Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης (17/6/2021) η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ημαθίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Υγείας της Οργάνωσης. 

Αρχικά, ο συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ημαθίας, Κώστας Καλδάρας, καλωσόρισε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και αναφέρθηκε στο πλαίσιο των συνεντεύξεων Τύπου και των άλλων δράσεων της Ν.Ε., ενώ τον συντονισμό της συνέντευξης είχε ο Τάσος Κωστόπουλος

Την βασική τοποθέτηση έκανε ο υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας, Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ενώ τοποθετήθηκαν και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Βασίλης Κωνσταντινόπουλος και Μπέϊνα Κωστοπούλου

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσαπαρόπουλος αναφέρθηκε σε όσα αναδείχθηκαν από την πρωτοφανή εμπειρία της πανδημίας. Όπως είπε, παγκόσμια αναδείχθηκε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ως υπέρτατο αγαθό, ενώ προέκυψε η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης ανθρώπου και πλανήτη, δεδομένου ότι οι πανδημίες των τελευταίων ετών έχουν άμεση σχέση με αυτό. Επίσης, από την πανδημία φάνηκε εμφανώς η σύγκρουση αντιλήψεων περί δωρεάν Συστήματος Υγείας  και ιδιωτικών συστημάτων υγείας. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι το 1983 η ΝΔ είχε καταψηφίσει το ΕΣΥ, την περίοδο 2012 – 2014 κατάργησε την πρωτοβάθμιας υγεία και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πολέμισε τις ΤΟΜΥ.

Ο Πέτρος Τσαπαρόππουλος αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την Δημόσια Υγεία. Μίλησε για ένα καινούργιο ΕΣΥ, με κύρος και ποιότητα για τον ελληνικό λαό, που θα βασίζεται σε 3 άξονες: 

– Νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το προσωπικό.  Άμεσα προσλήψεις 15000 προσωπικού, 2000 ευρώ στους νεοεισερχόμενους γιατρούς,  βαρέα ανθυγιεινά για προσωπικό 

– Αύξηση χρηματοδότησης του ΕΣΥ

– Αναδιανομή των πόρων στο ΕΣΥ

Σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας, σημείωσε ότι είμαστε σε ύφεση,  αλλά δεν έχει περάσει ο κίνδυνος. Σημείωσε ότι απαιτείται εγρήγορση, καθώς υπάρχει φόβος για 4ο κύμα το Φθινόπωρο. Πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η ενίσχυση του ΕΣΥ και μην υπάρχουν “μεγαλοστομίες”,  όπως  πέρσι. Εξέφρασε την ανησυχία του, και ως γιατρός, για τις μεαλλάξεις, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των εμβολιασμών.

Σχολιάζοντας την  αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος σχολίασε ότι έγινε  “κοβιντοποίηση” όλων των δομών υγείας και έμειναν ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες, οι οποίες στρέφονται στον ιδιώτη. Μίλησε επίσης για πλεοναζουσα θνησιμότητα. 7-8% παραπάνω θάνατοι σε σχέση με προ κορωνοϊού περιόδους, αλλά οι μισοί από  αυτούς δεν είναι  από covid-19. Επίσης, αναφέρθηκε στα ποσοστά θανάτων στις ΜΕΘ, που είναι διπλάσια σε σχέση με τις ΜΕΘ στην Ευρώπη, ενώ στην εσωτερική κατανομή των θανάτων, τα ποσοστά είναι υψηλότερα στις ΜΕΘ της περιφέρειας σε σχέση με τις ΜΕΘ των μεγάλων πόλεων. 

Κλείνοντας, ο κ. Τσαπαρόπουλος σχολίασε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία η χώρα να επενδύσει στην δημόσια υγεία, καθώς υπάρχει μια παγκόσμια τάση προς αυτή την κατεύθυνση και πρόκρινε (και ως προγραμματικές κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ) την ολοκλήρωση του θεσμού των ΤΟΜΥ, την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με γιατρούς ειδικοτήτων.

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι σύντομες τοποθετήσεις που ακολούθησαν από τους Βασίλη Κωσνταντινόπουλο και Μπέινα Κωστοπούλου, οι οποίοι εργάζονται στο νοσοκομείο και έζησαν από κοντά τις μάχες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Επιπλέον, ο κ. Κωνσταντινόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία του Νοσοκομείου Νάουσας, τονίζοντας πως αν υπήρχε ένα μεγάλο και πλήρως λειτουργικό νοσοκομείο κάπου στην Πατρίδα θα αρκούσε για την Ημαθία, αλλά υπό των δεδομένων συνθηκών όχι δεν πρέπει να υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο της Νάουσας, αλλά υπάρχει πρόταση για δημιουργία και κέντρου αποκατάστασης στην πόλη, προκειμένου να συνδυαστεί με την φήμη της καλής ορθοπαιδικής κλινικής του νοσοκομείου.

Δείτε όλη την συνέντευξη στο βίντεο (από pliroforiodotis.gr)

//

Πηγή