Από την βουλευτή Ημαθίας (ΣΥΡΖΑ – ΠΣ) Φρόσω Καρασαρλίδου κοινοποιήθηκε η απάντησή της στις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Ημαθίας (ΝΔ) Λάζαρου Τσαβδαρίδη για τα νοσοκομεία της Ημαθίας, καθώς και δήλωσή της με αφορμή την απάντηση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτησή της για τις χαλαζοπτώσεις και τις αποζημιώσεις.

  

Απάντηση Φρόσως Καρασαρλίδου στον Λάζαρο Τσαβδαρίδη: «Οι τοπικές κοινωνίες θα ματαιώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας»

Αντί ο κ. Τσαβδαρίδης να ωραιοποιεί καταστάσεις και να επιδίδεται σε προσωπικές σε βάρος μου επιθέσεις, ας εξηγήσει στο λαό της Ημαθίας τι σημαίνει η δήλωση του πρωθυπουργού ότι “έχουμε έναν νοσηλευτικό χάρτη ο οποίος ξεκάθαρα δεν είναι ορθολογικός” και ότι “είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας- δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά”, δήλωση που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή της Νάουσας και έχει δεχθεί αρνητικά σχόλια ακόμη και από τοπικά στελέχη της ΝΔ στο χώρο της υγείας.

Είναι φανερό ότι πριν καλά-καλά υποχωρήσει η οξεία φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού παρουσιάζει το βασικό πολιτικό της σχέδιο για την Υγεία, που είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας, το άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά και οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Οι τοπικοί φορείς θα δώσουν όμως τη δική τους απάντηση, όπως συνέβη και επί κυβέρνησης Σαμαρά, που επίσης επιχειρούνταν η υποβάθμιση και το κλείσιμο του Νοσοκομείου Νάουσας αλλά τα σχέδια έμειναν τελικά στα συρτάρια χάρη στην αντίδραση και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής.

Φρόσω Καρασαρλίδου: «Αοριστολογίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις από τον παγετό»

Στις 27 Απριλίου 2021 είχα καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις ζημιές στις καλλιέργειες από τον παγετό και τις αποζημιώσεις των παραγωγών της Π.Ε. Ημαθίας. Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση, ο υπουργός αρνείται ουσιαστικά τα δίκαια αιτήματα των δενδροκαλλιεργητών. Δέχεται μόνο την πρόταση που είχα καταθέσει, ότι με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ η αποζημίωση των πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων και των προϊόντων ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ (ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΝΑΟΥΣΑΣ) να μπορεί να αυξάνεται μέχρι και 30% εφόσον προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά πιστοποίησης.

Για τα υπόλοιπα αιτήματα απάντησε γενικόλογα ότι:

1. Ζήτησε από την Ε.Ε. την ενεργοποίηση όλων των πιθανών έκτακτων και πρόσθετων μέτρων σε επίπεδο ΕΕ, όπως το άρθρο 221 της ΚΟΑ για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών

2. Οι Κανονισμοί του ΕΛΓΑ δεν προβλέπουν προκαταβολή πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκτιμήσεων και οριστικοποίηση του πορίσματος

3. Οι αποζημιώσεις δίνονται μόνο στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Επίσης δεν δεσμεύεται για τον αριθμό των γεωπόνων που θα προσληφθούν όταν οι ανάγκες πέραν από τους 24 εποχιακούς είναι τουλάχιστον άλλοι 60 για το υποκατάστημα της Βέροιας.

Ειδικότερα αναφέρεται μόνο ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων και της οριστικοποίησης του πορίσματος και της επεξεργασίας των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ (που σημειωτέον αποστέλλεται στον ΕΛΓΑ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του φθινοπώρου εκάστου χρόνου), ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν υποβάλει την ΔΚ/Ε και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ΔΚ/Ε με την οριστικοποίηση του πορίσματος και της κοινοποίησής του.

Τέλος, για τις καλύψεις από τον ΕΛΓΑ των ζημιών από όλα τα  φυσικά φαινόμενα σε όλα τα στάδια της παραγωγής, η απάντηση είναι ότι χρειάζεται αλλαγή του κανονισμού, τη στιγμή που έχουν ακυρώσει τη δρομολόγηση αλλαγής του κανονισμού από την κυβέρνηση του  ΣΥΡΙΖΑ γυρίζοντας στο σημείο μηδέν.

ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΝΩ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ.

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή