Στα αποκαλυπτήρια της ρύθμισης των χρεών της πανδημίας προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας την Πέμπτη (15/7/2021) στη Βουλή στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας. Όπως ανέφερε, ο μέγιστος αριθμός των δόσεων θα είναι οι 72, στη ρύθμιση θα υπαχθούν όλες οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από το Μάρτιο 2020 έως τον Ιούνιο 2021 και σε αυτή θα μπουν και νέοι ΚΑΔ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ρύθμιση αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας το Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.

Στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες και ληξιπρόθεσμες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων), ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ καθώς και απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές.

Η ρύθμιση ισχύει για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ (περιλαμβάνει 78% του συνόλου των επιχειρήσεων), εργαζομένους που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και έχουν υποβάλει δήλωση Covid και άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας.

Η ρύθμιση θα αφορά 826.435 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, οι οποίοι άφησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία, 2,26 δισ. ευρώ και χαρακτηρίζονται πληγέντες, καθώς είτε περιλαμβάνονται στη λίστα των ΚΑΔ δικαιούχων ενίσχυσης, είτε έχουν υποστεί κούρεμα ενοικίων, είτε είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, είτε έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας, ή έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Συν-Εργασία.

Για τους ίδιους οφειλέτες δίνεται η δυνατότητα αναβίωσης πάσης φύσεως ρυθμίσεων οφειλών, με την καταβολή της δόσης Αυγούστου και τη μεταφορά των εκκρεμών δόσεων στο τέλος της περιόδου της ρύθμισης.

Οι οφειλέτες, εφόσον επιλέξουν 72 δόσεις, θα επιβαρυνθούν με επιτόκιο 2,5% ενώ στις 36 δόσεις η αποπληρωμή είναι απολύτως άτοκη.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται τον Ιανουάριο του 2022.

//

Πηγή