Δελτίο Τύπου από δημοτική παράταξη Βέροιας “Λαϊκή Συσπείρωση”: 

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και στη σχετική συζήτηση για το κλείσιμο καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς η Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα. Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου διά του Δημάρχου Βέροιας, του κου Βοργιαζίδη αρνήθηκε να μπει το συγκεκριμένο ψήφισμα προς συζήτηση δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο «πόσο τόπο πιάνουν» οι ίδιες τους οι διακηρύξεις περί Δημοτικού Συμβουλίου «ναού της Δημοκρατίας».

Τελικά οι παρατάξεις της πλειοψηφίας, του κου Βοργιαζίδη και της κας Μπατασαρά, με την στήριξη δύο παρατάξεων της μειοψηφίας, του κου Παυλίδη και του κου Τσανακτσίδη, κατέληξαν να συμφωνήσουν σε ένα ψήφισμα που υμνεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αναδεικνύει κανένα αίτημα των τραπεζοϋπαλλήλων, δεν αναφέρει ούτε μία λέξη για τα κέρδη των τραπεζών και τις διαχρονικές ευθύνες των διαδοχικών κυβερνήσεων.

Το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση για το κλείσιμο των καταστημάτων τραπεζών και τις μειώσεις-απολύσεις προσωπικού έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, το 2009 οι τράπεζες διέθεταν 4.163 καταστήματα και απασχολούσαν 66.969 εργαζόμενους, ενώ το 2019 διέθεταν μόλις 1.838 καταστήματα και 37.734 εργαζόμενους. Δηλαδή έκλεισαν 2325 καταστήματα, ποσοστό 55,7% και μείωσαν το προσωπικό τους σχεδόν στο μισό κατά 29235 άτομα, ποσοστό 43,65%! Ως σήμερα ένα χρόνο μετά η μείωση αυτή έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Επίσης με στοιχεία πάλι από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, το 2018, το 52,8% της μείωσης των λειτουργικών εξόδων προήλθε από τη μείωση των δαπανών προσωπικού. Το 2019 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 51,43%.

Το κλείσιμο καταστημάτων και η μείωση του προσωπικού αποτελούν δηλαδή,  βασική πηγή για την ενίσχυση στα λειτουργικά κέρδη των τραπεζών, γι’ αυτό και είναι πάγια τακτική τους την τελευταία δεκαετία για να αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Όλες αυτές οι εξελίξεις προχωρούν με τους νόμους που απλόχερα προσέφεραν Ευρωπαική Ένωση και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και εκτός από τις αρνητικές συνέπειες που έχουν στους τραπεζοϋπαλλήλους δυσκολεύουν τη ζωή των εργατοϋπαλλήλων, συνταξιούχων, αγροτών, μικροεπαγγελματιών.

Οι κούφιες διακηρύξεις που περιλαμβάνονται στους διάφορους Ευρωενωσιακούς Χάρτες Δικαιωμάτων «ότι κάθε άτομο έχει δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές ποιοτικές υπηρεσίες» αποτελούν πρόκληση και ειρωνεία για τα λαικά στρώματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια από τις δεκάδες περιπτώσεις λαϊκών αντιδράσεων για το κλείσιμο καταστήματος Τράπεζας, στα Δίκαια Έβρου, επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ στον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο.

Την ίδια στιγμή οι Τράπεζες εξακολουθούν να βάζουν χέρι στη λαϊκή περιουσία και κατοικία, να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και να προικοδοτούνται με δεκάδες δισεκατομμύρια.

Παρά την τεράστια μείωση σε καταστήματα και προσωπικό των προηγούμενων χρόνων οι τραπεζικοί όμιλοι συνεχίζουν την ίδια τακτική. Για παράδειγμα η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει το χρονικό διάστημα 2021-2024, σύμφωνα με τους εργαζόμενους σε αυτήν, να κλείσει ακόμα 75 καταστήματα και να μειώσει αντίστοιχα το προσωπικό της. Ανάλογη τακτική σχεδιάζουν και θα ακολουθήσουν αντίστοιχα και οι άλλες Τράπεζες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας εκφράζει την πλήρη συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων στην Τράπεζα Πειραιώς και στις άλλες Τράπεζες ώστε να μην χάσει την δουλειά του κανένας εργαζόμενος, να μην κλείσει κανένα κατάστημα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε:.

Να μην κλείσει κανένα κατάστημα τραπεζών, να μην χάσει την δουλειά του κανένας τραπεζοϋπάλληλος, να συνεχίσει να εξυπηρετείται από τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα ο κόσμος, που είναι κυρίως αγρότες, ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, κτηνοτρόφοι, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.

Να μη χάσουν κανένα εργασιακό, μισθολογικό ή ασφαλιστικό δικαίωμα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και να σταματήσουν οι πιέσεις που δέχονται για συμμετοχή στα προγράμματα «εθελούσιας» εξόδου.

Να μη βγουν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι που δεν δέχονται να συμμετέχουν στις εθελούσιες».

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

//

Πηγή