νέου σχολείου”!!! Προφανώς η επισήμανση αυτή υποδηλώνει εμμέσως πλην σαφώς, ότι  υπάρχουν και στην διοικούσα ομάδα αμφιβολίες για την καταλληλότητα του κτιρίου στην προοπτική να μετατραπεί σε σύγχρονο σχολείο, κατάλληλο να φιλοξενήσει μαθητές, χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις. Αν όμως το κτίριο κριθεί ακατάλληλο μετά την έρευνα ή ότι απαιτεί παρεμβάσεις, είναι προφανές ότι η τιμή θα πρέπει να αφαιρεθεί από την όποια σημερινή αξία του εκτιμήθηκε και κοντά σ΄ αυτό να συνυπολογιστεί και το κόστος κατεδάφισης του κτηρίου (μηχανήματα, απομάκρυνση των μπαζών, κλπ), αν μιλάμε για ολοκληρωτική κατεδάφιση. 

δ. Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα αυτή και έχουμε πλήρη εικόνα για το τι αγοράζουμε σαν Δήμος, σε ποια κατάσταση βρίσκεται και ποιες οι μελλοντικές πιθανές επιβαρύνσεις, τότε να καλέσουμε τους ιδιοκτήτες ή εκπρόσωπο αυτών για την τελική διαπραγμάτευση.

ε. Αυτή την τελική πρόταση-συμφωνία της επιτροπής με τους ιδιοκτήτες, συνοδευόμενη από όλες τις εξηγήσεις να φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο  για την αποδοχή ή μη του οικοπέδου-κτιρίου.

Οφείλω όμως να ομολογήσω, ότι η μη αποδοχή της πρότασής μας, που είναι προφανές ότι δεν έχει καμία πολιτική σκοπιμότητα, αλλά εντάσσεται απολύτως στην καλώς νοούμενη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην θετική εξέλιξη θεμάτων του Δήμου, οδηγεί και εμάς σε δεύτερες σκέψεις…

Η λύση για το θέμα και η διασκέδαση των όποιων ανησυχιών, πολύ απλά τελειώνει, με την αποδοχή της πρότασης. 

Επειδή το θέμα θα επανέλθει ούτως η άλλως, λόγω ακυρότητας της απόφασης, τελούμε  εν αναμονή.

Παύλος Παυλίδης

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης 

“Συνδημότες”

Συμπλήρωση προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου 

κ.Πρόεδρε

Θα μπορούσατε μαζί με την παραπομπή στη δικαιοσύνη της εύστοχης τοποθέτησης του εκλεκτού συναδέλφου κ Γουλτίδη, που απηχεί την θέση ολόκληρου του συνδυασμού,  να παραπέμψετε και την παρούσα. Είναι του αυτού περιεχομένου, εκφράζει την ανησυχία μας για την καλώς νοούμενη λειτουργία των οργάνων του Δήμου μας και θα κερδίσετε και χρόνο. Υπενθυμίζω μόνο την ολισθηρότητα του κατήφορου…

Με τον σεβασμό που σας αναλογεί.

Παύλος Παυλίδης.

//

Πηγή