Εγκαινιάσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (17/7/2021) το απόγευμα στην Βεργίνα το αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών. Τα εγκαίνια έκαναν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία της τοπικής πολιτικής ηγεσίας.

Στην τελετή των εγκαινίων η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη έκανε μια αναφορά στα ιστορικά δεδομένα του χώρου και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και της Υπουργού Λίνας Μενδώνη. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη, ο Μητροπολίτης, ο Υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι βουλευτές Τάσος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Άγγελος Τόλκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, οι αντιδήμαρχοι Βέροιας Βασίλης Λυκοστράτης, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Δημήτρης Πυρινός κ.α.

Την κ. Μενδώνη στη Νεκρόπολη των Αιγών υποδέχθηκε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αντώνης Ζησιόπουλος και ο τοπικός σύμβουλος Άγγελος Παπαντώνης. Η μικρή Καλλιόπη, ανιψιά του προέδρου, έδωσε στην Υπουργό ένα μπουκέτο λουλούδια.

Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε ξενάγηση στον χώρο.

Η τοποθέτηση της Αγγελικής Κοτταρίδη

Το πάρκο δημιουργήθηκε στον αχανή χώρο της νεκρόπολης. «Ο τόπος των νεκρών είναι μεγάλος γιατί οι Μακεδόνες δεν συνήθιζαν θα κάνουν ταφές τη μια πάνω στην άλλη», εξήγησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία ξενάγησε στο χώρο την υπουργό.

Στο αρχαιολογικό πάρκο, που περιφράχτηκε συστηματικά, φυτεύτηκαν 7.500 δένδρα -«όλα ντόπια για να έχουν τα πουλιά να τρώνε όλο το χρόνο», όπως σημείωσε η κ. Κοτταρίδη- και τοποθετήθηκε εποπτικό υλικό και στέγαστρα προστασίας σε τύμβους και στο παλιότερο τμήμα της βασιλικής ταφικής συστάδας.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση της κ. Κοτταρίδη

Η τοποθέτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα

Στην ανάγκη υποστήριξης του πολιτισμού ως αναπτυξιακό πυλώνα της οικονομίας της χώρας, αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να στηρίζουμε το αρχαιολογικό έργο και τον πολιτισμό του τόπου μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία 13 χρόνια έχουν δοθεί περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ για έργα πολιτισμού.

«Η ανάδειξη και η σύνδεση του πολιτισμού μας με την ανάπτυξη του τόπου μας αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται στην πράξη με την προβολή της ιστορίας σε όλο τον κόσμο. Ο πολιτισμός είναι το διαβατήριο για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Τζιτζικώστα

Η τοποθέτηση της Λίνας Μενδώνη

«Οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, μέσα στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας, αυτά τα οποία παραλάβαμε, τα μνημεία μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, τα άμεσα συνδεδεμένα με την εθνική μας ταυτότητα», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινιάζοντας, σήμερα το απόγευμα, το αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών και της Βασιλικής ταφικής Συστάδας «των Τημενιδών» (μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO).

«Συγχρόνως οφείλουμε ν’ αναδείξουμε όλο αυτό το απόθεμα, γιατί έχουν δικαίωμα ζωής και οι σύγχρονοι και οι επόμενοι. Ο πολιτισμός έρχεται να λειτουργήσει ως ένα μοναδικό οικονομικό και αναπτυξιακό εργαλείο», υπογράμμισε η υπουργός, προσθέτοντας: «Αν κάπου πρέπει να επενδύσει η χώρα είναι ο πολιτισμός της. Μόνο μέσα από τις παρεμβάσεις στον τομέα του πολιτισμού, το τουριστικό προϊόν μας καθίσταται ανταγωνιστικό».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία της κ. Μενδώνη

Η Νεκρόπολη των Αιγών

Το αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών και της Βασιλικής ταφικής Συστάδας ‘’των Τημενιδών’’ (μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO) που καταλαμβάνει έκταση 540 στρεμμάτων στα βόρεια του αρχαίου άστεως και περιλαμβάνει 530 σωζόμενους, ορατούς ταφικούς τύμβους. Τα εγκαίνια του αρχαιολογικού πάρκου που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υλοποιήσης από την ΕΦΑ Ημαθίας του έργου ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας «Προστασία και ανάδειξη του νεκροταφείου των Τύμβων και της ταφικής συστάδας ‘’των Τημενιδών’’» (2012-2015) θα τελέσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Το αρχαιολογικό πάρκο περιλάμβανε την συστηματική περίφραξη του αχανούς χώρου, την δημιουργία διαδρομών, τη φύτευση 6.500 δένδρων και την τοποθέτηση εποπτικού υλικού και στεγάστρων προστασίας σε τύμβους και στο παλιότερο τμήμα της βασιλικής ταφικής συστάδας. Κατά την διάρκειά του νέα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ταφικά μνημεία ήρθαν στο φως, μερικά από τα οποία προστατεύτηκαν και αναδείχθηκαν με την τοποθέτηση στεγάστρων (2018-2020), ώστε να μπορούν να είναι επισκέψιμα από το κοινό.

Συνολικά 21 τάφοι ήρθαν στο φως στην βασιλική ταφική συστάδα που χρονολογούνται από τις αρχές του 6ου μέχρι τις αρχές του 3ου προχριστιανικού αιώνα, ανάμεσα στους οποίους αναγνωρίζονται οι εντυπωσιακές υπόστυλες ταφικές αίθουσες του Αμύντα Α΄ (530-496 π.Χ.) και του Αλέξανδρου Α΄ (496-454 π.Χ.) που έφερε την Μακεδονία στο ιστορικό προσκήνιο, ο τάφος του Περδίκκα Β΄(454-413 π.Χ.) με την αρχαιότερη γνωστή ζωγραφική από την περιοχή και το σύμπλεγμα των 3 μακεδονικών τάφων, οι δύο από τους οποίους πιθανότατα ανήκουν στην κόρη του Φιλίππου Β΄ Κύνα και στο βασιλικό ζεύγος Φιλίππου Γ΄ Αρριδαίου (323-317 π.Χ.) και Ευρυδίκης που ήταν ετεροθαλής αδελφός και θυγατέρα της προηγούμενης.

Δίπλα στην βασιλική συστάδα, σε ένα αναπεπταμένο πεδίο 50 στρεμμάτων οι Μακεδόνες τελούσαν τους ταφικούς αγώνες για τους νεκρούς βασιλείς, συνδέοντας την ιστορία με την επική παράδοση, και κάθε Άνοιξη γιόρταζαν με τελετουργικούς χορούς την αρχή των πολεμικών επιχειρήσεων. Η περιήγηση στο αχανές αρχαιολογικό πάρκο που, καθώς θα μεγαλώνουν οι συστάδες των δένδρων, θα γίνεται όλο και πιο ειδυλλιακή καλεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στη μνήμη και την ιστορία και τον προετοιμάζει να συναντηθεί με εκείνους που άλλαξαν την πορεία του κόσμου, τον Φίλιππο Β΄ και τον Μεγαλέξανδρο, που σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές ξεκίνησε από δω, από τα ιερά χώματα της βασιλικής Μητρόπολης των Μακεδόνων, την μεγάλη εκστρατεία.

Επίσκεψη στον Άη Δημήτρη στα Παλατίτσια

Νωρίτερα, η κ. Μενδώνη επισκέφτηκε τον Άη Δημήτρη των Παλατιτσίων στις Αιγές. Η υπουργός εντυπωσιάστηκε από το ναό, ο οποίος είναι χτισμένος τον 16ο αιώνα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του διαχρονικού αρχαιολογικού χώρου των Αιγών και μνημείο UNESCO.

Τη σημασία του μνημείου είχε συλλάβει πρώτος ο αείμνηστος Μανόλης Ανδρόνικος, το 1940, όταν φοιτητής τότε Αρχαιολογίας, έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην έρευνα, με ένα μικρό άρθρο για μία από τις πολλές επιγραφές του μνημείου.

Ο ναός παρέμεινε κλειστός και σε κακή κατάσταση για δεκαετίες. Ωστόσο, αφού εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν οι σχετικές μελέτες, εντάχθηκε στο πρόγραμμα δράσης της ΕΦΑ Ημαθίας και από το 2017 μέχρι και το 2019, με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, στερεώθηκε, συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε πλήρως.

Μετά την επίσκεψη στον Άη Δημήτρη, όπου στάθηκε σε κάθε λεπτομέρεια των εντυπωσιακών τοιχογραφιών, η κ. Μενδώνη, μαζί με τον κ. Τζιτζικώστα πήγαν στο νέο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το επόμενο έτος, με τον Περιφερειάρχη να κάνει λόγο για ένα μουσείο «εφάμιλλο εκείνου της Ακρόπολης».

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή