Δελτίο Τύπου από Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Κοινό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού των πολιτών από τη διοίκηση και την αντιπολίτευση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Κοινή συνέντευξη τύπου για την προώθηση των εμβολιασμών ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού παραχώρησαν σήμερα (15/7/2021) οι επικεφαλής παρατάξεων της διοίκησης και αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Διοίκηση και αντιπολίτευση έστειλαν κοινό μήνυμα για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ως τη μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση, που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού και να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της παράταξης «Αλληλεγγύη» Απόστολος Τζιτζικώστας, οι επικεφαλής των παρατάξεων «Κοιτάμε Μπροστά» Χρήστος Γιαννούλης, «Πράξεις για τη Μακεδονία» Χρήστος Παπαστεργίου, «Οικολογία – Πράσινη Λύση» Φίλιππος Γκανούλης και «Εγγύηση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Αδέσμευτος Συνδυασμός» Δημήτρης Βάνης.

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε ειδικά τον κ. Παπαστεργίου για την πρότασή του να αναληφθεί αυτή η κοινή πρωτοβουλία για την προώθηση των εμβολιασμών και στην τοποθέτησή του επισήμανε: «Σήμερα είμαστε όλοι μαζί. Παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, γι’ αυτό τον κοινό σκοπό για όλους τους συμπολίτες μας. Στέλνουμε το πιο ηχηρό μήνυμα, ένα μήνυμα που ξεπερνάει τα γεωγραφικά όρια της Κεντρικής Μακεδονίας και απλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, ότι αφήνουμε στην άκρη όσα μας διαφοροποιούν και μαζί, ενωμένοι, κάνουμε την κοινή προσπάθεια για να βγούμε όρθιοι από την πανδημία και θα ξαναβρούμε τη ζωή μας».

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι «τους τελευταίους 17 μήνες ολόκληρος ο κόσμος δίνει μία πολύ δύσκολη μάχη με τον κορονοϊό. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχουμε βιώσει όλοι, πρωτοφανείς καταστάσεις, καταστάσεις που αδιαμφισβήτητα έχουν στιγματίσει το κοινωνικό σύνολο και έχουν προκαλέσει ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Ιδιαίτερα μάλιστα, η περίοδος αυτή έχει χαραχθεί στη μνήμη ανθρώπων που νόσησαν, που νοσηλεύθηκαν, που διασωληνώθηκαν, αλλά και στα αγαπημένα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων, που είτε πέρασαν μέρες αγωνίας για τον δικό τους ασθενή, είτε έχασαν τους συγγενείς τους. Ουσιαστικά ο φόβος της ασθένειας, οι επιπτώσεις στην ψυχολογία μας και το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που έχουν υποστεί επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενοι δοκιμάζουν σκληρά της αντοχές μιας ολόκληρης κοινωνίας, που όλο το προηγούμενο διάστημα ένιωθε εγκλωβισμένη, σε μια παρατατεταμένη διαδικασία με απρόβλεπτες συνέπειες, χωρίς να βλέπει το φως της εξόδου από το τούνελ».

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο και πιο αποτελεσματικό όπλο απέναντι στην πανδημία, απέναντι στην ανατροπή της κανονικότητας και της ζωή μας είναι τα εμβόλια και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους: «Είναι ο μοναδικός δρόμος για την οριστική και τελική έξοδο από την πανδημία. Είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναβρούμε πολύ σύντομα, τη ζωή μας. Και αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ελλάδα γίνεται μια τεράστια, συλλογική προσπάθεια, με περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια συμπολίτες μας να έχουν ήδη εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ενώ συνολικά 5,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν λάβει έστω τη μία δόση του εμβολίου. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί. Η κοινωνία μας θα ξεπεράσει οριστικά αυτή τη μάστιγα, όσο περισσότερο προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, όσο περισσότεροι συμπολίτες μας εμβολιαστούν, ώστε να πετύχουμε τον κοινό στόχο της συλλογικής ανοσίας. Στο ξεκάθαρο δίλημμα ή εμβολιαζόμαστε και προστατευόμαστε ή νοσούμε και αγωνιούμε, η απάντηση είναι εμβολιαζόμαστε».

Οι επικεφαλής των παρατάξεων της διοίκησης και της αντιπολίτευσης απηύθυναν έκκληση στις διαφημιστικές εταιρίες της περιοχής, ώστε στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την προώθηση, προβολή και στήριξη της εκστρατείας εμβολιασμού, προκειμένου η Περιφέρεια να υλοποιήσει σχετική καμπάνια. Επικεφαλής της καμπάνιας θα είναι ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», ιατρός, Χρήστος Παπαστεργίου. Οι διαφημιστικές εταιρίες που επιθυμούν να συμμετέχουν θα μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Ελένη Κωνσταντίνου (στοιχεία επικοινωνίας: dimsx@pkm.gov.gr – τηλ.: 2313319702).

Για όσους αρνούνται τον εμβολιασμό, ο Περιφερειάρχης σημείωσε: «Προσωπικά δεν πρόκειται να μπω στη λογική να στιγματίσω κανέναν συμπολίτη μου που έχει λογικά ερωτήματα και κάποιες επιφυλάξεις. Ο φόβος είναι κατανοητός. Και ο πιο μεταδοτικός ιός είναι η παραφιλολογία και η αμφισβήτηση. Γι’ αυτό και ο στόχος της Πολιτείας και των ειδικών είναι να ενημερώνουν με σαφήνεια, διαφάνεια και τεκμηρίωση για την ασφάλεια του εμβολίου και τα οφέλη του εμβολιασμού, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας στη λήψη της απόφασης να εμβολιαστούν. Προσωπικά έχω προτείνει τη διενέργεια μίας διακαναλικής συνέντευξης τύπου με τη συμμετοχή των ειδικών και των επιστημόνων, που θα απαντήσουν ολοκληρωμένα σε όλες τις απορίες των πολιτών. Και αυτό που έχω να πω σήμερα στους συμπολίτες μας είναι να εμπιστευθούν την επιστήμη, να εμπιστευτούν και να ακούσουν τους γιατρούς τους για τα οφέλη του εμβολιασμού, τόσο για τους ίδιους όσο και συνολικά για την κοινωνία, αλλά και να δουν την πραγματικότητα των αριθμών: Η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ δεν έχουν κάνει εμβόλιο».

Ο κ. Γιαννούλης συνεχάρη τον κ. Παπαστεργίου για την κατάθεση της πρότασης για συστράτευση όλων των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου στην εκστρατεία για τους εμβολιασμούς και τον κ. Τζιτζικώστα για την αποδοχή της και στην τοποθέτησή του υπογράμμισε: «Είμαστε αυτό που κάνουμε κι όχι αυτό που λέμε. Η πρωτοβουλία του Απόστολου Τζιτζικώστα, που εκτός από Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, είναι το υπόδειγμα που θα έπρεπε να υπάρχει και στην κεντρική πολιτική σκηνή σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Αποδεικνύει πως το μεγάλο δίλημμα είναι: Ζωή ή παρακμή. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές. Όμως είναι πολύ φτωχές, όταν έχουμε θρηνήσει χιλιάδες ανθρώπους από τον κορονοϊό, όταν έρχεται το επόμενο κύμα, όταν υπάρχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία των συνανθρώπων μας με την παρατεταμένη κρίση. Δεν έχουμε το περιθώριο και την πολυτέλεια να κοιτάζουμε κόμματα, παρατάξεις ή ήσσονος σημασίας προτεραιότητες. Είναι μεγάλη ευκαιρία που η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία πολιτικά στέλνει ένα μήνυμα και μια πρακτική για το τι πρέπει να κάνουμε άμεσα από εδώ και πέρα. Θεωρώ υποχρέωση των διαφημιστικών εταιριών να επιδείξουν κοινωνική αλληλεγγύη και εταιρική ευθύνη σε μια προσπάθεια με πολιτική κάλυψη να διαχυθεί το μήνυμα του εμβολιασμού σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Μακάρι να γίνει δεκτή και η πρόταση του Περιφερειάρχη για μια διακαναλική συνέντευξη των ειδικών. Η σημερινή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει το χαρακτήρα προτύπου και δεν έχει θεωρώ τη διαφωνία κανενός. Το αντίθετο: Πάμε όλοι μαζί».

Ο κ. Παπαστεργίου από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την αποδοχή της πρότασής του για την κοινή συνέντευξη τύπου και επισήμανε: «Είναι μια κοινή προσπάθεια όλων μας για τη ζωή. Απευθυνόμαστε σε όλους δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Απλώνουμε το χέρι για να διαβούμε όλοι μαζί αυτή τη δύσκολη περίοδο. Να φτάσουμε στην επόμενη μέρα όρθιοι για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να διαφωνούμε, στη Βουλή, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με στόχο πάντα την πρόοδο της χώρας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτή η πρωτοβουλία ξεκινά από εδώ, από την Κεντρική Μακεδονία συναινετικά και είναι ένα μήνυμα σε όλη τη χώρα, αλλά και εκτός συνόρων. Δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ξεπεράσουμε κι αυτό που έρχεται. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας». Ο κ. Παπαστεργίου έκανε και ένα λογοπαίγνιο με το γράμμα «Δέλτα», όπως ονομάστηκε η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού: «Αν δεν Δράσουμε όλοι μαζί με σεβασμό στη Δημοκρατία και στη Δικαιοσύνη, άρα και στα ατομικά και συλλογικά Δικαιώματα, δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο τέρμα». Η ευθύνη είναι συλλογική και ατομική, είπε ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι η έκκληση ανάληψης της ευθύνης απευθύνεται σε όλους, ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλία για την προώθηση του μηνύματος για τη ζωή, χωρίς καταγγελίες, αποκλεισμούς και αφορισμούς.

Ο κ. Γκανούλης επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε όλες οι δυνάμεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι είμαστε υπεράνω των διαφορών μας σε πολιτικό επίπεδο και ότι είμαστε όλοι μαζί ταγμένοι σε αυτό το μέτωπο απέναντι σε μια πανδημία που ενάμιση χρόνο μετά είμαστε αντιμέτωποι ακόμη μαζί της και μάλιστα με 3.000 κρούσματα ημερησίως. Η πανδημία συνεχίζεται. Δώδεκα χιλιάδες συνάνθρωποί μας έπεσαν ήδη θύματά της, όμως θύματα είναι και η οικονομία, η ψυχολογία, οι κοινωνικές μας σχέσεις, ο τρόπος ζωής μας. Στηρίζουμε την εκστρατεία των εμβολιασμών 100% και πρέπει να αντιληφθούμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος, η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή των οικοσυστημάτων επιδεινώνουν την κατάσταση της πανδημίας και αποτελούν πόρτες σε μελλοντικές πανδημίες. Ο εμβολιασμός είναι το μόνο όπλο μας σήμερα. Κατανοώ απόλυτα τους συμπολίτες μας που έχουν ανησυχίες για το εμβόλιο, διότι, όπως όλα τα φάρμακα, υπάρχουν ενδεχομένως παρενέργειες. Όμως πρέπει να ζυγίσουμε τις παρενέργειες από τη μία και τη δημόσια υγεία από την άλλη και να αποφασίσουμε οριστικά ότι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή τη λαίλαπα είναι να εμβολιαστούμε όλοι».

Ο κ. Βάνης στην τοποθέτησή του τόνισε: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη που πέρσι ξεκίνησε τον αγώνα ενάντια στην πανδημία, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα με διάθεση σημαντικών πόρων για την ενίσχυση του συστήματος υγείας και πρόνοιας. Και πάλι σήμερα πρώτη η Περιφέρεια αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία για τον συλλογικό εμβολιασμό. Καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Πρέπει όλοι να κάνουμε το εμβόλιο. Είναι μεν στην προαίρεση του καθενός εάν θα κάνει το εμβόλιο. Δεν το επιβάλλουμε σε κανέναν, όμως τους συμβουλεύουμε να κάνουν όλοι το εμβόλιο για να απαλλαγούμε από την πανδημία και τις μεταλλάξεις τους. Να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας, στις εργασίες μας, στην ίδια την κοινωνία. Σε αυτή την εκστρατεία είμαστε όλοι μαζί για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, στην καθημερινότητά μας, στη ζωή μας».

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν επίσης η Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νιόβη Παυλίδου και ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρήστος Μήττας.

//

Πηγή